Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan TRC3 Bölgesinin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürünlerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu alanda çalışan ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirmek amacıyla Mardin?de 6-7 Ekim 2
Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan TRC3 Bölgesinin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürünlerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu alanda çalışan ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirmek amacıyla Mardin’de 6-7 Ekim 2017 tarihleri arasında Erdoba Elagance Hotel'de 2 sürecek Dicle Bölgesi Coğrafi İşaretler Sempozyumu düzenelenecek.
YÜCİTA ile Dicle Kalkınma Ajansı arasında kurulan iş birliği çerçevesinde uluslararası bir coğrafi işaretler sempozyumuna ev sahipliği yapmayı hedefleyen DİKA Ajansı , 6-7 Ekim 2017 tarihleri arasında planlanan sempozyumda ulusal ve uluslararası birçok önemli paydaşı Mardin’de ağırlayarak bölgedeki coğrafi işaretler konusunda farkındalığı arttırmayı ve coğrafi işaretler konusunu hukuki, sosyo-ekonomik ve kültürel boyutlarla irdeleyerek gelecekte yapılacak çalışmalara altyapı oluşturmayı hedefliyor.
Mardin’de 6-7 Ekim 2017tarihleri arasında uluslararası düzeyde katılımın gerçekleşeceği Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya yapılması planlaıyor.Bu amaçla 23 Ekim 1997 tarihinde Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve ekibi tarafından kurulan ve Coğrafi işaretler alanında ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmalar yürüten “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı” (YÜCİTA) ile iş birliği yapılarak Mardin’de gerçekleştirilmesi planlanan sempozyum hazırlıklarına başlandı.
YÜCİTA ile Dicle Kalkınma Ajansı arasında kurulan iş birliği çerçevesinde uluslararası bir coğrafi işaretler sempozyumuna ev sahipliği yapmayı hedefleyen Ajans , 6-7 Ekim 2017 tarihleri arasında planlanan sempozyumda ulusal ve uluslararası birçok önemli paydaşı Mardin’de ağırlayarak bölgedeki coğrafi işaretler konusunda farkındalığı arttırmayı ve coğrafi işaretler konusunu hukuki, sosyo-ekonomik ve kültürel boyutlarla irdeleyerek gelecekte yapılacak çalışmalara altyapı oluşturmayı hedeflemektedir.
Sempozyum 3 gün olarak tasarlandı.Toplantının ilk 2 günü içerisinde 5 adet Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası düzeyde konuşmacıların yer alacağı 5 adet oturum planlandı.Oturum başlıkları taslak olarak aşağıdaki biçimde belirlenmiştir. Toplantının 3. ve son gününde Ömerli ilçesinde Mezruna üzümüne yönelik saha çalışması ve bağbozumu etkinliği düzenlenmesi planlanıyor.
I. Oturum : Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde?
II. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Türkiye’den Örnek Olaylar
III. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Anadolu’dan Yansımalar
IV. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim
V. Oturum : Coğrafi İşaretler ve Mardin: Bir Mezopotamya Gerçeği
Kapanış Oturumu : Mardin Deklarasyonu
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55