Hayata Destek Derneği’nin organize ettiği Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin desteklediği Mardin’de “Kalkınmada Kadın Girişimciliği” temasıyla “Geçim Kaynakları Çalıştayı” düzenlendi.
Mardin’den ve Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalıştay Mardin Erdoba Elegance Otel’de gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarıyla başlayan programda kadınların geçim kaynaklarına erişimleri ile ilgili örnek modellerin sunulduğu panel yapılarak bölgenin konuyla ilgili kamu ve özel sektör yetkilileri sunumlarıyla katkı sağladılar. Panelin ardından tarım, hayvancılık, turizm ve kooperatifçilik alanlarında bölgesel kalkınma için yeni proje fikirlerinin oluşturulmasıyla ilgili çalıştayda bilgi verildi. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi için yapılması gerekenleri tartışmak üzere bir araya gelen katılımcılar, mevcut durum ve dönemsel koşullar ışığında atılması gereken adımları değerlendirdi.
Programın açılışında konuşma yapan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, sözlerine başlarken kendisi için kadın denildiğinde üç kıymetlisinin hatırına geldiğini söyledi. Bunlar annem, kızım ve eşimdir dedi. Kadınların dezavantajlı gruplar kategorisinde gösterildiğini ancak bunun kesinlikle tasvip edilemez bir durum olduğunun altını çizdi. Bölge’de kadın girişimciliğine yönelik mevcut durumdan bahseden Genel Sekreterimiz özellikle kadın girişimciliğinin önemine vurgu yaptı. Ajansımız tarafından desteklenen ve kadın girişimciliğine altyapı oluşturacak kadınlara yönelik verilen uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile proje yazma eğitimlerinden yüzlerce kadının istifade ettiğini dile getirdi. Bu ve buna benzer desteklerin her zaman arkasında olacaklarını belirtti.
İstatistiklere göre Türkiye’de her on kadından yalnızca üçü iş hayatında yer alıyor. Uluslararası standartların çok altında olan bu oran, yerel düzeyde de erkeklerin istihdama katılımının neredeyse yarısı kadardır. Kadın istihdamının refaha katkısı sadece ekonomik alanda değil toplumsal alanda da görünür olduğundan ihtiyaç sahibi kesimlerin geçim kaynaklarını destekleme çalışmalarında kamunun ve sivil toplumun gündeminde yer almaktadır. Ancak bu veriler hala kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğuna işaret etmektedir.
Geçim kaynakları alanındaki örnek modellerin sunulduğu iyi örnekler panelinde kırsal kalkınma temelinde kadın girişimleri, kamu eliyle yürütülen çalışmalar, kooperatifçilik örnekleri sunuldu. Programın son bölümünde ise bu iyi örneklerden yola çıkarak tarım, hayvancılık, turizm ve kooperatifçilik alanlarında, bölgesel kalkınmaya katkı sunacak yeni proje fikirlerinin oluşması için yuvarlak masa tartışmaları ekseninde alt grup çalışmaları yapıldı.
Mardin ve çevresinin ihtiyaçlarını, orta ve uzun vadeli istihdam olanakları sağlayacak proje fikirlerinin tartışıldığı çalıştayın ardından sonuç raporu yayınlanacaktır.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN