?Mardin?in yeni bir fuar alanına ihtiyacı var."

Geçen ay düzenlenen 4.Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı (Magrotex 2017) katılımcı firmalarıyla gerçekleştirilen saha çalışması, Mardin?de acilen sabit bir fuar mekânına ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya koydu.

Mardin 9.06.2017 13:31:16 0
?Mardin?in yeni bir fuar alanına ihtiyacı var.

Geçen ay düzenlenen 4.Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı (Magrotex 2017) katılımcı firmalarıyla gerçekleştirilen saha çalışması, Mardin’de acilen sabit bir fuar mekânına ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya koydu.

Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğinde Mardin Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 2014 yılından itibaren yürütülen “81 İle 81 Akademik Danışman” Projesi kapsamında, Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsalarının Mardin MAGROTEX-17 Fuarına ilişkin yaptığı saha çalışması çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.


12-15 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenen 4.Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na katılan firmalarla gerçekleştirilen ve bu fuarın katılımcıları açısından nasıl değerlendirildiğini ortaya koymayı hedefleyen saha çalışması, Mardin İli ve İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin koordinasyonu ve üniversitenin iktisat bölümünde eğitim gören öğrencilerin katkılarıyla yapıldı.


Mehmet Behzat Ekinci bu çalışmanın; Kızıltepe Ticaret Borsası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Nusaybin Ticaret Borsası, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsalarının Mardin Artuklu Üniversitesi ile ortak çalışması niteliğinde olduğunu belirterek, 12’si Mardin’den, 8’i Mardin dışından olmak üzere toplamda 20 Fuar katılımcısı firma ile yüz yüze anket usulüyle gerçekleştirildiğini ifade etti.


Anket kapsamında verilen cevapların harmanlanarak, genel durum tespiti yapılıp değerlendirmeye tâbi tutulduğunu belirten Ekinci, Araştırma ile ortaya çıkan sonuç ve ilgili tekliflerle ilgili olarak: “Katılımcı firmalar, fuardan beklentilerinin belli ölçüde de olsa karşılandığını dile getirmekle birlikte, kurumsal tanınırlıklarının ve ürün tanıtımında etkinliklerinin arttığını ve pazarlama-satış ağlarını belli ölçüde de olsa genişleterek daha fazla müşteriye ulaşma imkânı edindiklerini ifade ettiler.” dedi.


Firmaların fuar süresince birçok sorunla karşılaştığını, firmaların  “Havalandırma sisteminin olmadığı, lojistik sağlayan personelin eksik olduğu, enerji ve su sorunlarının had safhada olduğu ve araç parkının yetersiz olduğu” gibi sorunlardan bahsettiğini de vurgulayan Mardin Artuklu Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci:


“Firmalar, bu sorunların temelinde Fuarın bir çadırda icra ediliyor olmasının yattığını belirtmiştir. Dolayısıyla ‘Mardin’de acilen sabit bir Fuar mekânına ihtiyaç olduğu’ herkesin mutabık olduğu bir konudur.” bilgisini verdi.


Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise üniversitenin sanayiye ve iş adamlarına rehberlik etmeyi ilke olarak kabul ettiğinin altını çizerek iş adamları ve sanayicilerin daha bilinçli bir üretim yapmaları için üniversiteyle daha sıkı bir işbirliğine girmeleri gerektiğini söyledi. Ağırakça:


“Üniversitemiz bu konuda bütün ilgili öğretim üyelerimizle birlikte biz Mardinli sanayici ve iş adamlarına rehberlik etmeye hazırız.” dedi.


Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsaları; başta üyelerine olmak üzere, ilgili kuruluşlara ve kamuoyuna karşı sorumluluklarının bir gereği olarak, Mardin Artuklu Üniversitesi ve benzeri kurumlarla işbirliği yaparak şehre ilişkin tespitler,değerlendirmeler ve iktisat politika teklifleri içeren bu tür saha çalışmalarının sürdürüleceği dile getirildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


29° / 16.5°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,54% 0,13
  • EURO

    34,87% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2434,65% 0,09
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36