Uluslararası Progravür sanatçılar birliği I.A.P.A üyesi ressam Esin Kesici KABAŞ ve ?Mardin?in Yaşayan İnsan Hazineleri: Son Meslek Ustaları?ndan ahşap yakma sanatçısı Mehmet Selim GÖKÇEN?in işlerinden oluşan progravür sergisi, 16-26 Ekim 2018 tarihleri
Uluslararası Progravür sanatçılar birliği I.A.P.A üyesi ressam Esin Kesici KABAŞ ve “Mardin’in Yaşayan İnsan Hazineleri: Son Meslek Ustaları”ndan ahşap yakma sanatçısı Mehmet Selim GÖKÇEN’in işlerinden oluşan progravür sergisi, 16-26 Ekim 2018 tarihleri arasında Mardin müzesi sanat galerisinde sergi açacaklar.
Uluslararası Progravür sanatçılar birliği I.A.P.A (International Association of Pyrographic Artists) üyesi olan ve 2011 yılında Amerika’da Andrews Sanat Müzesi’ndeki “20. Yüzyıl Uluslararası Progravür” sergisine Türkiye adına katılan ressam Esin Kesici KABAŞ ve “Mardin’in Yaşayan İnsan Hazineleri: Son Meslek Ustaları”ndan ahşap yakma sanatçısı Mehmet Selim GÖKÇEN’in işlerinden oluşan progravür sergisi, 16-26 Ekim 2018 tarihleri arasında Mardin müzesi sanat galerisinde ziyaretçilere açık olacak.
Ağaçla ateşin iç içe geçerek, sabırla dantel dantel işlenmesi. Metal havyanın yönünü ağaç belirliyor neredeyse, sabırla takip etmek gerekiyor ağacın akışını, damarlarını... Kokusu da var, yakma/dağlama bir nevi tütsüleme işi aynı zamanda. Hangi ağacı ateşle dağlarsanız desende onun kokusu var. Kâh sedir, kâh ıhlamur, kâh kiraz...
Tarihi, Avrupa tarihinden de eski. İlk örneklerine Amerika’da rastlanıyor ve en parlak dönemini 19. yüzyıl Avrupası’nda yaşıyor. Osmanlı döneminde ise önemli bir mimari süsleme unsuru olarak karşımıza çıkıyor ve “dağlama” adıyla anılıyor. Ahşabı yakarak yazı yazma tekniği olan pirografi, Yunanca pur (ateş) ve graphos (yazı) kelimelerinin izlerini takip ederek “progravür” adını alıyor.
Sergi Ekim 2018 Salı saat 17.00'de Açılış töreninin ardından ziyaretçilere açık olacak.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN