MARDİN`DE ``AKILCI İLAÇ KULLANIMI``EĞİTİMİ

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ,Artuklu Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Salonunda "Akılcı İlaç Kullanımı" konulu eğitim verildi.

Mardin 9.05.2016 11:26:15 0
MARDİN`DE ``AKILCI İLAÇ KULLANIMI``EĞİTİMİ

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ,Artuklu Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Salonunda "Akılcı İlaç Kullanımı" konulu eğitim verildi.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Kemal ÇELEN'in sunduğu Eğitim programına; 
Mardin İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet DERVİŞ, Mardin Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm.Dr.Fuat KARAKUŞ, Mardin Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Saffet YAVUZ, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Hidayet BAKAÇ, Aile Hekimliği Uygulama Şube Müdürü M.Sıraç ŞİMDİ ve personelleri, Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Askeri ERTEN ve personelleri, İlimizde görev yapan TSM Sorumlu hekimleri ile 56 Aile Hekimi katılmıştır.
Sunum katılanların, sorularının cevaplandırılmasıyla sona ermiştir.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) çalışmaları dünyada 31 yıldan beri sürdürülmektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı sadece ülkemizde değil tüm dünyada halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ülkemizde “AİK Programı” yürütülmektedir.
Akılcı İlaç Kullanımı (AİK); ilk defa 1985 yılında Kenya-Nairobi’de gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) toplantısında, “kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri” olarak tanımlanmıştır.Bu tanımda yer alan maddelerden birinin veya birkaçının karşılanmaması durumu akılcı olmayan ilaç kullanımı (AOİK) olarak kabul edilmektedir. AOİK; hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, karşıt olay görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. DSÖ’nün tahminlerine göre; ilaçların %50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, sağlanmakta veya satılmaktadır.Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.

Avrupa Birliği üyesi olmayan DSÖ’nün Avrupa bölgesinde bulunan Türkiye’nin de içinde bulunduğu 13 ülkenin ulusal antibakteriyel kullanım verileri, DSÖ’nün ATC/DDD metoduyla analiz edilmiş ve DDD/1000 kişi/gün (DID) şeklinde belirtilmiştir.Bu çalışmaya katılan ülkeler içinde 42,28 DID ile ülkemiz ilk sırada yer alırken 15,2 DID ile Ermenistan son sırada yer almıştır.
Ülkemizde AİK’in yaygınlaştırılması amacıyla geliştirilen Reçete Bilgi Sistemi (RBS) aracılığıyla hekimlerimizin yazdığı reçete verileri analiz edilip, değerlendirilip bunlarla ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Birinci basamak tedavi hizmetlerinde tüm antibiyotik reçetelerinin çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonları için düzenlendiğini gösterilmiştir. Birçok solunum yolu enfeksiyonu vakasında antibiyotiklerin gerekli olmadığına ve hastanın bağışıklık sisteminin basit enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeterlilikte olduğuna ilişkin kanıtlar mevcuttur. Sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikler; yaygın olarak yanlış kullanımın gözlendiği soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değildirler ve virüsün diğer insanlara bulaşmasını önlemezler. Antibiyotik kullanımı gerektirmeyen durumlarda, enfeksiyon taşıyan hastalardan diğer kişilere bulaşmasını önlemek amacıyla enfeksiyon kontrol tedbirlerinin alınması yeterlidir.
Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir.
Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.2° / 18.8°
  • BIST 100

    11060,57%2,99
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2499,18% -0,44
  • Ç. ALTIN

    4002,77% -0,29