MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN LÜBNANLI YAYINCIYA FAHRİ DOKTORA

Mardin Artuklu Üniversitesi?nin uluslararası nitelikteki programlarını etkili bir biçimde yürütmek ve yurtdışı bağlantılarını daha da güçlendirmek amacıyla üniversitenin uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez

Mardin 13.12.2016 21:30:52 0
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN LÜBNANLI YAYINCIYA FAHRİ DOKTORA

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin uluslararası nitelikteki programlarını etkili bir biçimde yürütmek ve yurtdışı bağlantılarını daha da güçlendirmek amacıyla üniversitenin uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’a “Fahri Doktora” unvanı takdim edildi.

Arap Dili ve Edebiyatı alanına yaptığı önemli katkılardan dolayı Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu tarafından alınan karar uyarınca Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’a tevcih edilmesi kararlaştırılan 'Fahri Doktora' unvanı takdimi için üniversitenin Konferans Salonunda çok yoğun katılımlı bir tören düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi tanıtım filminin gösterilmesi ile başlayan törende Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kuruluş tarihinden itibaren üçüncü Fahri Doktora Unvanı verilmesine tanıklık edeceğini ve ilk doktora unvanının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a verildiğini, Mardin'e teşrifleri halinde kendilerine arz edileceğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça;

“Bugün değerli fikir ve kültür adamı, Lübnanlı büyük yayıncı, İslam dünyasında en büyük yayın evlerinden birini kurmuş olan ve 45 yıldan beri bu yayıncılığı sürdüren, bizim medeniyetimizin temel unsuru olan telif kültürü ile kitabı yayan ve birikimini kitlelere aktaran saygıdeğer ilim adamına, hocamıza müteşekkiriz ve Mohammed Ali AbdoulhafeezBeydoun’a Fahri Doktora Unvanını vermekten ötürü gururluyuz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş’un tavsiyeleri ve teşvikleri üzerine Fahri Doktora payesinin Mohammed Ali Abdoulhafeez’e verilmesi için üniversite senatosuna önerildiğini belirten Prof. Dr. Ağırakça;

Artuklu Üniversitesi'nin bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak kurulduğunu ve  gelişmesinin Beydoun gibi ilim insanlarının eserleri üzerinden bina edildiğini vurgulayarak, değerli ilim hazinesini neşrederek  Üniversite’nin gelişmesine altyapı hazırlanmış olan ilim adamlarının daima var olması gerektiği temennisinde bulundu.

 


Çok dilli, çok kültürlü ve çok dinli olan Mardin şehrinin Türkiye hikâyesinin özeti gibi olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman;

“Mardin; Kudüs, Venedik, Vatikan gibi çok önemli bir inanç  ve kültür merkezi aynı zamanda gelenekle, geleceği birleştiren saklı bir hazinedir.  Bukadim şehir yeni Türkiye'nin, yeni Türkiye hayalinin en önemli merkezlerinden bir tanesidir.  Çünkü Mardin'de yürüdüğünüzde, hiç kimseye dini, dili, mezhebi sorulmaz, herkes burada kardeşçesine yaşar.”dedi.

Mardin'in sadece Ortadoğu'ya, Avrupa'ya ve ülkemize değil, tüm dünyaya en çok ihtiyaç duyulan evrensel bir kardeşlik mesajı yükselttiğini belirterek,  Mardin’in bu evrensel mesajını bütün dünyaya duyuracak olan Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’un çok önemli hizmetlere imza atarak Fahri Doktora Ünvanı almasının yerinde bir karar olduğunu sözlerine ekledi.


Arap Dili ve Edebiyatı alanında ‘Fahri Doktora’ ödülü alan ve Arapça olarak dinleyicilerine seslenen Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun teşekkür konuşmasında:

"Burada bulunmakla beni onurlandırdığınız için en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Şahsımdan ziyade ilime ve ilim ehline yönelik bir takdir olarak vasıflandırılabilecek bu fahri doktora onuru için Mardin Artuklu Üniversitesine çok teşekkür ederim.” dedi.

“Dar El- Kutub El İlmiyye” yayınevinin kurulmasından bu yana geçen 50 yıllık bu sürede kitaplarının 50’den fazla ülkeye ihraç edildiğini belirten Beydoun,

“Yakın coğrafyada bulunan Arap ve İslam Ülkelerinin yanı sıra kitaplarımız Afrika, Avrupa, Amerika, Kanada Avustralya, ve Uzakdoğu ülkeleri, Endenozya, Malezya, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Etyopya, Somali, Afganistan, İran, Dağistan, ve civarına hatta Çin ve Japonya’ya kadar ulaşmıştır.” bilgisini verdi.

Bu ödüle layık görülmesinin sadece kendisine değil ve ilim adamları, editör, çevirmen, yazar ve ilim ehline yönelik bir takdir olduğunu vurgulayarak,

“Arap ve İslam dünyasında bulunan yüzlerce belki de binlerce üniversite arasında İslam Medeniyeti ve Kültürünün yeniden ihya edilmesi ve el yazmalarının ortaya çıkartılarak neşredilip genel olarak Müslümanların özel olarak da araştırmacı, öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına sunmak amacıyla gayret gösterenlere dikkat çekerek bu payeyle onurlandırılmasına ön ayak olduğu için Mardin Artuklu Üniversitesine bütün takdir ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş tarafından Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’a doktora cübbesi giydirilerek Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan Fahri Doktora Diploması’  takdim edildi.

Tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor