MARDİN VALİLİĞİNDEN YENİ KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ

Mardin Valiliğinden yapılan duyuruda:``Çin?de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkemizde kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacı ile Bakanlığımız tar

Mardin 27.03.2020 23:19:03 0
MARDİN VALİLİĞİNDEN YENİ KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ

Mardin Valiliğinden yapılan duyuruda:''Çin’de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkemizde kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacı ile Bakanlığımız tarafından alınan tedbirlere ek olarak il, ilçe ve beldelerimizdeki mahalle/semt pazar yerlerinde uyulması gereken kurallara ilişkin olarak aşağıdaki tedbirler uygulanacaktır:''Denildi.

 

 

Mardin Valiliğinden konuya ilişkin yapılan duyuru şöyle;

 

Çin’de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının ülkemizde kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacı ile Bakanlığımız tarafından alınan tedbirlere ek olarak il, ilçe ve beldelerimizdeki mahalle/semt pazar yerlerinde uyulması gereken kurallara ilişkin olarak aşağıdaki tedbirler uygulanacaktır

 

-Vatandaşlarımızın sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddesi ihtiyaçlarının karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecektir.

 

Ayrıca kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27.03.2020 tarihi saat 17:00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulacaktır.

 

 -Temel gıda/temizlik maddelerinin satışının yapıldığı pazarlarda, Valiliğimiz ve Kaymakamlıklarımızca Belediyeler ile işbirliği içinde, yoğunluğun oluşturacağı temaslar nedeniyle virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlarımızın temel gıda/temizlik maddelerine erişimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilişkin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanabilecektir.

 

-İl, ilçe ve beldelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın temel gıda/temizlik maddesi ihtiyaçlarının karşılanması için mevcut pazarlardaki yoğunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satış yerleri belirlenebilecektir.

 

-Pazarlara ilişkin alınacak tedbirler kapsamında vatandaşlarımızın temel gıda/temizlik maddelerine erişiminde Belediyeler tarafından doğrudan hizmetin sunumu başta olmak üzere tedbirler alınabilecektir.

 

-Mevcut pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenecektir.

 

-Bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi (ilave cadde ve sokakların dahil edilmesi vb.), yeni satış yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüğünde geçici süreliğine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanılacaktır.

-Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacaktır. Bu husus pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurlarımız tarafından sürekli kontrol edilecektir.

 

-Pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemlerin alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtalarımız ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacaktır.

 

-Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alınacaktır.

 

-Pazar/satış yerleri en geç saat 19:00’a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazarcı esnafına yapılacaktır.

 

-Pazar yerleri/satış yerlerinde Belediyeler, pazarcı esnafı ve vatandaşlarımız için el dezenfektanı konusunda destek olacaklardır.

 

           Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiliğimiz ve Kaymakamlıklarımız tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi mevzuat ve yazılar çerçevesinde gerekli kararlar alınarak çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanması/uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının genel kolluk marifetiyle denetlenmesi sağlanacaktır.

 

Ayrıca toplu taşıma araçlarına sınırlandırma getirilerek yolcu kapasitelerinin 50’si kadar yolcu taşıyabilme kuralı getirilmişti ve personel servislerinin bu sınırlamadan istisna olduğu belirtilmişti. Ancak görülen lüzum üzerine personel ve işçi servislerinin de ruhsatlarında yazan yolcu kapasitelerinin 50 oranında yolcu taşımalarına istisna uygulaması sonlandırılmıştır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''Denildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61