MARDİN TİCARET ODASI BAŞKANI TUTAŞI`NDAN BARIŞ ÇAĞRISI

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı,Mardin STK Yöneticileri ile ortak düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada:``Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Paris?te yaşanan olaylar bizlere her zamankinden daha güçlü bir şekilde barış ve k

Mardin 20.11.2015 12:05:11 0
MARDİN TİCARET ODASI BAŞKANI TUTAŞI`NDAN BARIŞ ÇAĞRISI

Mardin’de Sivil Toplum Örgütleri, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Nusaybin’e gideceklerini basın toplantısıyla açıkladılar.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıya Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı,Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekilleri Mithat Sancar, Erol Dora; Mardin HDP, DBP il ve İlçe Yöneticileri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Barış Anneleri Meclisi, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, İnsan Hakları Derneğinin yanı sıra Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, bugün çatışmalı bir sürecin içerisinde olduklarını ve bu sürecin barışa çevrilmesi konusunda her zaman çaba göstereceklerinin altını çizdi. Bölge halkına yönelik yapılan baskı ve şiddetlerin güvenlikle bir ilgisinin olmadığını da belirten Türk,  ‘’ Kürt halkını korkutmaya ve onu baskı altına almaya yönelik bir anlayış yürütülmektedir. Bugün sivillerin hedef alındığı birçok olaya şahit olmaktayız. Aslında burada yapılmak istenilen şey halkın güvenliğini sağlamak değil de halkı sindirme ve susturmaya yönelik bir anlayışın içerisinde olduklarını görüyoruz. 1937’de Dersim’de halkı terbiye etme ve halka devletin gücünü göstermeye yönelik bir katliam gerçekleştirildi. Bugün de özel harekât timlerinin davranışlarına baktığımızda 1937 Dersim katliamını hatırlıyoruz. Türk’ün gücünü göstereceğiz diyerek adeta bugün özel harekât timlerinin devreye girdiğini görüyoruz. Oysa bu anlayışın ne Türkiye’ye ne de barışa hiçbir şey katmayacağını çok iyi biliyoruz. Biz yine de bu ülkede barışın ve kardeşliğin gelişmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Ancak bu uygulamaları ırkçı, milliyetçi ve faşist anlayışın ayak sesleri olarak değerlendiriyoruz. Stadyumlarda sivillerin öldürülmesine yönelik protestolar yapılması gerekilirken, ne yazık ki yapılan sloganlarla, tekbirlerle, bu olayı alkışlatacak bir anlayışın egemen kılınmak istendiğini görüyoruz. Buna meydan veren bugünkü sistemin anlayışıdır ve bugünkü sistemin nasıl bir milliyetçiliği hortlattığının da ifadesidir. İnanıyorum ki bizler birlikte barış için daha güçlü bir kenetlemeyi sağlarsak, ortak demokratik bir geleceğin kurulması konusunda bir çaba gösterirsek bugün bu ırkçı milliyetçi anlayışı mahkûm etmiş oluruz. Bizim arzumuz insanların özgürleştiği, kendini ifade edebileceği, geleceği ile ilgili demokratik mücadelesine saygı gösterileceği bir anlayışın egemen olmasıdır. Sivil toplum Örgütlerimizin de bölgede yaşanan bu olaylara karşı duyarlı olmalarından ötürü kendilerine teşekkür ediyoruz’’ dedi.

Toplantıda  Basın ortak metnini okuyan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, büyük bir emek ve çaba ile devam eden çözüm sürecinin askıya alınmasıyla başlayan çatışmaların maalesef sivil yaşam alanlarını tehdit eden bir nitelikte yeniden günlük yaşamımızın bir parçası haline geldiğini ifade etti. Diyarbakır, Suruç, Ankara ve Paris’te yaşanan olaylar bizlere her zamankinden daha güçlü bir şekilde barış ve kardeşlik içende yaşama ihtiyacı hissettirdiğini dile getiren Tutaşı, ‘’Her türlü şiddet ve çatışma ortamının sonlandırılması için daha çok çaba sarf etmemiz gerektiğinin farkındayız.  Önceki çatışmalı dönemlerden farklı olarak çatışmaların şehir merkezlerine taşınması, sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesi, kolluk kuvvetlerinin olaylara müdahale etmede sınırlarını aşması nedeniyle sivil yaşam alanı giderek daralmakta ve çatışmaların etkisiyle sivillere özellikle de kadın ve çocuklara dönük ciddi bir katliamın gerçekleştirildiğini görüyoruz. Son olarak Nusaybin’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve bu süre zarfında meydana gelen olay, saldırı ve müdahaleler halkın yaşam hakkının ciddi bir şekilde ihlal edildiğini görüyoruz.   Nusaybin’de evinin kapısında 5 çocuk annesi ve aynı zamanda hamile olan kadının katledilmesi ve çocuklarının yaralanması olayın ciddiyetini gözler önüne sermektedir’’ şeklinde konuştu.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgelerde duvarlara yazılan yazılara değinen Tutaşı, ‘’ Yazılan ırkçı ve hakaret içerikli yazılar Kürt meselesini besleyen ve körükleyen atmosfere dönüldüğünü açıkça ortaya koymuştur. Türkiye’nin yapısal sorunlarının çözümü için gerekli olan barış sürecine dönülmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğimiz gibi bir kez daha hatırlatıyoruz. Çatışmaların acil olarak sonlandırılması ve tekrar barış müzakerelerine dönülmesini, sokağa çıkma yasağı uygulamalarından vazgeçilmesini, davranış sınırlarını aşan kişi ve uygulamalarla ilgili adli süreçlerin başlatılması çağrısını yapıyoruz’ ’dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.5° / 21.6°
  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,17% 0,11
  • EURO

    38,12% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2916,42% -0,57
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64