Mardinli İpek Bulgur, yıllık 70 bin ton üretimle Türkiye?nin en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı. Mardin?in kendine has bulgurunu dünyaya tanıtmayı hedefleyen marka, yıllık ihracatını 40 bin tona çıkardı ve yeni pazar arayışları için atağa kalktı.
Türkiye’nin en büyük bulgur üreticisi ve ihracatçısı İpek Bulgur, 7-11 Ekim tarihleri arasında Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirilen Anuga 2017 fuarında Avrupalı ziyaretçilere bulguru tanıttı. Dünyanın en itibarlı ve en büyük gıda fuarı Anuga’da kısırdan aşureye, mercimek köftesinden tabule salatasına onlarca çeşit bulgur yemeğinden örnekler sunan İpek Bulgur, fuarın en çok ilgi gören firmalarından biri oldu.
Yıllık 70 bin ton üretimiyle Türkiye’nin bulgur devi haline gelen İpek Bulgur, büyük çoğunluğu Ortadoğu ülkelerine olmak üzere, yıllık 40 bin ton bulgur ihraç ediyor. Dünyanın en büyük bulgur üretim tesisine sahip marka, üretiminin yüzde 45’ini Ortadoğu’da Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan’ın yanı sıra Almanya ve Japonya gibi ülkelere ihraç ediyor.
Tüm üretimini Mardin Ovası’nın demir ve mineral bakımından oldukça zengin topraklarında yetiştirilen özel buğdaydan yapan İpek Bulgur, kalite ve ürün çeşitliliği ile öne çıkıyor.
Avrupa bulguru yeni keşfediyor
İpek Bulgur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı Faysal Sun, Ortadoğu’daki istikrarsızlık nedeniyle yeni pazarlar yaratmanın önemine işaret etti. Sun, Türkiye’nin dünyanın en büyük bulgur üreticisi olduğunu belirterek Türkiye’nin yüzde 25’i Mardin’de olmak üzere yıllık 1 milyon ton bulgur ürettiğini, bunun 250 bin tonunun ihraç edildiğini dile getirdi. Faysal Sun, “Şimdiye kadar bulgur açısından en büyük pazar Ortadoğu pazarıydı. Benzer yemek kültürüne sahip olduğumuz Arap ülkeleri, bulgur tüketiminde ilk sırayı alıyordu. Ancak bölgede yaşanan istikrarsızlık üreticilerin pazar inovasyonu adına hızlı ve doğru adımlar atmasını gerektiriyor. Mardin bulguru, kalite ve lezzet açısından kıyas kabul etmeyecek bir değerde. Biz İpek Bulgur olarak bu değeri Avrupa’ya taşımakta kararlıyız. Etnik pazarın çok geniş olduğu Almanya gibi ülkeler, potansiyel bulgur tüketicisi. Avrupalılar da artık sağlıklı ve besin değeri yüksek olan bulgura giderek daha büyük ilgi gösteriyor. Hem soğuk salatalar hem de Anuga gibi dev fuarlarda onlara öğrettiğimiz çeşit çeşit yiyecek sayesinde bulgurun lezzetini keşfediyorlar. Hedefimiz bulguru Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik en önemli ihracat kalemlerinden biri haline getirmek. Şu anda Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine yılda 3 bin ton bulgur ihraç ediyoruz, hedefimiz bu rakamı seneye 5 bin tona çıkarmak.”
Almanya’da 1,5 milyon Euro’luk yatırım
Almanya başta olmak üzere Avrupa genelinde bulgur, özellikle Ortadoğu kökenli etnik grupların gözde yiyecekleri arasında yer alıyor. Döner ve kebabın yanında sunulan bulgur pilavı dışında Avrupa’da yaygın olarak bulunan çiğköftecilerin de ana malzemesi olan bulgur, aynı zamanda baharatlarla lezzetlendirilerek marketlerin salata raflarında yer alıyor.
İpek Bulgur, Hannover kenti yakınlarındaki depolama alanı ile tüm Avrupa’daki dağıtımcılara ürün sağlıyor. Firmanın 1,5 milyon Euro yatırım yaptığı yeni depolama alanı, ofis ve showroom’u ise Mart 2018 itibarıyla hizmete açılacak.
Fuarın gözdesi oldu
Avrupa pazarındaki etnik gruplar içerisinde özellikle Türk, Kürt ve Arapların yoğun ilgi gösterdiği bulgur yemekleri, Anuga fuarı aracılığıyla çok daha geniş bir yelpazede tanıtım fırsatı buldu. Vejetaryen ve vegan yiyecek kategorisinde potansiyel müşterilerin büyük ilgisini çeken İpek Bulgur’un Anuga’daki standı aynı zamanda 1. kalite bulguru soğuk gıda zincirine dahil etmek ve ürünleri Avrupa çapında dağıtım ağına sokmak isteyen firmaların akınına uğradı.
*****
Resim altı
Anuga’da aşure kuyruğu
Dünyanın dört bir yanından Köln’deki gıda fuarına gelen ziyaretçiler, İpek Bulgur standında sunulan aşure için uzun kuyruklar oluşturdu.
MARDİN BULGURUNUN FARKI NEDİR?
Kuruluşundan bu yana geleneksel üretimi destekleyen çeyrek asırlık Mardin markası İpek Bulgur, hiçbir aşamada katkı maddesi kullanmadan, geleneksel üretimde olduğu gibi buğdayı sadece su ile işleyerek bulgur üretiyor.
Az yağış alan ovada üretilen buğdaylar tüm besleyici mineralleri kendi içinde saklıyor; böylece besin değerleri diğer topraklarda yetişen buğdaylara göre çok daha yüksek oluyor.
Bu buğdaydan üretilen Mardin bulguru nişasta değeri düşük, protein değeri yüksek olduğundan sağlık için oldukça faydalı bir ürün olarak gösteriliyor. Bu sayede sert durum buğdaylarının Mezopotamya güneşinden aldığı altın rengi kaybolmuyor ve bulgura kendi rengini veriyor.
Mardin Ovası’nın kırmızı toprağı nedeniyle üretilen bulgur da farklılık gösteriyor. Örneğin diğer bölge bulgurları piştikten sonra beyazlaşırken, kehribar sarısı bir renk alan Mardin bulgurunun farklı bir rayihası bulunuyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00