Rekoltenin yüksek olması Beklenen Mısır`da Mardin`de Üreticiler malını değerinden satamadıklarını ,Bölgede Tüccarın insafına bırakıldıklarını belirterek ,TMO ve Devletin bu soruna acilen çözüm bulmasını bekliyorlar.
Rekoltenin yüksek olması Beklenen Mısır'da Mardin'de Üreticiler malını değerinden satamadıklarını ,Bölgede Tüccarın insafına bırakıldıklarını belirterek ,TMO ve Devletin bu soruna acilen çözüm bulmasını bekliyorlar.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısırda müdahale alım fiyatını geç açıklaması çiftçilerin moralini zaten bozmuş ayrıca TMO 1 ton mısır için 725 liralık fiyat belirlemiş. Tüccar ise TMO fiyatları açıklamadan 640 liradan çiftçiden ürünleri toplamaya başlamıştı. 1 ton mısırı 670 liraya mal eden çiftçiler bir an önce paralarını alabilmek için 640 liradan mısırı tüccara satmaya başladı. TMO fiyatı geç açıkladığı için serbest piyasada fiyat belirlenirken, geçen yıl mısırın tonunu 680 liradan alan tüccar TMO’nun 720 liralık fiyat belirlemesinin ardından, 680 liradan aldığı mısırı 720 liradan TMO’ya satmıştı. Yani tüccar sadece çiftçiden aldığı mısırı TMO’ya satarak ton başına 40-50 lira kâr elde etmişti.
Çiftçinin kayıt sistemini kullanarak tüccarın TMO’ya mısırı sattığına ancak Mardinli Üreticilerin Randevu alamadıklarına dikkat çeken Çiftçiler, Mardin'de Şenyurt ve İstasyon'da Bulunan TMO Bürolarının kısa süreli alımlar yaparak,Alım yapmayı durduklarını ve Mardin ilinde Çiftçilerin Randevu alamadıklarından dolayı TMO'ya ürün satışı yapamadıklarını belirterek,Çiftçilerin ,Mısır Tüccarlarının insafına bırakıldıklarını ve bunun da Çiftçileri çok zor duruma düşürdüğünü ifade ediyorlar.
Konuyla ilgili olarak Artuklu Haber'den Abdullah Ortaç'a açıklamalarda bulunan AŞT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı M.Ali Çeçen,Mardin'de Mısır Üretcilerinin çok zor durumda kaldıklarını belireterek,Batı illerinde 720 TL'den TMO'nin alım yaparken Mardin'de TMO'dan randevu alınamaması nedeniyle Mardinli Mısır Üreticilerinin,TMO'ne ürün satşı yapamadığını ve Alım yapan Tüccarların bu durumu fırsat bilerek 550 ile 570 gibi ucuz fiayatlardan Mısır alımı gerçekleştirdiklerini belirterek,Çiftçilerin büyük Mağduriyet yaşadıklarını belirtti.
AŞT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen,Geçen yıl 900 liraya aldıkları taban gübresinin bu yılki fiyatının 1200 lira olduğunu ancak Bölgede Tüccarların 550 ile 570 aralığında mal alımı yaptıklarını belirterek,, “Piyasayı düzenlemesi beklenen TMO bir türlü harekete geçmiyor. Ürünü de tüccar topluyor.Mardin'de tüccardan başka alıcı yok. Tüketici ve Üretici lehine piyasayı düzenlemesi beklenen TMO, görevini yerine getirmiyor TARIM Bakanlığı'nın bölgeye müfettiş göndermesini istiyoruz TMO Çiftci den değil tüccardan alım yapIyor” ifadelerini kullandı.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55