Mardin Artuklu Üniversitesi Önemli Bir Tıp Etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı

Çocuk Metabolizma alanında çalışmalar gerçekleştiren Öğretim Üyeleri ve Araştırmacılar VII Metabolizma Gökkuşağında Aciller' sempozyumu için Mardin'de buluştu.

Mardin 21.09.2022 10:24:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesi Önemli Bir Tıp Etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı

Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan ve Çocuk Metabolizma alanında çalışmalar gerçekleştiren Öğretim Üyeleri ve Araştırmacılar 'Çocuk Metabolizma ve Olgu Sunumları - VII Metabolizma Gökkuşağında Aciller' sempozyumu için  Mardin'de buluştu.

 

Tıp Alanında Bilim İnsanları Mardin’de Buluştu

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, çocuklarda metabolik hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibiyle ilgili güncel gelişmeler ve yeni bilgiler somut vakalar eşliğinde konuşuldu.
Sempozyumda  Çocuk Metabolizma alanında çalışan 40’a yakın bilim insanı hekim bir araya geldi. Sempozyuma ilimiz ve çevre illerden yüzü aşkın çocuk hekimi ve ilgili alanlarda çalışmalar yapan izleyiciler katıldı. 
Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk ve Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri ÖZBEK Sempozyumda oturum başkanlığı yaptı. 

 

Çocuk Hastalıklarında Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Dünya genelinde toplam 350 milyon, Türkiye'de ise 5 milyondan fazla, çoğunluğu çocuk olan hastanın çeşitli metabolik ve nadir hastalık tanıları ile takip edildiğini belirten Artuklu Üniversitesi  Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek, bu hastalıklarda en önemli hususun erken tanı olduğunu kaydetti. 

 

Bu hastalıklarda geç teşhis durumunda oluşan hasarların kalıcı ve hastaların hayatının kaybına veya ağır engelli bireyler olmalarına yol açtığını söyleyen Özbek, bütün şehir merkezlerinde, nadir ve doğumsal metabolik hastalıkların tanısı ve tedavisi için uygun bir ekibin ve teknik donanımın kurulmasının hayati bir önem taşıdığını sözlerine ekledi.

 

Genellikle metabolizmanın yapım, yıkım veya taşınma aşamaları ile ilgili kusurları sonucunda bu hastalıklar oluştuğunu ifade eden Özbek, genetik temelli olan bu hastalıklar çoğunlukla hayatın ilk yıllarında çok erken dönemlerde belirti vermeye başladığını, bazı hastalıkların ise belirti verdiğinde geri dönüşümsüz hasarlara yol açtığını, bu sebeple yeni doğan tarama programları ve doğumdan sonra topuk kanı aldırmanın çok önemli olduğunun altını çizerek sözlerine son verdi.

 

Sempozyum çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


7.6° / 3.3°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01