Mardin`in Efes`i Dara Antik Kenti Yeniden Canlandırılacak

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı 2018 yılı kapsamında "Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi Projesi" Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı.

Turizm 4.07.2018 15:02:32 0
Mardin`in Efes`i Dara Antik Kenti Yeniden Canlandırılacak

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı 2018 yılı kapsamında "Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi Projesi" Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı. 

 

Dicle Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan tarafından Dara’ya saha ziyareti düzenlendi.

Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan 5 milyon liralık projeyle, Mardin'in en önemli tarihi ve turistik antik kenti olan Dara'da modern bir iyileştirme öngörülüyor. 

Dara Antik Kenti, Mardin’in güneydoğusunda Mardin’e 30 km uzaklıkta yer alan aynı ismi taşıyan köyde bulunmaktadır. Dara, Roma İmparatoru Anastasius’un dönemine kadar küçük mütevazı bir yerleşim alanı iken Anastasius, M.S. 505 yılında bir garnizon şehri inşa eder. Dara Antik Kenti’nde, Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yapılarını bir arada görmek mümkündür. Bu yapılar arasında, sehrin surları, kapısı, agorası ve sütunlu caddesi, tarihi köprüsü, sarnıçlarını, mozaikli yapısı, hendeği, nekropol alanı ve kümbetleri saymak mümkündür. Bu güçlü tarihsel geçmişi ile Dara, bölgeye gelen hemen hemen bütün turistlerin ilgi odağı olmaktadır.

Yapılacak olan bu proje ile tescilli bir Bizans yerleşim yeri ve önemli bir turizm odağı olan Dara Antik Kenti’nin sur duvarlarının ve kente giriş kapısının bulunduğu alanda yapılacak olan bilimsel çalışmalar, ortaya çıkacak yapıların konservasyonu, antik kentin çevre düzenlemesi yapılarak alana erişimin kolaylaştırılması ve yöresel mimari değerlerin korunarak var olan turizm potansiyelini artırmak amaçlanmaktadır.



Proje sayesinde Dara Antik Kenti’nin rahat ve uygun koşullarda ziyaret edebilmesi amacıyla konservasyon, çevre düzenlemesi ve ziyaretçi merkezi çalışmaları yapılacaktır. Proje kapsamında antik kentin yer altında kalan kısımları yüzeye çıkarılacak, çevre düzenlemesi yapılarak uygun bir gezi rotası oluşturulacaktır.



DİKA Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ "Mardin'in Efes'i olabilecek Dara, bölgemizin en önemli kültürel miraslarından biri. Bu kültürel mirası koruyup yeniden yaşatmayı planlıyoruz. Dara'da yürütülmekte olan mevcut çalışmalar var ancak Cazibe Merkezleri Programı ile birlikte daha kapsamlı bir çalışma öngörüyoruz" dedi. 



Proje sonunda Dara, yeni bir turistik mekan ve bir turizm işletmesi olarak hizmet verecek, yerli ve yabancı turistler Dara Antik Kentini uygun koşullarda gezebilecekler, ziyaretçi karşılama merkezinde dinlenebilecekleri bir turizm hizmetinden yararlanacaklardır. Bunun yanında turist hareketliliğiyle birlikte alanın yakında köyde oluşturulabilecek bir köy pazarında organik ürünlerin pazarlanmasıyla hem turistlerin faydalanabilecekleri bir hizmet hem de yerel ekonomiye destek sağlanmış olacaktır.


 
3 ay sonra başlanacak projenin 18 ay içerisinde tamamlanarak Dara Antik Kenti'nin ziyaret edilebilir hale gelmesi hedeflenmektedir. 


7.6° / 3.3°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01