MARDİN BULGURU DÜNYA`YA TANITILACAK

Mardin Bulgurcular Derneği`nin daveti ve DİKA Ajansının desteğiyle Gastronomi ve Ekonomi basınından oluşan bir heyet Mardin?e çalışma gezisi gerçekleştirdi. Ziyarette turistik açıdan Mardin mutfağına özgü lezzetler ve Mardin bulguru başta olmak üzere t

Mardin 20.04.2017 11:50:14 0
MARDİN BULGURU DÜNYA`YA TANITILACAK

Mardin Bulgurcular Derneği'nin daveti ve  DİKA  Ajansının  desteğiyle Gastronomi ve Ekonomi basınından oluşan bir heyet Mardin’e çalışma gezisi gerçekleştirdi. Ziyarette turistik açıdan Mardin mutfağına özgü lezzetler ve Mardin bulguru başta olmak üzere tarımsal ürünlerin ekonomik değeri konu edildi.

 

Çalışma ziyaretin amacı, Mardin’in yöresel ürün çeşitliliğini ve gastronomik değerini ortaya koyarak, şehrin kültürel ve turistik değerini ön plana çıkarmaktır. Mardin‘in şehir olarak güvenli ve keyifli bir gezi destinasyonu olarak algılanmasını sağlamaktır. Ajansımız, Mardin turizminin mutfak turizmi ile güçlendirilerek daha zengin bir hale getirilmesi ile birlikte Bölgemizde yaşanan olayların meydana getirdiği olumsuz algıların kırılmasına katkı sağlamak için destek verdi.



DİKA Ajansı Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ, gastronomi ve ekonomi basını tarafından Mardin’e gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin özellikle medya gözüyle değerlendirilerek insanlara aktarılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Genel Sekreter  ALTINDAĞ   “Basın halkın gözü, kulağı ve dilidir; var olanı anlatmanın ve aktarmanın en iyi yolu basından geçer. Bizlerde bunun bilincinde olarak kadim tarihi olan Mardin’in kültürel turizminin yöresel lezzetlerle zenginleştirilerek, gastronomi aracılığıyla dünyaya tanıtılmasına katkı sağlıyoruz. Bununla beraber Ajansımızın güdümlü proje desteğiyle Mardin’e Mutfak Müzesi kazandırmak istiyoruz. Bunun içinde 2 Milyon TL hibe kaynağı ayırdık” dedi.


Mardin çalışma gezisine, Dünya Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün, Show Tv Haber Müdürü Neşe Toptaş, HaberTürk Gazetesi Yazarı Nur Toprakoğlu, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Vatan Gazetesi Yazarı Zeynep Kakınç, Mutfak Dostları Derneği Eski Başkanı Vatan Gazetesi Yazarı Ahmet Burak Örs, Hürriyet Gazetesi Gastronomi Yazarı ve Gurme Programı Sunucusu Mehmet Yaşin, Sabah Gazetesi Ekler Yazarı Begüm Gürsoy, SİRHA Türkiye Proje Yöneticisi Abel Michel Villemin ile “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler” konusunda uzman olan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu katıldı.


Katılımcıların gezi programı Mardin Valiliği’nde Vali Mustafa Yaman’ı ziyaret ederek başladı. Ardından Deyrulzafaran Manastırı’nda açık hava kahvaltısı yapıldı. İpek Bulgur Fabrikası ziyaretinde Mardin Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun tarafından “Mardin Bulgurunun Hikâyesi ve Özellikleri” katılımcılara anlatıldı. Ardından Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu “Türkiye’de Coğrafi İşaretlemelerde Son Durum ve Mardin” konulu sunum gerçekleştirdi. Öğle yemeğinde “Geleneksel Mezopotamya Ova Sofrası” şeklinde yerel lezzetler tattırıldı. Akşam yemeğinde Tarihi Cercis Murat Konağı’nda Şef Ebru Baybara tarafından “Mardin’in Tarihi Mirası” anlatıldı.



Coğrafi işaret alma çalışmalarının sürdüğü Mardin bulguru hakkında yapılan çalışmalar ve dünyaya açılma projeleri hakkında bilgi verildi. Mezopotamya’nın kahverengi toprağı, demir ve mineral bakımından zengin olduğu için başka topraklara kıyasla çok daha kaliteli buğdaylara hayat veriyor. Az yağış alan ovada üretilen buğdaylar tüm besleyici mineralleri kendi içinde saklıyor, böylece besin değerleri diğer topraklarda yetişen buğdaylara göre çok daha yüksek oluyor. Bu buğdaydan üretilen Mardin bulguruda sağlık için faydalı bir ürün olarak gösteriliyor. Durum buğdayından yapılan Mardin bulgurunu diğer bulgurlardan ayıran temel özelliklerden birisi, piştiği zaman değişmeyen kehribar sarısı rengi, doğal tadı ve aromasıdır. Mardin bulguru, lif açısından zengin bir ürün, kolesterol içermeyen, radyasyon emmeyen, içerdiği folik asitten dolayı çocuk ve hamile kadınlar açısından çok önemli bir gıda maddesidir. Ayrıca kabızlığı engelleyen, bağırsak kanserini önleyen, obezite yapmayan, şeker hastaları için pirince göre sağlıklı, B vitaminleri ve demir açısından oldukça zengin olduğu için ıspanaktan daha fazla demir vitamini içermektedir.


Türkiye, yüze yakın bulgur fabrikası ile yılda bir milyon ton bulgur üretimi yaparak dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. 2016 yılı bulgur ihracatımız 250 bin tonu geçmiş durumda. Mardin’deki 15 bulgur üretim tesisi Türkiye’deki üretimin yüzde 25’ini ihracatın ise yüzde 35’ine yakınını gerçekleştirmektedir. Mardinli bulgur üreticileri, yörenin buğdayından ürettikleri bulguru dünyaya satabilmek için el ele vererek uluslararası fuarlara katılıp tanıtım çalışmaları yapmaktadırlar. Mardin Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun, Mardin Bulgurcular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin temel hedefinin Mardin bulgurunu hak ettiği yere taşımak, Mardin bulguru algısını yükseltmek ve nitelikli ürün sınıfına almak olduğunu söyledi. Ayrıca Mardin Valiliği, Dicle Kalkınma Ajansı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası ve Kızıltepe Ticaret Borsası ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9209,58%1,97
  • DOLAR

    34,54% 0,24
  • EURO

    36,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2961,34% 0,90
  • Ç. ALTIN

    4965,45% 0,74