MARDİN ESKİ MİLLETVEKİLİ TALAT OĞUZ ANKARA`DA VEFAT ETTİ

Mardin Eski Milletvekili Talat oğuz 24 Ekim 2017 Tarihinde 88 yaşında Ankara`da vefat etti.Talat Oğuz`un cenazesi 27 Ekim 2017 Cuma günü Kocatepe Camii`nde kılınacak öğle namazını müteakiben Cebeci Asri mezarlığında toprağa verilecek.

Mardin 26.10.2017 23:06:33 0
MARDİN ESKİ MİLLETVEKİLİ TALAT OĞUZ ANKARA`DA VEFAT ETTİ

Mardin Eski Milletvekili Talat oğuz 24 Ekim 2017 Tarihinde  88 yaşında Ankara'da vefat etti.Talat Oğuz'un cenazesi 27 Ekim 2017 Cuma günü Kocatepe Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakiben Cebeci Asri mezarlığında toprağa verilecek.

 

TALAT OĞUZ KİMDİR?

 

Mardin Midyat eşrafından Müftüzade ailesinin mensubu olan TALAT Oğuz 1929'da Midyatta doğmuştur.Babası ilköğretim müdürü İbrahim Oğuz,  annesi Rabia Oğuzdur.Altı çocuklu bir ailenin ikinci evladı olan TALAT Oğuz, ilk, orta ve lise tahsilini müteakiben yüksek öğrenimini Ankara Hukuk Fakültesinde yapmış ve bilahare Adalet Bakanlığına intisap ederek bu kurumda Türkiye'nin muhtelif yerlerinde hakim ve savcılık makamlarında görev yapmıştır. Görev yerleri arasında Divriği, Silvan, Gürün, Akçakale ve Gürün bulunmaktadır.Hayatının sonraki döneminde kariyerine serbest avukatlık yaparak devam eden Talat Oğuz, daha sonra siyaset hayatına atılmış ve ilk olarak 1961'de Cumhuriyet Halk Partisinden Mardin'den milletvekili seçilerek görevine dönem sonuna kadar devam etmiştir.

 

Talat Oğuz'un ikinci parlamenterlik aşaması 1973-1977 dönemidir. Bu defa Cumhuriyetçi Güven Partisinden Mardin milletvekili olarak seçilen Oğuz, bu dönemde de aktif bir siyasetçi olarak ülkeye hizmet vermiş , sosyal, ekonomik ve dış politikaya ilişkin konularda  partisi adına yaptığı konuşmalar ve verdiği görüşlerle ön plana çıkmıştır. Bu dönemlerde Türkiye'yi temsilen oluşturulan muhtelif milletvekili heyetlerinin üyesi olarak yurtdışında ABD ve NATO ile yürütülen görüşmelere katılmış ve ülkemizin başarıyla temsil edilmesinde önemli roller oynamıştır. Talat Oğuz, merkezi Ankara'da olan Birleşmiş Milletler Derneği üyeliğinde bulunmuş ve bu çerçevede anılan kuruluşla ilişkilerin güçlendirilmesi için çaba harcamıştır.Tabiatıyla bu görevleri süresince  Mardin milletvekili olarak yörenin gelişmesinde de önemli hizmetler ifa etmiştir.Bir dönem TPAO yönetim kurulu üyeliğinde bulunan TALAT Oğuz bu kuruluşun karar alma sürecinde de önemli katkılar sağlamıştır.Hayatının parlamento üyeliği sonrası safhasında serbest avukatlığı sürdüren Oğuz, Yargıtay nezdinde açılan birçok davayı takip etmiş, karmaşık ağır ceza davalarını takip ederken nadir rastlanan çözümleme yeteneği ile birçok davayı müvekkilleri nezdinde başarıyla sonuçlandırarak kendini mesleğine adamış başarılı bir avukat olduğunu kanıtlamıştır.Nitekim Türkiye Barolar Birliği, 2005 yılında meslekte 40 yılını dolduran TALAT Oğuz'a bunu simgeleyen bir plaket takdim etmiştir.

 

TALAT Oğuz , başarıyla sürdürdüğü meslek hayatının yanısıra fikri çalışmalarını da ihmal etmemiş ve başta Parlamenterler dergisi olmak üzere birçok yayında yeralan makaleler kaleme almıştır.Bu yazılar meyanında " Türkiye ve Irak Politikası ", " Türkiye'de Yoksulluk Sorunu", " Devlet Adamlığı ve Politika ", " İnsan Sevgisi ve Politika", " Türkiye'ye Ombudsman (Hakemlik ) Kurumu Getirilmeli midir ?" başlıklı yazıları zikredilebilir.

 

TALAT Oğuz ülkemizde emsaline nadir rastlanan fedakar, dürüst ve hümanist bir siyaset ve hukuk adamıydı. Yüreği insan sevgisi ve merhametle dolu cesur bir savaşçıydı. Mardin'in yetiştirdiği çok önemli bir şahsiyet olan Oğuz hayatı boyunca ülke sevgisi ile yaşadı. Aynı zamanda örnek bir aile babası olan Oğuz için aile fertleri yalnız yakın çevresinden ibaret olmayıp bütün ailesi Mardin, Midyat özetle tüm yörede yaşayan alın teriyle ekmeğini kazanan insanlarıydı.Onlara şefkat ve insan sevgisiyle yaklaşan TALAT Oğuz artık aramızda değil, fakat onun yüce kalbini ve merhametli ruhunu aramızda her daim hissedeceğiz. Yazılarının birinde Mardin insanının bazı özelliklerini  şöyle tanımlıyordu:" Mardin halkı müteşebbistir,Türkiye'nin ve dünyanın muhtelif yerlerinde ülkesine, ailesine, topluma faydalı olmak amacıyla çalışma alanlarına yayılmıştır."

 

Oğuz, bir yazısında yüreği insan sevgisiyle çarpan biri olarak Mevlana'dan yaptığı bir alıntıyı  son yazılarından birinde bir nevi vasiyet olarak okuyucularına aktarıyordu: "Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol/ Şefkat ve merhamette güneş gibi ol"

Ruhu şad olsun , mekanı Cennet olsun

 

Mardin Midyat eşrafından Müftüzade ailesi mensubu, merhum İbrahim Oğuz'un ve merhume Rabia Oğuz'un çok kıymetli oğulları, merhum Gündüz Oğuz'un, merhume  Behiye Oğuz'un sevgili kardeşi , merhum Orhan Oğuz'un , merhume Sezer Oğuz'un ve Aydın Oğuz'un sevgili ağabeyleri , merhum Mehmet Fırat Oğuz, Serap Oğuz Gönülal , Sedat Oğuz ve  Serdar Oğuz'un çok sevgili babaları , Nazan Oğuz, Ali Ümit Gönülal , Jülide Oğuz ve Dilara Oğuz'un sevgili kayınpederleri , Deniz Oğuz, Talat Can Oğuz, Serdar Alp Oğuz, Defne Oğuz ve Özge Oğuz'un çok sevgili büyükbabaları,Müzeyyen Oğuz'un çok kıymetli eşi,olan Talat Oğuz,  TBMM 1.( XII) ve 4.( XV) dönemleri Mardin milletvekili,  olarak görev yapmıştı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:BEDİRHAN DİNÇEL


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00