Mardin Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanıp GAP idaresi Başkanlığınca desteklenmesine karar verilen müze sokağı restorasyon ve çevre düzenleme projesi başladı. Müze Müdürü Nihat Erdoğan’ın başkanlığında yürütülen proje ile 1 kilometrelik Uzunluktaki sokak üzerinde bulunan tarihi evlerin sokağa dönük cephelerinde, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, onarımlar gerçekleştiriliyor. Sokaklardaki mevcut tüm altyapıların yetkili kurumlarla işbirliği yapılarak yenilenmesi, elektrik ve telefon hatları yer altına alınması için çalışmalar yürütülüyor.
Mardin Müzesi; sokak giriş güzergâhıyla kesişen tarihi dokuda yer alan ve halen içinde yaşanan mahalle ve sokaklarda, bütüncül korumacı bir anlayışla hayata geçen proje basit onarım ve tasarım uygulamaları ve cephe iyileştirme çalışmalarıyla, gerek kentin tarihi dokusunun algılanmasına, gerekse sokağın Mardin Kültürünü daha görünür kılacak bir “Müze Sokağı” haline dönüşmesi planlanıyor. Mahalle halkına yönelik bu sokak üzerinde fiziki koşulları düzenlenen mekânlarda Müzenin ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte açacağı kurslar ile mesleki donanım ve girişimciliği, kadın istihdamını arttırmak ve sokağın ekonomik dinamiklerin arttırılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Sokakta yapılacak atölye çalışmaları ile somut olmayan kültürel mirasın müzeleşmesi sağlanacak.
Beş aşamada gerçekleştirilmesi planlanan çalışmada 1 Kilometre uzunluğundaki sokak boyunca;
74 adet tescilli yapının kapı konservasyon, restorasyonlarının yapılması, metal kapıların özgün ahşap kapılarla değiştirilmesi, Sokak boyunca sağlı sollu tarihi duvarların özgün malzeme ve niteliklerine uygun olarak restore edilmesi cephe iyileştirilmelerinin yapılması
Sokak ve akslarındaki tescilsiz yapıların kapı, pencere ve duvarlarının boyanması
Sokak boyunca çiçeklendirme ve saksı sistemlerinin ve çöp kovalarının yerleştirilmesi ve oturma alanlarının belirlenerek sokak mobilyalarının yerleştirilmesi
Ana sokak ve buna bağlı ara sokaklarda bulunan 28 adet elektrik direği Sökülerek direklerin yerine ve gerekli görülen noktalara box tipi dağıtım panosu yerleştirilecek. 130 abonenin elektrik hattı kapı girişinden itibaren yer altından box panolara bağlanacak cephe armatürleri takılacak.
Mardin Müzesi olarak; kültürel ve doğal kaynakları ile fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alarak, Yaşam ortamlarının, koruma kullanım dengesinin sağlanması ile kentsel, turistik ve benzeri kullanımlarda var olan ve olası çevre sorunlarının giderilmesi ve önlenmesi temelinde, kamu ve toplum yararını gözeterek Bölgesel, kentsel ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına yaşadığı kent ile barışık, hayata dokunan ve hayatın içinde var olma çabasında öncelikli projeler üretilmesini
öncelikli hedeflerimiz arasında tutmaktayız.
Sokak kültürü yaşam biçimlerini yansıtmaktadır. Bu açıdan kültürel miras, yaşam kültürünün, zenginliğinin ve geçmişte varılan yaşam düzeyin belgesidir. Bu mirasa yönelik mahalleliye farkındalık çalışmalarının yapılması bu projenin bir başka ayağıdır. Sokakta planlanan atölye ve etkinliklerle Geleneksel üretimin yapıldığı, sergilendiği, öğretildiği ve satıldığı yaşayan bir Müze sokağı ve merkez olmayı hedeflemekteyiz; mahalle sakini kadınlarla üretilecek kaybolmaya yüz tutmuş sanatların ürünleri için bir Pazar alanı oluşturarak yerel kalkınmaya katkı için sokağı daha cazip hale dönüştürmeyi amaçlamaktayız. Bu sayede sokak ve çevresinde bir canlanma hareketinin başlamasını beklemekteyiz.
Kentin tarihi ve kültürel değerlerini kentliler ve gelecek kuşaklarla paylaşmak, toplumsal bellekte hâlâ canlılığını koruyan, kentin tarihinde iz bırakmış sokağın kent ile bütünleştirilerek, kent tarihinin çağdaş müzecilik anlayışı ve donanımlarıyla “Müze Sokak” örneğinden Mardin’de yaygınlaştırmak ve açık hava müzesinde yaşayan halkın müzedeki özenle, estetikle ve keyifle kentte yaşamaları mirasına sahip çıkmaları ile bu mirası gelecek nesillere aktaracaktır.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN