MARDİN İL MÜFTÜSÜ COŞKUN,CAMİ CEMAATLERİNİN AZALMASINDAN YAKINDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl 11-18 Ekim tarihleri arasında kutlanan "Camiler ve Din Görevlileri Haftası``nın başlaması dolayısıyla bir konuşma yapan Mardin İl Nüftüsü Coşkun gerek Mardin?de gerekse ülkemizin her köşesinde Camiler artarken,C

Mardin 16.10.2015 09:41:51 0
MARDİN İL MÜFTÜSÜ COŞKUN,CAMİ CEMAATLERİNİN AZALMASINDAN YAKINDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl 11-18 Ekim tarihleri arasında kutlanan ve teması "Cami ve Namazla Arınma" olarak belirlenen "Camiler ve Din Görevlileri Haftası''nın başlaması dolayısıyla bir konuşma yapan Mardin İl Nüftüsü Coşkun gerek Mardin’de gerekse ülkemizin her köşesinde ve yeryüzünün her kıtasında camiler yükseldiğini belirterek, Ancak inşa edilen camilerin potansiyeli değerlendirildiğinde, camilerin dolmadığının altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl 11-18 Ekim tarihleri arasında kutlanan ve teması "Cami ve Namazla Arınma" olarak belirlenen "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" Yenişehir Kuba Camisi’nde Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun’un kıldırdığı sabah namazıyla başladı.

Kuba Namazında kılınan namazdan sonra cemaate kısa bir konuşma yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ayrıca Ankara’da yapılan bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden vatandaşlar için de dua etti.

Coşkun konuşmasında şunları söyledi; “Kâbe’nin yeryüzündeki şubeleri, Allah’ın evleri olan camilerimiz, Müslümanlığımızın ve istiklalimizin simgesi olarak yükselen huzur, bilgi, birlik ve ibadet mekânlarımızdır. Başkanlığımız çeyrek asırdır Ekim ayının ilk haftasını camilerimizi hayatın merkezine, şehirlerin kalbine taşımak amacıyla “Camiler Haftası” olarak kutlamaktadır. Bu hafta münasebetiyle düzenlenen etkinliklerle toplumsal bir farkındalık ve ortak bir bilinç oluşturulması hedeflenmektedir. Camiler Haftasının son yıllarda belirli bir tema etrafında kutlanması, bir yandan camilerimizin fiziki şartlarının yeniden gözden geçirilmesi yönünde önemli çalışmalar başlatılmasına, diğer yandan da engelli, çocuk, genç, kadın gibi farklı toplum kesimlerinin camiyle daha fazla buluşabilmesi için kampanyalar düzenlenmesine vesile olmuştur. Bu bağlamda, 2011 yılında “Cami-Çocuk Buluşması” gündeme taşınmış, çocuklarımızın din gönüllüleriyle tanışması ve camiyle kaynaşması yolunda adımlar atılmıştır. 2012 yılında “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” kampanyası düzenlenmiş, ülkemizde sayıları 8 milyonu bulan engelli vatandaşlarımızın camilere engelsiz ulaşımı yönünde çalışmalar başlatılmıştır. 2013 yılında “Cami ve Kadın” teması ile başta abdest alma ve ibadet yerleri olmak üzere camilerdeki kadın mekânlarının iyileştirilmesi için düzenlemelerde bulunulmuş, kadınlarımızın camilerden daha fazla istifade edebilmesi adına pek çok etkinlik gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında “Cami ve Gençlik” teması çerçevesinde geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin camilerle irtibatını kuvvetlendirmek için yola çıkılmış, “Geç Kalma, Genç Gel” denilmiştir. Bu yıl ise dinimizin direği olan namaz ibadetine olan ihtiyacımızı daha yüksek bir sesle dile getirmek ve camilerdeki cemaatsizlik sorununa hem bireysel hem de toplumsal açıdan dikkat çekmek amacıyla Camiler Haftasının teması “Cami ve Namazla Diriliş” şeklinde belirlenmiştir.

Camiler çoğalırken cemaat azalıyor”

Coşkun gerek Mardin’de gerekse ülkemizin her köşesinde ve yeryüzünün her kıtasında camiler yükseldiğini belirterek, Ancak inşa edilen camilerin potansiyeli değerlendirildiğinde, camilerin dolmadığının altını çizdi.

Coşkun; “çok az sayıda insan namazlarını düzenli bir şekilde camide cemaatle eda ediyor. Bu durum pek çok sebebin yanı sıra modern şehir hayatının getirdiği bir sorun olarak görülebilir. Kaynağı ne olursa olsun, ortaya çıkan durum göstermektedir ki sadece cami inşa etmek yetmiyor. Kubbenin altını saflarla doldurmak, mihrabın önünde yürekleri buluşturmak, caminin asıl gayesine ulaşmak ve gönüllerin imarı için seferber olmak gerekiyor. Sayıları her geçen gün artan camilere, hassaten fecrin doğuşuyla birlikten akın akın koşacak nesiller yetiştirmek, namazla dirilen ve arınan insanların artması için çalışmak bizlere düşüyor. Çocuklara camiyi sevdirmek, genç kuşakların cami ile irtibatını kolaylaştıran bir gönül diline sahip olmak, cemaatimizle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını aramak, bize ait bir sorumluluk olarak karşımızda duruyor.”

“En Büyük Tehlike Namazı Şekle İndirgeme”

Bugün karşı karşıya kalınan tehlikelerden birin de namazları sadece şekle indirgeme olduğuna dikkat çeken Coşkun sözlerine şöyle devam etti; “İnsanı her türlü münker ve fahşadan alıkoyacak bir namazı eda etmekten uzaklaşmamış bulunmaktayız. İlmihal bilgisinin ötesine geçerek, namazın derin manasını idrak edemeyişimizdir. Samimiyetten mahrum, süresi kısalmış, son ana kadar ertelenmiş, etkisini yitirmiş, solgun namazlarla kendimizi avutmamızdır. Soralım kendimize: Kıldığımız namazlar neden bizi kötülükten ve çirkinlikten alıkoymuyor? Neden bizi merhametli kılmıyor? Neden bizim iyi bir mümin, hayırlı bir Müslüman olmamızı sağlamıyor? Neden bizi örnek bir insan yapmıyor? Neden bizi güzel ahlaka erdirmiyor?

Oysa müminin dirilişi ancak namazla olur. Mümin, günde en az beş defa Rabbinin huzuruna çıkar; O’ndan namaz vasıtasıyla yardım ister (Bakara, 2/153). Cennetin anahtarı (Tirmizî, Tahâret, 1) ve dinin direği olan namaz sayesinde arınır, tazelenir ve güçlenir. Bilir ki, en hayırlı ameli vaktinde kıldığı namazdır (Buhârî, Tevhid, 48); ahirette ilk suali ise namazdan olacaktır (Nesâî, Muhârebe, 2). Bu yüzden o hep şöyle dua eder: “Rabbim! Beni ve neslimi namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz! Duamı kabul buyur.” (İbrahim, 14/40)

Namazsız İslâm salt ideolojiden ibaret kalır. Namaz ibadettir, teslimiyettir, tefekkürdür, zikirdir, duadır, ilticadır, huşu ve hudûdur. Abdest ile her türlü maddi ve manevi kirden arınan bir insan için namaz hayat dersidir. Namazdaki niyet, zihnimizi ve kalbimizi ibadete hazır kılma, varlığımızı Rahman’a sunma dersidir. Namazdaki iftitah tekbiri, dünyevileşmeye sırt çevirme dersidir. Namazdaki kıyam, her gün müminler için bir istikamet dersidir. Namazdaki kıraat ve Kur’an, Cenab-ı Hak ile konuşmaktır, ahitleşmektir. Namazdaki rüku, Allah’tan başkasına eğilmemek için bir derstir. Namazdaki secde bize topraktan geldiğimizi öğreten bir tevazu dersi ve Rabbimize en yakın olma çabasıdır. Namazdaki tahiyyat, Rabbimizle ve bütün müminlerle bir selam ve barış oturumudur. Namazdaki selam, melekleri şahit kılarak huzur-i ilahiden edeple ayrılıştır.

Müftü Coşkun son olarak bu vesileyle görev yapan din gönüllüsü kardeşlerime mescit ve camilerde din hizmetlerinin en güzel şekilde deruhte edilmesi için gayret gösteren, topluma rehberlik ve önderlik eden, yaşantısıyla örnek olan, mihrabın, minberin ve kürsünün hakkını veren bütün kardeşlerimin Camiler Haftasını tebrik ediyor, ebediyete irtihal edenlere Cenab-ı Hak’tan rahmet niyaz ediyorum. O (cc), minarelerimizden yükselen yüce daveti ve namazın aydınlığını ülkemizin üzerinden eksik etmesin.

Daha sonra Namaza katılan Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Artuklu İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık  cami cemaati ile tokalaşarak camiden ayrıldılar. Sabah namazında ayrıca cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor