MARDİN SAĞLIK SEN;``DÖNER SERMAYE SİSTEMİ TIKANMIŞ OLUP ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR``

Mardin Sağlık-Sen Şube Başkanı Dr.Mehmet Selim ÜNVERDİ yaptığı yazılı basın açıklamasında;``Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur. Artık ihtiyaçları karşılamaktan öte sorun doğuran, mutsuzluk yaratan bu sisteme ya son

Gündem 24.07.2019 09:01:01 0
MARDİN SAĞLIK SEN;``DÖNER SERMAYE SİSTEMİ TIKANMIŞ OLUP ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR``

Mardin Sağlık-Sen Şube Başkanı Dr.Mehmet Selim ÜNVERDİ yaptığı yazılı basın açıklamasında;''Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur. Artık ihtiyaçları karşılamaktan öte sorun doğuran, mutsuzluk yaratan bu sisteme ya son verilmeli, yahut sistemsel aksaklıklar giderilmelidir.''Dedi

 

Mardin Sağlık Sen'den yapılan  yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

 

''Sağlıkta yaşanan dönüşümle birlikte sağlık sistemimizin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sisteminin fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar için mutsuzluk kaynağı haline geldiği görülmektedir. Yaşananlar göstermektedir ki Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur. Artık ihtiyaçları karşılamaktan öte sorun doğuran, mutsuzluk yaratan bu sisteme ya son verilmeli, yahut sistemsel aksaklıklar giderilmelidir.
Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmaması, yanlış uygulama ve yönelimlerin artması sistemi tıkayan paradigmalardan biridir. Örneğin bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler, döner sermaye havuzunun 25’ini oluştururken bugün bu ödemeler 80’inine karşılık gelmektedir. Sabit ek ödemelerin gün geçtikçe döner sermaye havuzunun büyük kısmını kaplaması sistemin açmazları olarak karşımızda durmaktadır. Böylece sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 14 yıldır sabit kalmaktadır.Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir.

 


Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, 1 hesaplanması yönünde kazanımlar elde edilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda 46,5 yerine 39,5’u esas almaya devam etmektedir. Bu hesaba göre ne yazık ki dağıtılan tutarlar 37’nin altına düşmektedir.


Döner sermaye sistemi sağlık çalışanlarımızın en önemli motivasyon kaynaklarından biridir. Defalarca uyarmamıza rağmen gerekli önlemler alınmadığı için hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalmıştır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı , sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak acilen köklü bir değişiklik yapmalıdır.Aynı şekilde ilimizdeki sağlık kurumları da mümkün olduğunca döner sermayeyi en üst oranlardan dağıtmalıdır. Çalışma barışı ve motivasyon ortamları için bütün bunlar olmazsa olmaz gereklerdir.

Bilindiği gibi sağlık çalışanları zor şartlar altında 7/24 hizmet sunmaktadır. Sağlık çalışanlarının Avrupa’daki emsalleri ile mukayese edildiğinde üç kat daha fazla iş yaptığı kolayca fark edilecektir.


Sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri zaman içerisinde erimiş, çalışanlar sabitin üzerinde döner sermaye alamaz hale gelmişlerdir. Dağıtılabilir döner sermaye gelirlerinin artırılması suretiyle bu hususa çözüm bulunması beklenirken yönetmelikte yapılan değişikliklerde hala bu konuda adım atılabilmiş değildir.


Ne kadar çok hasta o kadar çok kazanç anlayışının baskısının kaliteyi düşürdüğü gerçeği, bir an önce görülmesi gerekmektedir. Hekimlerin hekimlik vazifesinin, kota doldurma çabası olarak nitelendirilmesi; hastanelerde daha çok para kazanmak adına gereksiz işlemler yapıldığı şeklinde kanaatlerin yaygınlaşması; başarının sağlık hizmeti kalitesinden çok, gelir gider tablosuyla sağlanacak artıya bağlanması çok büyük yanlışlardır. Sağlık çalışanlarının emeğini ve gönlünü tam anlamıyla kazanabilmek için adil ve güven duyulan bir sistem kurulması , performansa bağlanan gelirlerin toplam gelir içindeki ağırlığının yüzde 20-25 oranında olması gerekmektedir. Güçlü bir sağlık algısı inşa etmenin tek yolu budur.



Performansı teşvik kadar, performansı ve kaliteyi olumsuz etkileyen, ancak çalışanlara bağlı olmayan iç ve dış faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Sağlık çalışanlarının emekli olduktan sonra da çalışırkenki hayat standartları korunmalıdır. Ne yazık ki insan sağlığını korunması içi yıllarını vermiş sağlık çalışanlarında, emekliliklerinde yüzüstü bırakıldığı algısı hâkimdir. Bu kaygının giderilmesi yönünde adımlar ivedilikle atılmalıdır.''Denildi.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61