MARDİN`DE AŞI TAMAMLAMA ÇALIŞMASI 3.TURU UYGULAMASI BAŞLADI

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü, geçici koruma altında bulunan 0-59 ay arasındaki Suriyeli çocuklara uygulanan aşı hızlandırma ve tamamlama çalışmalarının 3.tur uygulaması Mardin`de başladı.

2.11.2017 15:07:16 0
MARDİN`DE AŞI TAMAMLAMA ÇALIŞMASI 3.TURU UYGULAMASI BAŞLADI

Mardin  Halk Sağlığı Müdürlüğü, geçici koruma altında bulunan 0-59 ay arasındaki Suriyeli çocuklara uygulanan aşı hızlandırma ve tamamlama çalışmalarının 3.tur uygulaması Mardin'de başladı.

 

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1981 yılından beri yürütülmekte olup, bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Bunlar verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci (polio), Hib menenjiti, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık (hepatit B, hepatit A) hastalığına karşı yapılan aşılardır.


Dünyada göçmenler ve mülteciler önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadırlar. Bunların başında, aşı ile önlenebilir hastalıklarda artış olması ve bazı elimine edilmiş hastalıkların yeniden görülmesi gelmektedir.

 

Özellikle 0-59 ay nüfus, aşı ile önlenebilir hastalıklardan başta Polio (çocuk felci), Kızamık, Boğmaca ve Difteri olmak üzere, şu anda rutin çocukluk çağı aşı takvimimizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Bu kişilerin ait oldukları ortamlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği olanağı en aza inmiştir. Bu nedenle, salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artmaktadır. Göçmen olarak geldikleri ülkelerde de, olası vakalara ve virüs dolaşımına sebep olmaktadırlar. Bu gerekçelerin tamamen ortadan kalkması veya en aza indirgenmesi için, bahsi geçen gruplar içerisinde aşı oranlarının yükseltilmesi ve rutin aşılama çalışmalarına sürdürülebilirlik kazandırılması  hedefleniyor.

 

 

Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet YAVUZ, 3.Tur Aşı Tamamlama ve Hızlandırma Çalışmaları nedeniyle yaptığı açıklamada;

 

‘’13 (on üç) gün süreli olacak çalışmada, uygulamalar aşı istasyonları, gezici ekipler ve ASM’ler/TSM’ler-GSM’ler aracılığı ile yapılacaktır. Her aşı istasyonu ve gezici ekip 5-6(en az) kişiden oluşacaktır. Ekipte bir personel ekip lideri, biri aşı uygulayıcı, biri kayıt tutucu, iki kişi aşıyı uygulanmak üzere hazırlayan ve geri kalan diğer personel de iletişimden sorumlu olarak hizmet verecektir. 
Kendi toplumumuzun bir parçası olarak kabul ettiğimiz ve kucakladığımız başta Suriyeliler olmak üzere tüm “Geçici Koruma Altındaki Gruplar”a sağlık hizmetini kendi vatandaşlarımıza sağladığımız düzeyde ayrım yapmadan vermek önemli bir insanlık vazifesidir. 
Bu çalışmada emeği geçen ve emeği geçecek olan tüm sağlık çalışanları arkadaşlarımıza teşekkürlerimi bir borç biliyorum.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00