MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDE ``DÜNYA ARAPÇA GÜNÜ``ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

UNESCO Yürütme Kurulu tarafından 2012 tarihinde alınan karar gereği bütün dünyada ilan edilen ?Dünya Arapça Günü? münasebetiyle, Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Mardin Anadolu İmam Hatip Lisesi Hazırlık Sınıfı öğrencileri tarafında

Mardin 24.12.2016 13:38:19 0
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDE ``DÜNYA ARAPÇA GÜNÜ``ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

UNESCO Yürütme Kurulu tarafından 2012 tarihinde alınan karar gereği bütün dünyada ilan edilen “Dünya Arapça Günü” münasebetiyle, Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Mardin Anadolu İmam Hatip Lisesi Hazırlık Sınıfı öğrencileri tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı,  Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Vakıf Gönüllüleri, akademisyenler, kanaat önderleri, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği etkinlikte çeşitli öğrenci faaliyetleri ve sunumlar sergilendi.

Selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,  çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan yaklaşık 450 milyon kişi tarafından konuşulan ve Birleşmiş Milletlerin altı resmi dilinden biri olan Arapçanın zengin kültür ve medeniyet mirasımızın dili olması bakımından yeni nesiller tarafından öğrenilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.  

Rektör Ağırakça, Tarihe tanıklık eden birçok uygarlığın İslam Medeniyetinden etkilendiğini ve sadece dini ilimlerde değil, astronomi, fizik, kimya, matematik, tarih, coğrafya, felsefe ve tıp alanında da oluşturulan tüm eserlerin Arapça olarak telif edildiğini hatırlatarak:

“On birinci yüzyıldan itibaren Arapça’dan tercüme edilen 256 eser Latinceye tercüme edilmiş ve Arapça batıya Latin dili ile intikal etmiştir. Böylelikle Avrupa'da Rönesans Hareketi başlatılmış ve bununla Avrupa medeniyetinin temeli oluşturulmuştur.” bilgisini verdi.

Türkiye’de bir ilk olarak Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde yer alan İslami İlimler Fakültesi eğitim dilinin tamamen Arapça olduğuna dikkat çeken Ağırakça,

“Fakültede öğrenilen Arapça ile mükemmel bir seviyeye geldik. Arapça kaynaklara rahatlıkla ulaşabilen ve bu dili konuşabilen akademisyenler ile yurt içinde ve yurt dışında önemli araştırmaların yapılmasına, uluslararası ilmi toplantılarda konularını rahatlıkla anlatabilecek elemanların yetişmesine, akademik çalışmalarını Arapça yazabilecek araştırmacıların hazırlanmasınıhedefledik. Üniversite olarak gelecekteki vizyonumuz Türkiye’de bulunan 95 İslami İlimler Fakültesine Araştırma Görevlisi yetiştirmektir. Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi mezunlarının Türkiye'de aranan mezunlar olacağına inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.

Arapça Dilinin öğrenciler tarafından son derece akıcı olarak kullanıldığının gözlendiği kutlama programında, öğrencilerin hazırlamış olduğu Arapça ezgi, şiir, tiyatro ve ödüllü bilgi yarışması izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Program, öğrencilere ve okul öğretmenleri ve öğretim üyelerine sertifika takdimi ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER:MEMET GÖKBALIK


19.9° / 10.4°
  • BIST 100

    10178,46%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35