Somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan Aşure gününde Mardin Müzesi 11 Ekim saat 15.00’te Mardin müzesinde aşure kazanları kurulacak ve aşure dağıtılacak.
Hazreti Nuh’un tufandan sonra Cudi dağında karaya çıktıktan sonra pişirildiğine inanılan Aşure, binlerce yıldır pişer Mezopotamya’da. Aşure, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Önemli ve insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren olaylar gerçekleştiği bir gün olarak kabul edilir.
10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Hz.Muhammed'in torunu Hüseyin’e bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında geçen savaşta Hz Hüseyin ve ailesinin şehit edilmesi, Şiilerce ve Alevilerce her sene Aşûre Günü'nde yâd edilir. Rivayete göre Hz Hüseyin, şehit edilmeden önce yakınlarıyla birlikte ellerinde kalan az miktardaki erzakı suyla karıştırarak son yemeklerini yapmışlar ve yemeklerini yedikten sonra şehit edilmişlerdir.
Aşûre günü Hazret-i Âdem'in tövbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, göğe çıkarılması Aşûre günü gerçekleştiğine inanılan önemli olaylardır. Bu nedenle Muharrem ayı tüm İslam âlemince kutsal kabul edilmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
HABER:MEMET GÖKBALIK