Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir

Mersin Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasin Sayıcı, lösemide erken tanının önemine dikkat çekerek, ?Çocuklarınızda nedensiz burun ve diş eti kanamalarında, bacak ağrıları veya düşmeyen nedensiz yüksek ateş olması durumunda mutlaka çocuk hematoloji

Sağlık 4.11.2016 19:27:31 0
Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir

Mersin Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasin Sayıcı, lösemide erken tanının önemine dikkat çekerek, “Çocuklarınızda nedensiz burun ve diş eti kanamalarında, bacak ağrıları veya düşmeyen nedensiz yüksek ateş olması durumunda mutlaka çocuk hematoloji uzmanına başvurmalısınız” dedi. Löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığına vurgu yapan Dr. Sayacı, çocukların taktıkları maskelerin onları dışarıdan gelebilecek hastalıklardan koruduğunu söyledi.

Mersin Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yasin Sayıcı, toplumda “kan kanseri” olarak bilinen lösemi hakkında bilgi verdi. Dr. Sayıcı, kemik iliğindeki kötü huylu kök hücrelerden kaynaklanan bir kan hastalığı olan löseminin en çok 2-8 yaş arasında görülürken; Türkiye’de ortaya çıkma ve en sık görülme yaşının 1-4 yaşlarına düştüğü bilgisini verdi.

Lösemi hastalığının sadece çocuklarda değil, her yaşta görülebileceğini ifade eden Dr. Sayıcı, özellikle 50 yaşın üzerindeki kansızlık ve nedensiz yorgunluklarda mutlaka hematoloji uzmanına başvurulması gerektiğini ifade etti.

Löseminin tek bir neden değil, birden fazla etkenin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Sayıcı, genetik yatkınlığın çok önemli olduğunu vurgu yaparak, şu bilgileri verdi:

ERKEN TANI ÖNEMLİ

“Lösemi ilk dönemlerde burun ve diş eti kanamaları ve lenf bezlerinde büyüme ile ortaya çıkar. Erken tanı için çocuklarınızda nedensiz burun ve dişleri fırçalarken, meyve yerken ortaya çıkan diş eti kanamaları görülürse mutlaka bir kan hastalıkları uzmanına müracaat ediniz. Kemik iliğinde kan yapımının bozulması nedeniyle kansızlık, halsizlik, solukluk ve iştahsızlıktır. Çocukların nedensiz bacak ağrıları veya düşmeyen nedensiz yüksek ateş olması durumunda mutlaka çocuk hematoloji uzmanına başvurmalısınız.      

Karında şişkinlik, karaciğer ve dalak büyümesi, baş ağrısı, deri altında kanamalar, gözde tutulum sonucu çift görme veya gözde dışa doğru aşırı büyüme görülebilir. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Çocuklarımızın taktıkları maskeler, onları dışarıdan gelebilecek hastalıklardan korumaktadır.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07