Tarih: 13.03.2017 10:57

MARDİN İŞRAK GÜNLERİ III ÇALIŞTAYINA YOĞUN İLGİ

Facebook Twitter Linked-in

Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen “Mardin İşrak Günleri” çalıştaylarının üçüncüsü çok yoğun ilgi gördü.

 

Daha önce yapılan ve İşrakiliğe ilişkin dakik bir literatürün oluşturulması amacıyla düzenlenen çalıştayın ardından bu yıl Osmanlı ve İran’da İşrâk geleneğini ele alan 3. Mardin İşrak Günleri Çalıştayı’nın açılış konuşmasını, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ve Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nesim Doru yaptı.

 

İl protokolü, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği çalıştayın açılış konuşmasında, üniversite olarak asırlarca marifet ve kültürel birikimin ev sahipliğini yapmış bir şehrin medeniyet ihtişamına muvazi akademik etkinlikler içinde bulunmaya devam ettiklerini ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,

 

Mardin’in marifet dünyasını zenginleştirecek böylesine nitelikli bir çalıştayın üçüncü kez düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek çalıştayın genç nesiller eliyle süreklilik kazanmasını temenni ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, İşrak’ın terim anlamının epistemolojik açıdan akıl yürütmeye veya bir bilgi vasıtasına gerek kalmadan bilginin doğrudan içe doğması, iç aydınlanma, keşf, zevk ve manevi tecrübeye dayandığı bilgisini vererek, ontolojik açıdan işrak kelimesinin, akli Umurların tecellisi sonucunda varlığın zuhur edip gerçeklik kazanması ve aynı zamanda insan nefsinin ilahi nurların tecellisi ile aydınlanıp kemale ermesi şeklinde ahlaki anlamda da kullanıldığını vurguladı.

 

Bilgiyi, insanın sezgisel bir yolla keşfedebileceğini öne süren teofizik ve gnostik bir düşünce akımı olan İşrâkilik’in mistik tecrübe ile geliştirildiğini sözlerine ekleyerek devam eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü:

“Miladi 8 ve 13 yüzyıllar arasında İslam toplumunda yaklaşık 500 yıl müddetle devam eden yoğun bir felsefe hareketi oluşmuş bu hareket kendi fikri farklılıklarını oluşturarak bir çok felsefe akımının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Her dönemde İslam toplumunun takdir ve kazanan hikmet ve ilim şeklinde telakki edilen felsefe, İslam Dünyasında ortaya çıkan düşünce hareketleri kelam tasavvuf ve felsefe olmak üzere başlıca 3 alanda gelişme göstermiştir.” dedi.

 

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden kendi alanlarında uzmanlaşmış akademisyen ve araştırmacıların yanı sıra yurtdışındaki üniversitelerden de katılımın yer aldığı “Mardin İşrâk Günleri III” Uluslararası Çalıştayında; Osmanlı ve İran’da İşrâk geleneğini ele alınarak bu çerçevede İşrakilik geleneği; İsmail Rusuhî Ankaravî, Hüsâmeddin Ali Bitlisî,Hasan el-Kürdî, Celaleddin Devvanî, Mîr Giyasettin Deştekî, Mîr Dâmâd ve Molla Sadra gibi İşrâk geleneğinin güçlü simaları üzerinden değerlendirildi.

 

Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gibi hükümetin üst düzey temsilcileri ile kişi ve kuruluşlardan kutlama telgraflarının gönderildiği “Mardin İşrâk Günleri Uluslararası Çalıştayı” değerlendirme oturumu ile sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —