DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez,Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sırasında sınav sorularının ve cevaplarının sınav tamamlanmadan önce WhatsApp gruplarında paylaşılması, Konusunu TBMM'ye taşıdı.
15 Haziran 2025’te yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sırasında sınav sorularının ve cevaplarının sınav tamamlanmadan önce WhatsApp gruplarında paylaşılması, sınav güvenliğine dair kamuoyundaki endişeleri derinleştirmiştir.
İddiaların bizzat Milli Eğitim Bakanı tarafından doğrulanması, sınav sistemine duyulan güvenin ciddi şekilde sarsıldığını ortaya koymuştur.
Konu hakkında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sorularımızı yazılı cevaplaması talebiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. (30.06.2025)
Mehmet Zeki İRMEZ
Şırnak Milletvekili
15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sorularının, sınav daha tamamlanmadan cevap anahtarıyla birlikte “WhatsApp” adlı görüntülü arama ve mesajlaşma uygulamasında oluşturulan bir grupta paylaşılması, Türkiye’de sınav güvenliğine dair tedirginlikleri ve kaygıları bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır.
Olayın basına yansımasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı ilk etapta iddiaları yalanlamış; ancak daha sonra bizzat Bakan Yusuf Tekin’in açıklamalarıyla iddiaların doğruluğu kabul edilmiş ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edilmiştir. Bu durum, kamuoyundaki şüphelerin ne denli haklı olduğunu göstermektedir.
Geçmiş yıllarda da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Liselere Geçiş Sistemi (YGS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi pek çok önemli sınavın şaibeli olduğu; sınav sorularının “çalındığı” ya da “sızdırıldığı” yönündeki iddialar hâlâ hafızalardaki tazeliğini korumaktadır.
Tüm bu yaşananlar Türkiye’de merkezi sınav sistemine ve kamu kurumlarının sınav güvenliği konusundaki yeterliliğine gölge düşürmüş, sınavlara büyük bir emek ve umutla hazırlanan yüz binlerce öğrenciyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bundan sonraki sınavları da şaibeli hale getirmiştir.
Bu bağlamda:
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9922,98%5,51
39,81% -0,23
46,80% -0,19
4206,36% 0,15
6644,83% -1,42