MARDİN RENKLERİNDEN BİRİNİ KAYBETTİ

Mardin`in Ünlü simalarından 92 yaşındaki ömrünü aileden miras aldığı basmacılık işine kendisini adayan Mardin`in Renkli simalarından Nasra Şımmes (NASRA TEYZE) Mardin`de hayatını kaybetti.

27.04.2016 09:35:53 0
MARDİN RENKLERİNDEN BİRİNİ KAYBETTİ

Mardin'in Ünlü simalarından 92 yaşındaki ömrünü aileden miras aldığı basmacılık işine kendisini adayan Mardin'in Renkli simalarından Nasra Şımmes Mardin'de hayatını kaybetti.

Mezopotamya’nın gizemli öykülerini, evrensel simgelerle harmanlayıp medeniyetlerle birleştirien ve Dünya sanat tarihinin en kadim, en bilinen ve en çok çalışılmış sahnelerini, kendinden önceki hiçbir yoruma benzemeyen bir soyutlukla bugünlere Taşıyan  Süryani Sanatçı Nasra Şımmes Mardin'de hayata veda etti.

''Mardin'in Dışında Yaşayamıyorum''Siyerek Mardin sevgisini ifade eden Mardinlilerin ''Nasra Teyze''si Mardin'de toprağa verilecek.

NASRA ŞIMMES KİMDİR?

Mardin'de 1924 yılında doğan Nasra Şimmes, bir asrı devirmek üzere olan ömrünü aileden miras aldığı basmacılık işine kendisini adadı. Sanatçının, doğduğundan beri hiç terk etmediği Mardin'deki taş ev, hem atölyesi, hem de yaşam alanı oldu.

Sanatçı, 5 çocuğunun İsveç, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Mardin ve İstanbul'da yaşamasına rağmen Mardin'den başka bir yerde yaşamak istemedi.. Sanatçıya göre Mardin, basma sanatı gibi medeniyetleri buluşturuyor. Süryani olan sanatçı, hiç okula gitmediği gibi Türkçe de bilmiyor.

Şimmes, babasından kalma ahşap kalıplarla, 50 yıldır hiç değiştirmediği fırçalar ve kök boyalarla patiska bezlere motifler çizip, boyuyor. Sanatçı, İncil'den tasvirlerle süslü rengarenk soyut desenler, kilise perdesi, masa örtüsü, duvar süsü olarak basmacılığı bir Süryani geleneği olarak bugüne kadar yaşatmayı başarmıştı.

Büyük boydaki boyamalar için bazen aylarca çalışan sanatçının eserleri, Ortadoğu'da, Avrupa'da ve Amerika'da birçok Süryani kilisesini süslüyor. 

Koyu bir Atatürk Hayranı olan Süryani Sanatçı,Atatürk'e olan hayranlığını her fırsatta dile getiriyordu.Bir çok Ödül alarak,Mardin'e renk katan sanatçının ölümü Mrdinlileri derinden yaraladı.


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10268,14%-0,09
  • DOLAR

    32,23% -0,29
  • EURO

    34,78% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2417,41% 1,01
  • Ç. ALTIN

    3897,47% 0,30