MARDİN MÜZESİ BİR MİRASI DAHA YAŞATIYOR

Mardin Müzesi, Yarım asır önce Mardin`de kaybolmuş bir geleneği ve ritueli günümüze taşıyor.

Mardin 25.04.2019 10:45:37 0
MARDİN MÜZESİ BİR MİRASI DAHA YAŞATIYOR

Mardin Müzesi, Yarım asır önce Mardin'de kaybolmuş bir geleneği ve ritueli günümüze taşıyor.


5 Mayıs pazar günü Artuklu ilçesinin, Bilale ve civar köylerde yaşayan halkın katılımı ile unutulmaya yüztutmuş Bilâli şenliğini yeniden düzenliyor. Halk arasında Ziyareta Cehe Zer'a (Sarı Arpalar Ziyareti) olarak da bilinen ve köyün karşısındaki tepede yer alan ziyarette mayıs ayının ilk haftası içinde köylüler kurbanlar keser kuzu eti ve bulgurdan yemekler pişirir ve yaptıkları yemekleri dostları, komşuları ve akrabalarıyla paylaşırdı. Şenliğe katılan insanlar, bereket dualarının yanı sıra, hastalarına şifa bulmak için de bu tepeye çıkar ve burada dua ederlerdi. Şenlikte büyük bir Pazar kurulur, Mardin'den gelen leblebici ve çerçiler tezgâh açarlardı. Alana gelen dengbejler, davul-zurnacılar ve rebabcılar müzikleriyle şenliğe renk katarken, birlikte halaylar çekilir, çeşitli oyunlar ve eğlenceler düzenlenirdi. kırgınlık ve küslüklerin sona erdiği, gençlerin birbirlerini tanıma fırsatı da bulduğu bu halk şenliği En son 1958 yılında kutlanmıştı. Bu şenliğe Bilâli, Yolbaşı, Ortaköy, Kütüklü, Zeytinli, Eski kale köyleri başta olmak üzere civarda yaşayan binlerce insan katılırdı. Şenlik sonrası ovada ilk yetişen ürün olan Arpanın hasadı başlardı.



Bu geleneklerin ve rituellerin yaşaması için Mardin Müzesi şenlik organizasyonununu üstleniyor ve bu mirası geleceğe taşıyor. Geleneksel oyun atölyelerinin köy seyirlik oyunlarının, folklor gösterilerinin yapılacağı ve alışveriş stantlarının kurulacağı Bilale şenliğinde Masal anlatıcıları, dengbejler, Rebabçılar, davul zurna veMardin Müzesi Reyhani Müzik ekibi müzik dinletileri de yer alacak. Mezopotamyada bereketli bir hasat için sarı arpalar ziyaretinde bereket ve rızık duaları yapılacak.


Mardin Müzesi, sözel tarih çalışmaları ile belgelediği Mardin'in kaybolmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarından olan Bilâli şenliğini 5 Mayısta düzenleyerek bu geleneği yaşatmayı, sürdürülebildiğini sağlamayı ve koruma altına alınan köyün restore edilerek köy turizm destinasyonlarından biri hâline gelmesini hedefliyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00