Mardin Eski Belediye Başkanı Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlu,yaptığı yazılı açıklamada :``6360 sayılı "Büyükşehir Yasası"değiştirilmeli veya revize edilmelidir.``Dedi.
Mardin Eski Belediye Başkanı Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlu,yaptığı yazılı açıklamada :''6360 sayılı "Büyükşehir Yasası"değiştirilmeli veya revize edilmelidir.''Dedi.
Ak Parti'den Mardin Belediye Başkanlığı Görevini başarıyla yürüten son dönem Belediye Başkanı Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlu,Yazılı açıklama yaparak,''6360 sayılı "Büyükşehir Yasası"değiştirilmeli veya revize edilmelidir.''Dedi.
Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlunun yazılı açıklaması şöyle:
''6360 sayılı "Büyükşehir Yasası"değiştirilmeli veya revize edilmelidir.
2012 de kabul edilen ve 2014'te yürürlülüğe giren Büyükşehir Yasası insanları mutlu etmediği ve etkin olmadığı görülmüştür.
Kanunun yasallaştığı tarihte İstanbul ve Kocaeli modelleri dikkate alınarak, il sınırı büyükşehir sınırı olarak kabul edilmiş ve buna göre yasalaştırılmıştır. Fakat geldiğimiz nokta itibari ile Mardin, Van, Ş.Urfa, D.Bakır ve diğer yerlerde bu yasanın İstanbul ve Kocaeli modeli gibi uygulanamadığı ve etkin verim vermediği görülmektedir.
İstanbul ve Kocaeli ; coğrafi ve finans durumları, Sanayii yerlerinin buralarda bulunması, liman şehirleri olmaları, nüfus yoğunluğunun burada olması, satın alma gücünün yüksek oluşu gibi nedenlerle bu model burada başarı ile uygulanmıştır. Fakat bizim gibi bölgelerde; finans yapısı, coğrafi koşulların zorluğu, gelir seviyesinin düşüklüğü gibi ve daha başka nedenlerle bu modelin verimli olmadığı görülmektedir. Bu bedenle orada başarılı olan bir modelin farklı gerekçelerden dolayı burada uygulanabilirliği olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu sebeplede yasanın değiştirilip revize edilmesine ihtiyacı vardır.
Yerel yönetimlerin en temel amacı; vatandaş mutluluğunun sağlanması, şehir ve beldelerde sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulmasıdır. Ayrıca şehir, coğrafya ve yerel yöneticilerle AİDİYET DUYGUSUNUN OLUŞTURULMASIDIR. Bu aidiyet bağı ile şehrin, beldenin gelişimi, vatandaşın huzur ve mutluluğu sağlanmaktadır. Fakat bu yasa bunu sağlayamamıştır. İl sınırlarının Büyükşehir sınırı olması bizim gibi coğrafyalarda hizmet sunumunu güçleştirmiştir ve şu an bu iyice görülmektedir.
Köylerin mahalleye dönüşmesine rağmen sorunlarının çoğu olduğu gibi durmaktadır.
2012 tarihinde bu yasa ile ilgili çekincelerimizi çeşitli platformlarda ortaya koyduk fakat TBMM iradesi bu şekli ile tecelli etti ve yasalaştı.
Küçük belde belediyelerin kapatılması orada yaşayan vatandaşın coğrafya ile aidiyet duygularının törpülenmesine neden olmuştur.
AB ülkelerinde küçük yerleşim birimlerindeki yerel yönetimlerin, ayakta tutulması için çeşitli fonlar ve tedbirler uygulandığı görülmelidir.
Katılımcı demokrasi anlayışının ayakta tutulması ve ihyası için ayrıca vatandaşın kendi coğrafyası ile yeniden aidiyet duygusunun oluşması için en küçük yerleşim yerlerinin "yerel idareleri" ayakta tutulmalıdır. İş yapma kapasiteleri, finans kaynakları eksiklikleri olabilir. Fakat vatandaşımızın coğrafya ve yerel idare ile aidiyetinin güçlendirilmesi adına gerekli tedbirler her zaman alınabilir.
Vatandaşın; şehir,coğrafya ve yerel yönetimlerle AİDİYET DUYGULARININ yeniden inşaa ve ihyası için bu yasanın 26. Dönem TBMM sinde yeniden ele alınıp değiştirilmesi gerekmektedir.
AK Parti Mardin milletvekillerinin bu konuya duyarlılık göstereceklerine inanıyoruz.
Katılımcı demokrasi adına bu elzem ve gerekli bir girişimdir.
Av. Mehmet Beşir Ayanoğlu''Dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN