MARDİN`DE YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ ZANAATLERİ DİKA DESTEĞİ İLE YENİDEN CANLANDIRMA PROJESİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Dicle Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği kapsamında geliştirilen Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi başvurusu Artuklu Belediyesi tarafından yapıldı.

5.10.2018 20:17:09 0
MARDİN`DE YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ ZANAATLERİ  DİKA DESTEĞİ İLE YENİDEN CANLANDIRMA PROJESİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Dicle Kalkınma Ajansı  güdümlü proje desteği kapsamında geliştirilen Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi Projesi başvurusu Artuklu Belediyesi tarafından yapıldı. 

 

DİKA Ajansının  öncülüğünde Mardin Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Artuklu Kaymakamlığı tarafından geliştirilen ve Artuklu Belediyesi’nin yürüteceği Mardin Tasarım ve İnovasyon Merkezi güdümlü projesinin başvurusu yapıldı.


Yerelde turizm sektörüne yönelik olmak üzere klasik tasarım ve üretim anlayışıyla üretilen ürünlerin inovasyona yönelik olmak üzere tasarımlarının yapılması ve atölyelerde üretilmesine yönelik olarak geliştirilen proje Mardin zanaat ürünlerinin tasarım ile buluşmasını sağlayacak altyapıyı sunarak modern dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak, zanaatların devamlılığını sağlamak, zanaat ürünlerinin ekonomik katma değerini arttırmak ve turizm rekabetçiliğinin arttırılarak Mardin ilinin sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.


 


Mardin’in yerel zenginliklerinin inovasyonla geliştirilerek turizm sektörüne niteliklini arzını sağlama düşüncesiyle ortaya konulan proje fikrinin somutlaştırılması için Ajansın Doğrudan Faaliyet Desteğinden yararlanıldı. Artuklu Kaymakamlığı tarafından hazırlatılan fizibilite çalışması ile Mardin zanaatlarının bir envanterinin çıkarılması ve uygun tarihi bir konağın bulunarak burada amaca yönelik atölyelerin tasarımı gerçekleştirilmiştir. Buna göre Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ait Baranların Evi olarak bilinen konakta teknoloji ve dijital tasarım, takı tasarım, tekstil ve dokuma tasarım, seramik ve taş, cam ve cam altı ile kentsel tasarım atölyeleri kurgulanarak tasarlanmıştır. Projede atölyelerle birlikte tasarım ve inovasyon eğitimleri, sertifikasyon ve kalite standardizasyonu ile dijital satış ve pazarlama bileşenleri bulunuyor.



Yerel ürünlerin global ve modern pazar ihtiyaçlarına uygun olarak güncellenmesi bir zorunluluk haline geldiğinden, Mardin ilinde yok olmakta olan zanaatların; tasarım ve yenilikle buluşmasını sağlayarak modern dünyanın ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamaya yönelik evrilmesini ve devamlılığının sağlanması projenin temel motivasyonunu oluşturuyor.. Bu proje ile tasarım, yaratıcılık ve yenilikçilik kültürünün bölgede geliştirilmesini, zanaat ürünlerinde kalite ve üretim standardizasyonunu, bölge ürünlerinin haksız rekabete karşı korunmasını özellikle hedefleniyor.

 

Zanaatların ekonomik katma değerinin geliştirilerek, bölgede kadın ve gençlere yönelik girişimcilik altyapısının geliştirilmesi, bölgenin turizme yönelik ürünlerinin katma değerinin arttırılması, yeni pazar olanaklarının sağlanması, güvenlik sıkıntılarından kaynaklı talep daralmalarının engellenmesi temel öncelikler olarak öne çıkmaktadır. Ajansın değerlendirme ve onay süreçlerinden sonra projenin başarılı bulunması durumunda yaklaşık 2,5 milyon TL bütçe ile 2 yıllık bir sürede projenin faaliyetleri gerçekleştirilecek.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55