Birleşmiş Milletler UNFPA ve Mardin?deki uygulama ortağı KAMER Vakfı ile ortaklaşa Mardin ve Kızıltepe`de Erken Evlilik Paneli düzenledi.
Birleşmiş Milletler UNFPA ve Mardin’deki uygulama ortağı KAMER Vakfı ile birlikte Mardin ve Kızıltepe'de Erken Evlilik Paneli düzenledi.
Panelde, İstanbul Üni. Adli Tıp Ana Bilim Dalı üyesi Prof. Dr Ayşen Ufuk Sezgin, Av. Berçem Akkoç Alemdarzade, Doğubayazıt Müftüsü Mehmet Sıddık Buğur konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Klinik Psikolog Jülide Aral gerçekleştirdi.
Panele Mardin Valisi Mustafa Yaman, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Milli Eğitim Müdürü, Yakup Sarı, İl AFAD Müdürü Davut Esen, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Özlem Akman Yazgan, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Mehtap Bingül, Aile Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Mahmut Batur, Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halkoyunları sorumlusu Makbule Dizdaroğlu , Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Kadın Güçlenmesi Uzmanı Gül Erdost, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Mardin İl Sorumlusu Aylin Çelik ve farklı sivil toplum örgütleri temsilcileri katılım gösterdi.
Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını KAMER Vakfı Mardin Koordinatörü Tülay Elçioğlu yaptı. Elçioğlu konuşmasında 2004 yılından bu yana KAMER Vakfı’nın gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile beraber Ocak ayından bu yana yürüttükleri Kadın ve Kız Çocukları İçin Güvenli Alanlar Projesihakkında bilgi verdi.
Mardin Valisi Mustafa Yaman yaptığı konuşmada erken yaşta evliliğin bir sorun olduğuna ve bu sorunun bu tür panellerle, eğitimlerle hep beraber aşabilabileceğine vurgu yaptı. Yaman, kendi annesinin de kız kardeşinin de 16 yaşında evlendiğini; ama kendi kızının kesinlikle erken yaşta evlenmesini istemediğini dile getirdi. Suriyeli katılımcılara bu sorunun sadece Suriye’de değil, ülkemizde de sorun olduğundan; fakat bundan 20 yıl öncesine göre ilerleme kaydettiğimizden bahsetti.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Kadın Güçlenme Uzmanı Gül Erdost ise yaptığı konuşmada, UNFPA’in çalışmalarından söz ederek “kadın ve kız çocuklar için güvenli alanlar” çalışmaları sırasında sorun olarak gözlemlenen erken yaşta evliliğin Türkiye için de sorun olduğuna vurgu yapmıştır.
Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin, erken yaşta evliliğin kız çocuklarının üzerindeki olumsuz etkilerine yer verdiği konuşmasında, evliliğin ciddi bir sorumluluk olduğunu; çocuk bedeninin ve psikolojisinin erken yaşta evlilikte bu sorumluluğu kaldıramadığını, ölüme kadar giden sonuçları olduğunu belirtti. Sezgin ayrıca, erken yaşta evliliğin kültürün bir parçası olmadığını; kadına yönelik bir şiddet olduğunun da altını çizdi.
Erken yaşta evliliğin hukuki boyutuna değinen Av. Berçem Akkoç Alemdarzadeise, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olduklarından ve aynı cezai müeyyideye tabi olduklarından bahsetti. Türkiye’deki yasalarda kadın ve erkeklerin eşit olduğuna; çok eşliliğin, 18 yaş altı evliliklerin yasak olduğuna, bu yasaların ülkemizde yaşayan Suriyeliler için de geçerli olduğuna vurgu yaptı. Akkoç ayrıca resmi nikahın, kadının hayatındaki öneminden, resmi nikahın kadına sağladığı haklardan bahsetti. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin suç olduğunu ve erken yaşta zorla evlendirmenin de bu kapsamda suç teşkil ettiğini söyledi.
Panelde, erken yaşta evliliğin İslam Hukuku açısından değerlendirmesini yapan Doğubayazıt Müftüsü Mehmet Sıddık Buğur, İslam’da kadın haklarına verilen önemden bahsetti. Erken yaşta evliliğin bir gelenek olduğunu; ama bu geleneğin din gibi gösterildiğini söyledi. “Dini, geleneğin yerine koymayın; geleneğe değil Kur-an’a uyun” dedi. Kadınların birbirine destek olması gerektiğini, yanlış yorumlanan dine, geleneklere itibar etmemeleri gerektiğini söyleyen Buğur, İslam Hukuku’nda berdelin olmadığını, başlık parasının haram olduğunu, başlık parası alan kişinin ibadetinin kabul olmayacağının belirtildiğini dile getirdi. Müftü Buğur, kadınların bu panelde öğrendiklerini çevrelerindeki kadınlarla paylaşmalarını önemle rica etti.
25 Mayıs’ta Mardin’deki panele 390 Suriyeli kadının dinlediği panel, sorularla devam etti. Kadınlar, hayatlarını bu denli ilgilendiren bir konuyu dinlerken 260 çocuk da KAMER Vakfı, Her Yerde Sanat Derneği, Mardin Müzesi gönüllülerinin film gösterimi, yüz boyama, palyaço gösterisi etkinlikleriyle güzel bir gün geçirdi. 26 Mayıs’ta Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen panele ise 500 Suriyeli kadın katılım gösterdi.
25 Mayıs’ta Mardin’de, 26 Mayıs günü Kızıltepe’de gerçekleştirilen bu çalışma daha önce de Ankara’da, Diyarbakır’da, Adıyaman’da, Gaziantep’te ve Hatay’da organize edilmişti. Erken Evlilik Panelinin önümüzdeki günlerde farklı illerde tekrarlanacağı bildirildi.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55