MARDİN TURİZM FESTİVALİ TÖRENLE BAŞLADI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi?nin organizasyonunda ?Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi? gerçekleştiriliyor.

17.04.2015 18:14:53 0
MARDİN TURİZM FESTİVALİ TÖRENLE BAŞLADI

Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında gerçekleştirilen Turizm festivali buluşmasında Mardin 1. Cadde’nin yeni yüzünün açılışı yapıldı.

Mardin’de 17-19 Nisan tarihleri arasında yapılan Turizm Festivali programı kapsamında “Mardin 1. Cadde Cephe İyileştirme İşi” için açılış töreni düzenlendi. Tören öncesinde Diyarbakır Kapı’da kesilen kurdele ile başladı. Törene Avrupa’dan gelen çok sayıda konuğun yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş başkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ve çok sayıda kişi katıldı. Tören halkoyunlarının gösteriminden sonra Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş sokak müzisyenleri, akrobatlar ile Artuklu Belediyesi’nin Barış Treni eşliğinde yapıldı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törende, Mardin Tanıtım Filmi’nin gösterimi yapıldı. Ardından tören konukların yaptığı konuşmalarla devam etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen Rekabetçi Sektörler Programının Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi, 16-19 Nisan 2015 tarihlerinde, Mardin’in dünya turizm haritasındaki yerini güçlendirecek önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. 

                Festival etkinliklerinin bir parçası olarak, Rekabetçi Sektörler Programı altında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesinin İnşaat Bileşeni kapsamında cephe iyileştirmesi tamamlanan Mardin 1. Caddenin açılışı gerçekleştirildi. 

                1.Cadde açılışına Vali Ömer Faruk Koçak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol Akay, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu,  Artuklu Belediye Başkanı M. Emin Irmak, Vali Yardımcıları Ali Güldoğan ile Tolga Kamil Ersöz, İlçe Kaymakamları, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati, İl Jandarma Komutanı Alaattin Karsavuran, İl Emniyet Müdürü Lütfullah Uğur Pekcan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydın, kamu kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

                17 Nisan 2015 Cuma günü saat 14.00 de gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Vali Koçak; “Bugün Mardin’de sadece Mardin’e ait olmayan hem Türkiye’ye hem de Dünyaya ait olan bir kültür mirasının uygulanan proje vasıtasıyla küçük bir bölümünün gün yüzüne çıkarılması ve kültür dünyasına sunulmasının açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Mardin’in dünya kültürüne şimdiden yaptığı bu katkının dünya kültür mirası listesine girerek daha da artarak devam edeceğini düşünüyorum. Dünyadaki bütün insanların Mardin’den daha çok faydalanabilmesi açısından dünya kültür mirası listesine girmesini bu anlamda bir katkı olarak bir aşama olarak değerlendirdiğimi ifade etmeliyim. Bu çalışmaların delegasyonumuzla beraber, komisyonumuzla beraber ve bütün paydaşlarımızla beraber devam edeceğine ve Mardin’e, Mardin’le beraber bütün insanlığa faydalı yeni projelerin üretilip hayata geçirileceğine olan inancımı belirtiyor, katkısı olan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyor hepinize en derin muhabbetlerimi sunuyorum“ dedi.

               Açılışın ardından, tören alanında festival açılış gösterileri kapsamında, folklor gösterisi, hava akrobasi gösterisi, Mardin geleneksel kıyafet defilesi ve çeşitli gösteriler icra edildi. 4 gün sürecek Mardin Turizm Festivali, sokak festivallerinden, konserlere, yöresel gastronomi örneklerinin icra edildiği etkinliklerden, karnaval geçidine birçok farklı ve renkli etkinliğe sahne olacak.

Törende bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, 1. Cadde’nin Mardin’in adeta gözbebeği olduğunu belirterek, “Daha önce desteklenen bir projenin cephe iyileştirme projesini tamamladık. Onun memnuniyeti ili karşınıza çıkıyoruz. Bu projenin devamı olarak, DİKA ile yürüttüğümüz bir proje var. Biz 1. Caddeyi tamamen trafiğe kapatıyoruz. Bazı esnaflarımız kaygılanıyorlar; ama esnaflarımız kaygılanmasınlar. Çünkü biz öncelikle halkı ve esnaflarımızı mağdur etmemeyi esas alıyoruz. Esnaflarımızla birlikte ortaklaşacağız. Diyarbakır Kapı’da bir kamulaştırmamız var. Orada çok katlı bir otopark projemiz var. Önümüzdeki haftalarda onun temelini atacağız. Onun yanı sıra bir seyir alanı oluşturuyoruz. Sosyal tesis oluşturuyoruz. Şehrimize kocaman bir meydan da yapacağız. Biliyorsunuz şehrimizde kültürel etkinlikler için bir alan yok. Biz bu ihtiyacı gidermek üzere böyle bir projeyi hayata geçireceğiz. Ve 1. Caddede de toplu taşıma sistemi oluşturacağız. Tekrar hayırlı ve uğurlu olsun projemiz” dedi.

Konuşmaların ardından festival Kardeş Türkülerin sahne alacağı konserle devam edecek. Festival, yarında yapılacak etkinliklerin ardından son bulacak.

Öte yandan, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında, Mardin 1. Cadde’de bulunan 650 iş yerinin dış cephesi 18 ayda yenilenerek onarımı yapıldı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi’nin organizasyonunda “Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi” gerçekleştiriliyor.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00