Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde Türkiye`nin gündeminden yolsuzlukları düşürdüklerini, mafyaları, çeteleri ortadan kaldırdıklarını belirterek, "Eğer bunlar ortada olsaydı, gündemi onlar belirleyecekti" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde Türkiye`nin gündeminden yolsuzlukları düşürdüklerini, mafyaları, çeteleri ortadan kaldırdıklarını belirterek, "Eğer bunlar ortada olsaydı, gündemi onlar belirleyecekti" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidarları döneminde Türkiye`nin gündeminden yolsuzlukları düşürdüklerini, mafyaları, çeteleri ortadan kaldırdıklarını belirterek, "Eğer bunlar ortada olsaydı, gündemi onlar belirleyecekti. Hükümetleri onlar tayin edecekti, geçmişte olduğu gibi şimdi zaten sıkıntı buradan geliyor. Sandıktan çıkamayanlar mafyavari, çetevari, terörize etmek suretiyle çıkmak istiyorlar" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından Ankara Vilayetler Evi`nde düzenlenen iftarda, İstanbul`da Gezi Parkı odaklı olaylar başladığında birilerinin "6 ay tüketmeyelim" çağrısı yapıp, esnafı çökerterek ekonomiyi durdurmayı amaçladığını söyledi.
"Esnafı çökertirsek, hükümeti deviririz anlayışı tek kelimeyle barbarcadır" diyen Başbakan Erdoğan, "Bu ülkenin kazanımlarına, bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin her bir ferdine nasıl bir düşmanlık, nasıl bir kin ve garez içinde olduklarını görüyorsunuz. Hükümetle olan meselesini Türkiye ekonomisini çökertmek suretiyle halletmek isteyenlerin, 76 milyonun içinde bulunduğu geminin tabanına delik açmaya çalışan zavallı kemirgenlerden hiçbir farkı yoktur" diye konuştu.
Halkla hiçbir irtibatı, gönül bağı bulunmayan, sandık sonuçlarına saygısı, sandıktan umudu olmayanların ülkesini çökertmek için çağrılar yaptıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Türkiye bunların kirli girişimlerine boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir. Türkiye, başta ekonomisiyle bu tür saldırılardan etkinlenmeyecek kadar güçlü bir ülkedir. Başta esnafımız olmak üzere inşallah milletimizin sağduyusu, feraseti bu tür saldırıları etkisiz hale getirecek, bu tür istikrarsızlaştırma girişimlerini boşa çıkaracak güce sahiptir. Milletimiz de esnafımız da inanıyorum ki kimin nerede durduğunu, kimin neyin peşinde olduğunu çok net biçimde görmüştür.
İstanbul, Ankara gibi şehirlerimizin seramikleri, durakları, reklam panoları, kamu araçları, gereçleri, vatandaşımızın araçları yakılıp, yıkılırken acaba bunlarda gerçek manada insani, vatandaşlık duygusu var mı? Bunlarda bir milliyetperverlik, vatanseverlik duygusu olabilir mi? Elinde molotoflarla saldıran, şiddet eğilimiyle saldıranlara acaba biz insan nazarıyla bakabilir miyiz? Bunların talebi, arzusu nedir? Bunlardan siz bir şey anlayabildiniz mi? Ne istediler bunlar acaba, talepleri neydi? İkide bir `yaşam tarzımıza karışılmasın` gibi laflar ediliyor, acaba bu iktidar kimin yaşam tarzına karıştı? Acaba kimin giyimine kuşamına karıştı? İstanbul`da biz de iftar soframızı kurduk, Türkiye`nin bütün rengi oradaydı ama dert başka. Sizlerin ve milletimizin desteğiyle hem bunların hem de bunların arkasındaki çetelerin oyunlarını bozacak, Türkiye`yi her alanda özellikle de ekonomide istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz"
"Sandıktan çıkamayanlar mafyavari, çetevari, terörize etmek suretiyle çıkmak istiyorlar"
Başbakan Erdoğan, Türkiye`nin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ve dayanışmaya ihtiyacı bulunduğunu, Türkiye`nin 2023`te dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yerini alma hedefine koştuğunu ve bunu başaracağını ifade ederek, bunu başarmak için esnafa çok önemli görevler düştüğünü vurguladı.
Esnafa son derece güncel bir mesele hakkında çağrıda bulunmak istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu topraklarda kardeşlik yüzyıllar boyunca en çok da ahiler eliyle, esnaf eliyle güçlendirilmiş, pekiştirilmiştir. Bu toprakların hamurunda ahilik vardır. Yani kardeşlik vardır, yüzyıllar boyunca esnaf bu kardeşliği nasıl muhafaza ettiyse, nasıl korudu, kolladı ve yücelttiyse bugün de esnaftan, ahilerden, bu kardeşliği korumalarını özellikle rica ediyorum. Ahiler, yani esnaf bin yıllık kardeşliğimizi ne kadar yüceltip, pekiştirirse inanın millet de o kadar bir olur, o kadar beraber olur, o kadar kardeş olur, o kadar güçlü Türkiye olur. Ben, esnafımızdan çok samimi bir ricada bulunmak istiyorum. Hangi partiye oy verirse versin, gönül verirse versin, hangi inançtan, mezhepten, etnik kökenden olursa olsun ama her bir esnafımız lütfen ahilik kültürüne, ahilik geleneğine sahip çıksın ve bunu yaymak, yaşatmak için gayret sarf etsin.
Biz, eğer ahilik geleneğini bu topraklarda yeniden hakim kılarsak emin olun hiçbir meselemiz kalmaz. Ekonomiden iç politikaya, demokratikleşmeden dış politikaya, kültürden demokrasiye kadar her meseleyi o kültürün, geleneğin aydınlığında biz rahatça çözeriz. İşte buyurun, 2002 Kasım göreve geldik, şu anda 2013`ün Temmuz`undayız. 10,5 yıl ekonomimiz bire üç büyüdü, dile kolay. Devletin borçlanma faizi yüzde 63`tü ama bakın şimdi nerede, tek haneliye düştü. Bu ülkede yolsuzluğu evelallah biz gündemizden düşürdük. Mafyalar, çeteler bu ülkede çirit atamıyor, bunlar ortadan çekildi. Eğer bunlar ortada olsaydı, gündemi onlar belirleyecekti. Hükümetleri onlar tayin edecekti, geçmişte olduğu gibi şimdi zaten sıkıntı buradan geliyor. Sandıktan çıkamayanlar mafyavari, çetevari, terörize etmek suretiyle çıkmak istiyorlar."
Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde esnafın en önde olmasını bekledilerini, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken`in de esnaf adına Akil İnsanlar Heyeti`nde yer aldığını, 63 akil insanın Türkiye`yi dinlediğini, "Ne diyorsunuz, talebiniz ne, isteğiniz ne?" sorularını vatandaşa yönelttiğini anlatarak, "Aylardır Allah`a hamdolsun Doğu ve Güneydoğu`dan terör nedeniyle acı haberler almıyoruz. Aylardır terör nedeniyle ocaklara ateşler düşmüyor, anneler ağlamıyor, babalar ağlamıyor, kadınlar dul, çocuklar yetim kalmıyor. Aylardır Doğu ve Güneydoğu illerinde kepenkler kapanmıyor, kapatılmıyor, esnaf nihayet güven içinde, huzur içinde dükkanını açıyor, kapatıyor" diye konuştu.
"Bu süreci muhafaza etmek hepimizin boynunun borcudur"
"Bu süreci muhafaza etmek, çok daha ileri seviyelere taşımak, kalıcı hale getirmek hepimizin boynunun borcudur" diyen Başbakan Erdoğan, gelinen noktada sadece hükümetin, güvenlik güçlerinin değil, milletin her bir ferdinin, özellikle de esnafın yani ahilerin çok daha fazla sorumluluk alması, yüreklerini ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, "Van`daki bir bakkalın dükkanında ne kadar bereket olursa emin olun Edirne`deki dükkanda da o kadar bereket olur. Ağrı`daki esnaf ne kadar çok kazanırsa Ankara`daki, İstanbul`daki esnafta bundan etkilenir, o da o kadar çok kazanır. Nasıl ki tarihimizde esnaf komşusunun siftah etmesini önemsiyorsa bugün de esnaf komşusunun derdini dert edinmeli, komşusunun, kardeşinin huzur ve güvene ulaşması için mutlaka inisiyatif almalıdır" dedi.
Çözüm sürecinde, Milli Birlik ve Kardeşlik sürecinde başta TESK olmak üzere esnaf örgütlerinden çok daha fazla çaba, duyarlılık beklediğine işaret eden Başbakan Erdoğan, esnafın her alanda sorunlarını çözmek için samimi bir gayret içinde olduklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, en son 30 Nisan`da yaptıkları toplantıda 1 yıldan kısa vadeli kredilerde faizi yüzde 4`e, 1 yıldan uzun vadelilerde ise yüzde 5`e indirdiklerini anımsatarak, kooperatiflerin aldığı masraf karşılıklarını yüzde 1,5, banka komisyonunu da yüzde 0,5`e kadar düşürdüklerini belirtti.
Kredi limitinin 2002 yılında 5 bin lira olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bugün kredi limiti 125 bin liraya kadar çıktı. Vergiler ve destekler konusunda önemli ilerlemeler kaydettik. Bu süreç de aynı şekilde devam ediyor. Esnaf ve sanatkarımızın tüm sorunlarını çok kapsamlı şekilde ele alacak olan şurayı 15 yıl aradan sonra yeniden toplamak için çalışmalara başladık. İnşallah bunu da kasım ayında toplamayı planlıyoruz. Bugüne kadar birlikte çok sorunu çözdük. Hem esnaf ve sanatkarımızın sorunlarını hem Türkiye`nin sorunlarını diyalogla istişareyle çözdük ve çözüm yoluna koyduk. İnşallah aynı kararlılıkla aynı dayanışmayla yolumuza devam edeceğiz."
İftara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara Valisi Aladdin Yüksel ile çok sayıda davetli katıldı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55