MARDİN`DE MAYTAP,KIZ KAÇIRAN GİBİ PATLAYICILAR TEHLİKE SAÇIYOR!

Mardin`de Bayramlarda çocukların oyun ve eğlence aracı olarak kullandığı patlayıcı maddeler tehlike saçıyor

Mardin 14.09.2016 19:55:42 0
MARDİN`DE MAYTAP,KIZ KAÇIRAN GİBİ PATLAYICILAR TEHLİKE SAÇIYOR!

Mardin'de  Bayramın tadını yine en çok çocuklar çıkaracak. Bayram harçlıklarını eğlenmek için aldıkları ve satışı yasak olan, halk arasında “torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap” olarak bilinen proteknik patlayıcılara veren çocuklar, tehlikeli oyunun farkında olmuyor. 

 

Bu maddelerin satışı ve kullanımı sırasında izinsiz ve usulüne aykırı yaklaşımlar, çocuklarda yaralanma ve hatta ölümlere yol açıyor. Patlayıcı maddelerin olumsuz etkisi sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Patlayıcı maddeler nedeniyle büyük yangınlar da ortaya çıkıyor. Yine bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanılması halkımıza korku, heyecan ve panik yaşatıyor. Halkın can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor. Yetkililer kendi çocuklarının ve çevrenin tehlikeden korunması için ailelere uyarılarda bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılında yayınladığı genelgeyle çocukların oynadığı patlayıcı maddelerin bakkal, market, kırtasiye ve oyuncakçı gibi iş yerlerinde satılması yasaklanmıştı.İçişleri Bakanlığının  Bu kararı ile çocuklar mahalle bakkallarından maytap, torpil ve yıldızlı roket gibi patlayıcı maddeleri satın alamayacaktı.

 

Ancak yasağa rağmen el altından satılan ve Çocuklar tarafından büyük ilgi ile gören patlayıcılar ile ilgili İsminin yayınlanmasını istemeyn Mardinli bir vatandaş şikayette bulunarak Artuklu Haber'e şu açıklamada bulundu. “Bazı yerlerde özellikle bayramlarda çocuklara patlayıcı madde satışına izin veriliyor. Satışlar, çocukların hoşuna gidiyor ama bu tehlikeli oyuncakların zararlı etkisinden kimse haberdar değil. Satışları yasak olduğu halde merdiven altı satış yapan esnaflar büyük bir vebal altındı. Satış yapanlara da alanlara da caydırıcı cezalar var. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanlar derhal satıcıları ve alıcıları belediyelere şikayet etmeli. Üç beş kuruş kazanacağım diye hiçbir çocuğumuzun canını tehlikeye atmayın” uyarısında bulundu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER;MEMET GÖKBALIK

 

 

 

Çocukları uzak tutun!


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    35,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2467,52% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00