MARDİN HALK SAĞLIĞINDAN ``ANIZ ``UYARISI

Mardin`de son günlerde artan anız yangınlarına ilişkin Mardin İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet YAVUZ açıklama yaparak çiftçilere hassas olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

2.07.2016 13:40:36 0
MARDİN HALK SAĞLIĞINDAN ``ANIZ ``UYARISI

Mardin'de son günlerde artan anız yangınlarına ilişkin Mardin İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Saffet YAVUZ açıklama yaparak çiftçilere hassas olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

YAVUZ yaptığı açıklamada; Toprakta bulunan organik maddelerin yanarak azalması sonucu verimin azalması, değerli olan toprak üst katmanlarının su ve rüzgar erozyonu ile taşınarak yok olmasının yanında, içinde barındırdığı binlerce çeşit hayvanın da canlı canlı yanarak ölmesine sebep olan "anız yakımını" gerçek bir doğa katliamı olarak değerlendirdi.

“Hasat mevsiminin başlaması ve ikinci ürün yetiştirme telaşı sebebiyle ülkemizde ve bölgemizde anız yakma sonucu meydana gelen sorunlarla her sene olduğu gibi tekrar karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.

Çiftçilerimiz hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarını bir değeri olmadığı için; böcek ve diğer zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, toprak işlemede kolaylık sağlamak ve anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız şekilde yok edilmesini sağlamak gibi bilimsel verilerle uyuşmayan gerekçelerle anızları yakmaktadırlar. Oysa modern tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi etmek mümkün değildir.

 Anız yakılması sonucu yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü engellemekte ve trafik kazalarına neden olabilmektedir. Kontrolsüz ve uygun olmayan (sıcak ve fırtınalı) havalarda yakılan tarlalar yüzünden komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünler de yanabilmektedir. Bu yangınlar bazen tarla sınırlarındaki canlı veya cansız çitleri, meyve bahçelerini ve telefon direklerini yakmaktadırlar. Yakılan anızlar, rüzgarın etkisiyle ormanlarda ve yerleşim alanlarında yangınlara sebep olabilmektedir. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı (kuş, tavşan, tilki, çakal vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir. Belirtilen bu ve daha bir çok nedenlerle anız yakılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan zararı rakamlarla açıklanamayacak düzeydedir.

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen çevresel faktörler, sera gazları, zararlı kimyasal atıklar gibi anız yakmanın ortaya çıkardığı kül, partikül ve dumanlar soluduğumuz havayı son derecede etkilemektedir. Anız yakılması ile oluşan sera gazı içerikli duman ve oluşan kül rüzgârı etkisiyle özellikle çocuk ve yaşlıların solunum yollarında tıkanmalara neden olur. Astımı, bronşiti ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha da ağır sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Solunum yolunu tıkayan partiküller bu tip hastaların ölümüne bile sebebiyet verebilmektedir. Sağlıklı bir gelecek ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmanın yolu doğal hayatı korumakla mümkündür. Gelin hep beraber geleceğimizi karartmayalım, anız yakmayalım

Anız yakma sağlığını karartma.

Anız yakmayın, çocuklarınıza sağlıklı bir çevre bırakın.

Cenneti Cehennem Ateşiyle Tutuşturmayalım diyor ve herkesi bu konuda hassasiyete davet ediyorum.”dedi

 

ARUKLU HABER AJANSI-MARDİN


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04