Mezopotamya?nın en önemli şehirlerinden Mardin, büyüleyici tarihi ve kültürü ile her yıl hem yerli hem de yabacı turistlerin odak noktasıdır.
Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden Mardin, büyüleyici tarihi ve kültürü ile her yıl hem yerli hem de yabacı turistlerin odak noktasıdır. Toprak renkli taş evleri, Türk İslam eserleri, heybetli manastırları ile şehir zengin bir gezi deneyimi sunarken, kendine has mutfağı damağınızda iz bırakacak lezzetlere sahiptir. Mardin’de gezip göreceğiniz yerlerin ve tadabileceğiniz yöresel lezzetlerin yanı sıra şehri daha yakından tanımak için katılabileceğiniz festivaller ve şehre has eğlenceler sizleri beklemektedir.
Mardin Gezilecek Yerler
Deyrulzafaran Manastırı Mardin ilçe merkezine 4 km mesafede yer almaktadır. 5.yy’da inşa edilen ve günümüzdeki görünümüne 18.yy’da kavuşan yapı, Süryaniler için büyük öneme sahip olup, şehrin en turistik noktasıdır.
Mor Behnam Kırklar KilisesiM.S 539 yılında inşa edilmiştir. Mardin ilçe merkezine oldukça yakın konumda yer alan kilise hala ibadete açıktır. Pazar günü ziyaret etmeniz durumunda ayine de katılabilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi Mardin’in simgesel yapılarından biridir. Kiliseyi 1860 yılında Patrik AntuanSemheri, patrikhaneyi ise 1895 yılında dönemin Antakya Patriği İgnatiosBenhamBanni inşa ettirmiştir.
Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur) Dünya’nın ayakta duran en eski Ortodoks manastırı olma özelliğine sahiptir. M.S 397 yılında Kartminli Mor Şemun ve Savurlu Mor Samuel tarafından yaptırılmıştır.
Mor Mihayel Kilisesi ve Burç Manastırı 5.yy yapıları arasında yer almaktadır. 1911 ve 1957 yıllarında restore edilen bu alan içerisinde Mor Mihayel, kız kardeşi ve öğretmenine ait olduğu düşünülen 3 adet mezar da bulunmaktadır.
Mor Petrus ve Paulus Kilisesi1914 yılında Papaz Abdülmesih’in çabasıyla Pavlus ve Petrus için yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde Mardin’de yaptırılan son kilise olma özelliğine sahiptir.
Mor Evgin ManastırıTrabzon’un Sümela Manastırı’na benzerliği ile dikkat çekmektedir. M.S 363 yılında Bagok Dağı’nın eteklerine kurulan manastır, Süryanilerin ikinci Kudüs’ü olarak kabul edilmektedir.
Mardin Protestan KilisesiMardin’in ilk Protestan Kilisesi olma özelliğine sahiptir. Hala ibadete açık olan kilise, 1860 yılında inşa edilmiştir.
HırmızKeldani KilisesiM.S 397’de inşa edilmiş eski bir Katolik kilisesidir. Şehir merkezinde yer aldığı için yoğun ziyaret almaktadır.
İzozoel KilisesiAltıntaş Köyü’nün en tepe noktasına inşa edilmiştir. Mardin’in özel taşları ile inşa edilen yapı mimarisi kadar, eşsiz şehir manzarasıyla da dikkat çekmektedir.
Mor Yakup Manastırı Nusaybin ilçesinde yer almaktadır. Mardin ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla kolaylıkla ulaşılabilen manastır M.S 419 yılında inşa edilmiştir ve günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.
Zinciriye Medresesi1385 yılındaArtuklu’nun son sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından yaptırılmıştır. Büyüleyici su çeşmesi ve ihtişamlı yapısı ile şehrin en önemli gezilecek noktaları arasında yer almaktadır.
Mardin Ulu Cami1176 yılında inşa edilmiştir. Dikdörtgen mimarisi, geniş avlusu ve eyvanı ile büyüleyici bir görünüme sahiptir.
Şehidiye Medresesi1200’lü yılların başında Artuklu Sultanı Melik Nasreddin Artuk Aslan’ın isteği üzerine yaptırıldığı düşünülen tarihi ve mimari değeri büyük bir yapıdır.
Hatuniye MedresesiKutbettin İlgazi’nin annesi Sitti Raziye tarafından, 1177-1185 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Medrese içerisinde yer alan cam kutuda Hz. Muhammed’e ait olduğu düşünülen ayak izi bulunmaktadır.
Latifiye CamiiArtuklular döneminde 1371’de inşa edilmiştir. Avlusunda huzur veren su sesiyle de dikkat çeken yapı, günümüzde hem ziyarete hem de ibadete açıktır.
Kasımiye Medresesi büyük ve heybetli mimarisi ile dikkat çekmektedir. Mardin’in en büyük yapılarından biri olarak kabul edilen bu özel yapı, şehir merkezine 2 km mesafede yer almaktadır.
Dunaysır Ulu CamiiArtuklu Dönemi yapıları arasında yer almaktadır. Taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan yapının mihrabında yer alan el oymaları da dikkat çekmektedir.
Melik Mahmut CamiiSavurkapı mevkiinde yer almaktadır. Şehrin en etkileyici camilerinden biri olan bu dini yapı, 14.yy’da inşa edilmiştir.
Emir Hamamı12.Yüzyılın başında EmineddinIlgazi tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde hala hizmet veren bu tarihi hamamdan günün belli saatlerinde kadınlar, belli saatlerinde ise erkekler yararlanabilmektedir.
Savurkapı HamamıSitti Radviye Medresesi’nin yanında yer almaktadır ve 1176 yılında inşa edilmiştir. Klasik Mardin taş mimarisine sahip olan hamam, günümüzde hala hizmet vermektedir. Bay ve bayan saatleri ayrıdır.
Sakıp Sabancı Mardin Müzesi Mardin şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda yer almaktadır. II.Abdülhamid zamanında inşa edilen yapı, günümüzde Mardin’in kültürel birikimini gözlemlemeniz için zengin bir koleksiyona sahiptir.
Mardin Müzesi1895 yılında Süryani Katolik Kilisesi olarak inşa edilen bir yapıda hizmet vermektedir. Mardin’in ve Mezopotamya’nın tarihini gözler önüne sermektedir.
Midyat Devlet Konukevi pek çok diziye ev sahipliği yapmıştır. 3 katlı yapısı ve geniş terası ile dikkat çekmektedir.
Midyat Kent Müzesi şehrin kültürel ve manevi öğelerini en güzel yansıtan noktalardan biridir. Mağara şeklindeki yerleşim düzenine tanık olmanıza olanak sunmaktadır.
Hacı Şehmus Mete Konağı Midyat ilçesinde yer almaktadır. Konağın içerisinde el dokuması halılardan, şehre has objelere kadar pek çok parçayı görmek mümkündür. En dikkat çeken bölümü ise alt katta yer alan yer altı mağarasıdır.
Tellallar Çarşısı, Mardin şehir merkezinde yer almaktadır. Tarihi atmosferinin yanı sıra içerisinde yer alan hediyelik eşya dükkanları ile keyifli bir gezi deneyimi yaşatmaktadır.
Cumhuriyet Meydanı şehrin merkezidir. Mardin Kalesi’ne, Mardin Müzesi’ne ve tarihi Mardin evlerine ev sahipliği yapan meydan zaman zaman konser etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Mardin Bakırcılar Çarşısı Mardin şehir merkezinde yer almaktadır. Bakır objelerin yapımına tanık olabileceğiniz çarşıdan çeşitli ürünler de satın alabilirsiniz. Pazar günleri kapalıdır.
Kayseriyye Bedesteni gümüşçülerden hediyelik eşyacılara kadar pek çok dükkana ev sahipliği yapmaktadır. Yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, Artuklu döneminde inşa edildiği düşünülmektedir.
Mardin KalesiMardin’in ”Kartal Yuvası” olarak anılmaktadır. Günümüzde kalenin içine giriş yasak olsa da, bölgeye tırmanarak yakından görmek mümkündür.
Dara Mezopotamya HarabeleriMardin merkezine 30 km mesafede yer almaktadır. M.Ö 500’lü yıllarda kurulmuş olan antik kent toplu mezarları, zindan olarak kullanılan kiliseleri ile tüyler ürpertici bir atmosfere sahiptir.
Mardin Evleri şehrin en önemli görsel öğeleridir. Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerini oluşturan bu evleri dışarıdan inceleyebileceğiniz gibi bazılarının içerisini de görmeniz mümkündür.
Bab-ı Sor Çeşmesi1213 yılında yaptırılmıştır. Çeşmeden su içen çocukların başına muhakkak bir şey geldiğine inanılan bu yapı oldukça dikkat çekmektedir.
Surur Hanı 17.yy yapılarından biridir. Günümüzde restore edilmiştir ve içerisinde restoranlar ile kafeler hizmet vermektedir.
Midyat Saat Kulesi, ilçenin tam merkezinde yer almaktadır. 2016 yılında yeniden düzenlenen kulenin önünde yerli ve yabancı turistler fotoğraf çektirmektedir. Bu yönü ve özelliği ile İzmir Saat Kulesi’ne benzetilmektedir.
Beyazsu Midyat ilçesine 20 km mesafede yer almaktadır ve şehrin en güzel doğal derelerinden biridir. Suyun içerisine yerleştirilmiş oturma alanlarında hem serinleyebilir hem de doğa il iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Gurs Vadisi Mardin’in Kızıltepe ilçesine 7 km mesafede yer almaktadır. İlçe merkezine bu kadar yakın olmasına rağmen, aralarında yaklaşık olarak 15 derece sıcaklık farkı olmasından dolayı yaz aylarında sıklıkla tercih edilmektedir. Eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır.
Alipaşa Köyü 200 yıl önce Bağdat’tan ve Mısır’dan gelen ailelerin yerleşim yeridir. Yemyeşil bir vadinin içerisinde yer alan köyde günümüzde hala yaşam devam ederken, Mardin evleri güzel bir atmosfer yaratmaktadır.
Mardin’de Ne Yenir?
Mezopotamya Çay Bahçesi, şehrin en güzel manzarasına sahip noktalarından biridir. Şehre özel kahvelerin hazırlandığı işletme, günün erken saatlerinde ve gün batımında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Cercis Murat Konağı, şehrin en meşhur işletmelerinden biridir. Bakır sinilerde sunulan şehre has lezzetleri tadabileceğiniz işletmenin kaburga dolması oldukça popülerdir.
Bağdadi, otantik atmosferi ile daha yemeğe başlamadan konuklarını büyülemektedir. Erikli Kebap ve Süryani şarapları en meşhur lezzetleridir.
Kebapçı Rido, şehirde en lezzetli kebapları tadabileceğiniz mekanlar arasında yer almaktadır. Mardin kebabı en popüler lezzetidir.
Seyr-i Merdin, şehri kuşbakışı izlemek için en doğru adreslerden biridir. Kahvaltı servisi de sunulan işletmede öğlen ve akşam yemeklerinde içli köfte ve kuru dolma dikkat çeken lezzetleridir. Yemek sonrası ise mırra tatmanız önerilmektedir.
Asude-i Merdin kahvaltıdan akşam yemeğine kadar gün boyu hizmet veren işletmeler arasında yer almaktadır. Bir tabakta 6 yöresel lezzet sunan işletmede, Mardin dolması, kaburga dolması, içli köfte gibi pek çok lezzeti aynı anda tadabilirsiniz.
Midyat Cağ Sofrası, Mardin’in klasik lezzetlerinin yanı sıra Erzurum’un cağ kebabını da tadabileceğiniz bir işletmedir.
Cihan Lokantası da yöresel lezzetler sunmakta olan bir işletmedir. Bu mekanı özel kılan ise, perde pilavıdır.
Al Sahan Mardin, zengin menüsü ve ferah atmosferi ile şehrin en seçkin restoranlarından biridir. Kaburga dolması ile ön plana çıkmaktadır.
Mardin Gece Hayatı
7/47 Club & Disco, şehrin tek diskosu olma özelliğine sahiptir. Otantik atmosferi ile tarihi bir Mardin konağında hizmet veren işletmede canlı müzik hizmeti de yer almaktadır.
Abbara Türkü Evi, lezzetli yemekler eşliğinde türkü severlere unutulmaz bir akşam yaşatmaktadır.
Antik Sur Restoran sıra gecesi eşliğinde Mardin yemekleri tatmak isteyenlerin ilk tercihidir.
PAshaCafe& Bar, canlı müzik gruplarının sahne aldığı oldukça şık bir mekandır.
Sinek Cafe, Süryani şarabı ve vişne likörü ile meşhurdur.
Bağdadi Restoran, fasıl severlerin şehirdeki ilk tercihidir.
PauseCafe ise daha sakin bir ortamda sıcak şarabınızı yudumlamak isterseniz tercih edebileceğiniz bir işletmedir.
Mardin Festivalleri ( Etkinlikleri ) Ve Mardin’e Ne Zaman Gidilmeli?
Sine Mardin Uluslararası Film Festivali, her yıl Ekim ayının ilk haftasında düzenlenmektedir. Uzun metrajlı filmler, kısa metrajlı filmler ve belgeseller yarışmaktadır.
Mardin Kiraz Festivali, her yıl Haziran ayının ikinci haftasında düzenlenmektedir. Mardin’in meşhur kirazlarının Türkiye’de ve Avrupa’da tanıtılması amaçlanmaktadır. Semazen gösterileri ile başlayan festival, müzikler ve tiyatro gösterileriyle renkli anlara ev sahipliği yapmaktadır.
Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Gençlere ve çocuklara tiyatro sevgisini aşılamanın amaçlandığı festivale şehir dışından da ilgi büyüktür.
Uluslararası Sirk Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Palyaçolar ve yüzleri boyalı çocuklar ile renkli anların yaşandığı organizasyona farklı ülkelerden de katılım sağlanmaktadır.
Mardin Bienali, her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilmektedir. Ünlü sanatçıların eserlerinin sergilendiği bienalde her yıl farklı bir tema belirlenmektedir.
Harire Şenliği, her yıl Ekim ayında Mardin Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Üzüm ve undan hazırlanan harire tatlısının ikram edildiği şenlikte, yöresel oyunlarla eğlenilmektedir.
Bilali Şenlikleri, her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Mezopotamya’dan miras kalan bu şenliklerde halaylar, uçurtmalar ve piknikler eşliğinde hasat döneminin başlangıcı kutlanmaktadır.
Mardin, karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasında geçiş göstermektedir. Kış aylarının soğuk, yaz aylarının ise oldukça sıcak olduğu şehirde, çöllerden gelen toz aşınımları söz konusudur. Mardin’i keyifle gezmek için en uygun dönemler ilkbahar ve sonbahar ayları olmaktadır. Uluslararası festivallere de ev sahipliği yapan Mardin’e zevkinize uygun organizasyonu seçerek seyahatinizi planlayabilir ve çok daha renkli bir Mardin tatili gerçekleştirebilirsiniz.
Konaklamanız İçin Mardin’in Popüler Otelleri
Maridin Otel Mardin Havalimanı’na 16 km mesafede yer almaktadır. Tarihi dokusu ile dikkat çeken tesisin şık ve konforlu 32 odası ve SPA merkezi bulunmaktadır. Tesis oda kahvaltı konseptinde konuklarını ağırlamaktadır.
Matiat Otel Mardin Havalimanı’na 74 km mesafede yer almaktadır. 127 odası bulunan tesis, oda kahvaltı hizmet sunmaktadır. Tesis bünyesinde yer alan açık yüzme havuzu sıcak yaz günlerinde keyifli bir serinleme deneyimi yaratmaktadır.
Hilton GardenInn MardinMardin Havaalanı’na 13 kilometre mesafede yer almaktadır. Konuklarına ‘Sadece Oda’ ve ‘Oda Kahvaltı’ konseptleri ile hizmet vermekte olan tesiste, 162 oda bulunmaktadır. Otelin kapalı yüzme havuzu dört mevsim yüzme olanağı sunmaktadır.
ErdobaElegance Hotel &Spa Mardin Havaalanı’na 18 kilometre mesafede yer almaktadır. 220 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. Tesis bünyesinde 1 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır.
Darius KonağıMardin Havalimanı’na 22 km mesafede yer almaktadır. Her biri farklı konsepte sahip 11 odaya sahip tesiste, oda kahvaltı hizmet verilmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74