Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim Mardin’in önemli turizm mekânlarından biri olan ve Güneydoğunun Efes'i olarak tanımlanan Dara Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.
Antik Dara Harabelerinde Mardin İl Kültür Turizm Müdürü Alaaddin AYDIN ile birlikte ziyaret eden Mardin Valisi Mahmut Demirtaş,Antik kente hayran kaldı.
Mezopotamya’nın en ünlü kenti Mardin Dara Harabeleri 7 bin senelik geçmişiyle bölgenin en önemli antik kentlerinden birisi. Dara Harabeleri M.Ö 530 ile M.Ö. 570 yıllarında İran hükümdarı Darxis’in emriyle yerleşim yeri olarak kurulmuş, Pers ve Babil Krallıklarına ev sahipliği yapmış. 12. Yüzyıl’da önce Emeviler ve Abbasilerin daha sonra da çeşitli beyliklerin yönetimi ardından Osmanlı egemenliğine girmiş.
Mardin Nusaybin yolunda Oğuz köyü içerisinde yer alan harabeler köy içerisinde yaklaşık 10 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Rivayete göre harabenin sadece 10’luk bir bölümü ziyaret için açılmış henüz.
Mezopotamya’nın ilk barajının bu bölgede yapılmış olması ve İpek yolunun Dara kentinin içinden geçmesi şehri önemli kılan özelliklerden birisi.
Dara Harabeleri’nin kazılarına 1986 yılında içerisindeki çoğu yerin köylünün özel mülkiyeti olması sebebiyle Sarnıç ve Agora’dan başlanmış. Kazıların incelenmesiyle antik şehre ait saray, zindan ve çarşıyı gözlenebiliyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN