Mardin Müzesi ve Kültürel Mirası Koruma Derneği işbirliği ile Türkiye'nin dört bir yanından seçilmiş restorasyon, mimarlık, müzecilik öğrencilerine yönelik Koruma Güz Kampı eğitim programı başladı.
Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve yurt dışından gelen eğitimciler ve ustalarla sürdürülecek olan eğitimler bir hafta boyunca devam edecek. "Koruma Güz kampı, günümüzde üniversite ve meslek yüksekokulu mezunlarının toplumdaki değişen rolü üzerine eğilir. Sürdürülebilir bir yaklaşım olan tarihi zanaatlar ve ustalığın devamlılığını ve doğru yöntemlerle korunmasını vurgular. Taşınır ve taşınmaz kültür mirasları üzerindeki bozulmaları anlayarak, özgün tasarıma ve geleneksel üretim yöntemlerine sadık kalarak onarmayı prensip olarak benimser." Öğrenciler üç farklı konuda teorik ve pratik eğitimler almakta. Tarihi yapıların restorasyonu, mobilya-taşınır eser restorasyonu ve kültürel miras yorumlama. Tarihi yapıların restorasyonunda çalışan öğrenciler restorasyon ilkeleri konusunda farkındalıklarını arttırdı.
Mobilya-taşınır eserlerin konservasyonu ve restorasyonu çalışmalarında ahşabın özellikleri ve koruma uygulamaları hakkında bilgi edindiler. Kültürel miras yorumlama öğrencileri Mardin Müzesini gezerek teşhiri hakkında bilgi aldılar.
Müze eğitim etkinliklerimizden olan uçurtma atölyesine de katılan üniversite öğrencileri uçurtmalarını yaparak, Kök boya baskı ve Sikke atölyelerine katılarak keyif buldular. Öğrenciler daha sonra Midyat’ta bulunan taş ocağını gezerek bir taşın ocaktan çıkartıldığı ilk andan mimari yapıya hazır hale geliş sürecini tüm aşamalarıyla izleyerek program yürütücüsü akademisyenler eşliğinde detaylı bilgiler edindiler.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN