Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi (LGOSM), 2016-2017 sanat-sezonunu İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) katkılarıyla, Leyla Gencer’in doğum günü olan 10 Ekim’de açtı. Özel bir davetle açılışı yapılan gecede: İtalyan Şef Roberto Gianola yönetiminde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin seçkin solistleri ve orkestrası; Mozart, Handel, Gluck, Rossini, Donizetti, Puccini, Verdi, Offenbach ve Selman Ada’nın sevilen eserlerinden oluşan bir program sundular. İDOB’un bu sezon LGOSM’de vereceği konserlerin yanı sıra, MDTist’in Şehir Orman, Gül Destan gibi eserleri de sahnelenecek. Gecede LGOSM binasında, İKSV katkılarıyla oluşturulan, Leyla Gencer Anı Evi’nin de açılışı yapılıyor olacak.
Sezon boyunca İtalyan Şef Stefano Mazzoleni yönetimindeki, Leyla Gencer Gençlik Senfoni Orkestrası’nın, gündüz çocuklar, akşam yetişkinler için sahneleyeceği ‘‘Peter ve Kurt’’(1936) LGOSM izleyicisinin karşısına çıkıyor. Rus besteci Sergey Sergeviç Prokofiev’in (1891-1953) yazdığı dünyaca ünlü müzik masalı ‘‘Peter ve Kurt’’, bir yandan çocukları bir orkestrada yer alan müzik aletleri ile tanıştırıyor, diğer yandan onlara müzik yoluyla hikaye anlatılabileceğini gösteriyor. Çünkü, Prokofiev, eserde, “Peter ve Kurt’un” öyküsünü her bir karakteri bir enstrüman ya da enstrüman grubuyla ve bir müzik temasıyla özdeşleştirerek bir anlatıcı yardımıyla anlatıyor…
Geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu sezonda, minik izleyicileri muhteşem çocuk müzikalleri karşılayacak; İstanbul Çocuk Sanat ve Tiyatro Alkış’ın oyunlarına ek olarak bu yıl Altınok Çocuk Tiyatrosu’nun oyunları da minik izleyicilere merhaba diyor.
Müzik dışında çeşitli sahne performanslarının; opera, bale, müzikli çocuk oyunlarının sahnelendiği Leyla Gencer sahnesinde, geçtiğimiz sezon 130 prodüksüyon ile 15 bini çocuk olmak üzere toplam 55 bin izleyici ağırlanmıştı. LGOSM’nin 2016-2017 sezon programında geçtiğimiz sezon olduğu gibi klasik müzik ve çocuk müzikalleri başta olmak üzere etnik ve popüler müzik tutkunlarını da sürpriz konserler bekliyor.
Leyla Gencer Anı Evi
Leyla Gencer Opera binasında, Leyla Gencer’in uzun yıllardır yaşadığı Milano’daki evinin canlandırıldığı anı evi 10 Ekim’de ziyarete açıldı.
İKSV, 2010 Ocak’ında taşındığı Nejat Eczacıbaşı Binası’nda Gencer’e özel bir bölüm ayırarak 2014 Mayıs’ına kadar 20. yüzyıl opera dünyasının bu efsane isminin yaşamına dair ayrıntıları sanatseverlerle paylaştı. Vakıf daha sonra, daha fazla sanatseverin Gencer’in yaşamını, onun adı ile anılan bir kültür-sanat mekânında, Milano’daki evine sadık kalınarak yapılan yeni bir düzenlemede keşfetmesini sağlayabilmek üzere, Leyla Gencer Evi koleksiyonunu Bakırköy Belediyesi tarafından inşa edilen Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’ne süresiz olarak ödünç verdi.
Leyla Gencer Anı Evi’nde, başköşesinde piyanosunun yer aldığı oturma odası, uzun saatlerini geçirdiği kitaplığı ve çalışma odası, hiçbir zaman eksik olmayan ve Türk yemekleri sunmaya özen gösterdiği konuklarını ağırladığı yemek odası, pırıltılı opera ve özel yaşamına dair yakınlarına ait fotoğraflar, her biri ayrı manevi değer taşıyan tablolar ile süslü yatak odası ve giysileri ve seçme aksesuarlarından oluşan giyinme odası bölümleri bulunuyor.
Gencer’in kişisel zevkleri ve hayatta değer verdiği şeylerin yansıtılmaya çalışıldığı mekân, onun renkli ve derinlikli yanını ortaya koyan detaylarla dolu… Leyla Gencer Evi, son derece özgün bir kişiliğe sahip, operanın yanı sıra özel yaşamında da merak ve hayranlık uyandıran bir kişi olan Gencer’in yaşamına yakından bir bakış sunmayı amaçlıyor.
20. yüzyıl opera dünyasının son büyük divası kabul edilen soprano Leyla Gencer, sahne yaşamına veda ettikten sonra çalışmalarını La Scala Sahne ve Gösteri Sanatları Akademisi’nde eğitmen olarak sürdürdü. Aktif sanat yaşamı ve eğitmenliği boyunca mütevelliler kurulu başkanı ve bir dost olarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı’yla (İKSV) yakın ilişkisini sürdüren Gencer, İKSV için her zaman ayrı bir önem taşıdı.
Leyla Gencer Anı Evi; 10 Ekim itibariyle randevu alınarak, rehber eşliğinde, küçük gruplar halinde gezilebilecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL