Mardin Müzesinin sözlü tarih çalışmaları ile belgelediği Mardin`in somut olmayan kültürel miraslarından olan ikinci geleneksel Bilali Şenliklerini 6 Mayıs Cumartesi günü yoğun katılım ile gerçekleştirildi.
Mardin Müzesinin sözlü tarih çalışmaları ile belgelediği Mardin'in somut olmayan kültürel miraslarından olan ikinci geleneksel Bilali Şenliklerini 6 Mayıs Cumartesi günü yoğun katılım ile gerçekleştirildi.
Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Bilâli (Alımlı) köyünde arpaların sararmasıyla birlikte hasat döneminin başladığını, bereketli bir hasat için duaların yapıldığı, kurbanların kesilerek yemeklerin yapıldığı, kırgınlık ve küskünlüklerin sona erdiği, gençlerin birbirlerini tanıma fırsatı bulduğu bir halk şenliği düzenlenmekteydi.
Mardin Müzesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bilâli Köyü’nü, Mardin’in kültür turizmi destinasyonlarından biri hâline getirmek
Mardin Müzesinin organizasyonu ile 58 yıl aradan sonra ikinci geleneksel Bilali Şenliklerini canlandırmaya devam ediliyor. Bilali şenliklerine: Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın ve Muhtarların katılımıyla binlerce insan bir araya geldi.
Mardin merkez ve köyün yerlileri başta olmak üzere, çevre köylerden ve yabancı turistlerin de katıldığı bir şenlik oldu. Bilali Şenliğine katılan konuklarla sunulan şenlik yemeğinin ardından Rebap, Davul ve zurna, Mardin Müzesi Reyhanî Müzik Ekibi ile Kış Ruhu müzik grubunun seslendirdiği yöresel müzik dinletileriyle şenliğe devam edildi. Müze eğitimi etkinlikleri kapsamında hatıra Kök boya baskı, Yüz boyama, Sikke basımı ve Eski çocuk oyunları atölyelerini gerçekleştirilen şenlik daha sonra sona erdi.
ARTUKLU HABER AJANSI*MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55