Mardin Artuklu Üniversitesinin ev sahipliğinde Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanlığınca gerçekleştirilen ve ulusal basın ve televizyon kanalları temsilcilerinin katılım gösterdiği ?Uyuşturucu İle Mücadelede Basının Rolü? adlı sempozyum büyük ilgi gördü.
Mardin Artuklu Üniversitesinin ev sahipliğinde Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanlığınca gerçekleştirilen ve ulusal basın ve televizyon kanalları temsilcilerinin katılım gösterdiği ‘Uyuşturucu İle Mücadelede Basının Rolü’ adlı sempozyum büyük ilgi gördü.
Sempozyuma; Mardin Vali Vekili Bahattin Çelik ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın yanı sıra, İlke Haber Ajansı Genel Müdürü Mahmut İrtem, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdülkadir Üründü, Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen İl Temsilcisi Eyyüp Değer, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve davetliler katıldı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü Vali Kılıçlar Salonu'nda uydu üzerinden 12 televizyon kanalı tarafından canlı olarak yayımlanan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “ Hayata dair bütün mecralarda duyarlılıkların belli alanlara kanalize edildiği hatta kanalize edilmenin ötesinde bazı duyarlılıkların köreltildiği bazılarının ise dayatıldığı ve kışkırtıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Modernlik ve sonrasında insanoğluna sunulan birey putunun şeytani bir haz alma çılgınlığına dönüşmesiyle, ahlaki değerler etrafında yaşamak isteyenlere bütün bir dünyanın zindan edildiği bir çağdayız. Bütün bir insanlık açısından “kandırılmışlığın” ve “ayartılmışlığın” bu denli ileri düzeyde olduğu başka bir çağ yoktur.
Keyif, haz kelimelerinin bütün olumlu çağrışımlarına rağmen insanlık dışı bir içerik ve pratik kazanması bu kandırılmışlık ve ayartılmışlığın başlangıç noktasını gösteriyor. Uyuşturucu ve benzerlerinin keyif verici madde olarak tanımlanması bile sorunun daha en başından, kavramsal aşamadan itibaren bir meşruiyet alanı kazandığını gösteriyor.” dedi.
Madde bağımlılığının kişilerin zevk almak için başlayıp, kölelikle sonuçlanan bir serüven olduğunu belirten Özcoşar, modern düşüncenin insanı kutsamasının en belirgin sebebinin akıl olduğunu fakat modern zevk anlayışının akılla başlayan ve aklın devre dışı bırakılmasıyla sonuçlanan bir hikaye sunduğunu ifade etti.
Madde bağımlılığı ile başlayan ve yanına teknoloji bağımlılığını da alarak bunların birbirlerini besleyen bir zincire dönüştünü vurgulayan Özcoşar, “Bu sürecin varacağı nihai noktada yeni nesilller ile robotik kodlama üzerinden iletişime geçmek zorunda kalabiliriz. Bütün hayatı matrikse sürükleyen ve insanlık adına bugüne kadarki bütün endişelere taş çıkartacak bir endişeden bahsediyorum. Akla, insana, hayata ve doğaya dair rolleri yeniden düşünüp köklü bir dönüşüm yapmak gerekiyor. Bence bu dönüşümün en temel sloganı bütün bağımlılıklara karşı azade bir duruşu sergileyen ‘TAM BAĞIMSIZ İNSAN’ olabilir.” dedi.
İnsanlığın bağımlılıklara karşı bağımsızlık savaşında önemli aktörlerden olan Basının toplumları etkileyen, önceliklerini ve gündemini oluşturan önemli bir güç olarak etki alanını her geçen gün daha da artığının altını çizen Retörümüz, basının tüm bağımsızlık mücadelelerinde olduğu gibi bağımlılıklara karşı mücadelede de etkin rol oynayabileceğini söyledi.
Sempozyumda; Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Süleyman Basa, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Yeni Akit Gazetesinden Hacı Yakışıklı, sunum yaptı.
Konferans, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın katılımcılara plaket vermesiyle son buldu.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01