Mardin Artuklu Üniversitesi Tarım Fakültesinden Çiftçilere 'Anız Yakma'Uyarısı

Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinden hasat sonrası tarımsal faaliyetlerde gündeme gelen “anız yakma” olayı hakkında çiftçilere uyarı geldi.

Mardin 26.06.2024 12:15:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesi Tarım Fakültesinden Çiftçilere

Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı  Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinden hasat sonrası tarımsal faaliyetlerde gündeme gelen “anız yakma” olayı hakkında çiftçilere uyarı geldi.

 

Kırsal kesimlerde yaygın olarak başvurulan geleneksel bir yöntem olan anız yakmanın yarardan çok zarar verdiğinin belirtildiği açıklamada Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu’nun görüşlerine yer verildi.

 

Anız Yakmak Toprağın Verimini Azaltıyor


Tarımsal üretimin yapıldığı toprağın yapısında önemli bozulmalara neden olan anız yakmanın toprağın verimini azalttığını ifade eden Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu, anız yakmanın tarlayı otlardan temizlediği ve yeni üretime tarlayı hızlıca hazır hale getirdiği şeklindeki düşüncenin son derece yanlış olduğunu belirtti.
Hasat sonrası yakılan alandaki ısı nedeniyle toprak için birçok yararlı fonksiyonu yerine getiren doğal maddelerin yok olması sonucu toprağın dengesinin bozulduğunu hatırlatan Dekan Dayısoylu, toprağa karışıp verimi arttıracak ve toprağa ihtiyaç duyacağı besin katkılarını sağlayabilecek birçok maddenin de yangınla beraber yok olduğunu ve anız yakmanın toprağın koruyucu örtüsünü de yok ederek toprağı korumasız bıraktığını sözlerine ekledi.

 

Anız Yangınları Doğanın Dengesini Bozuyor


Anız yakmanın yakılan tarlada meydana getirdiği zararların yanında çevre için de çok tehlikeli olduğunu sözlerine ekleyen Tarım Fakültemiz Dekanı Dayısoylu, çevredeki hasat edilmemiş tarlaların, tarım araçlarının, yerleşim alanları ve yeşil alanların da anız yakma nedeniyle ormanlar yangın riskiyle karşı karşıya kalabildiğini açıkladı.
Anız yakma işleminin doğanın dengesini bozduğu ve doğal çevrede yaşayan birçok yabani hayvanın ya yok olduğunu ya da doğal yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldıkları hususu da Üniversitemiz Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinden yapılan açıklamada yer aldı.

 

Rektörümüz Özcoşar: Bu Yıl Eğitime Başlayacak Tarım Fakültesi Tarımsal Sorunlara Çözümler Geliştirecek


Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Sosyal Bilimler + 6T Vizyonunun odak noktalarından olan Tarım konusunda çalışmalara ivme katılması ve bilinçli yöntemlerle verimin arttırılması için Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulduğunu ve ilk günden tarım çalışmalarına katkı vermeye başladığını hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, fakülteleri bünyesinde 2024 yılı itibariyle açılan Tarla Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümlerinin, yörede özellikle anız yakma ile meydana gelen zararları bertaraf edecek alternatif koruyucu tarım ve diğer iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Rektörümüz Özcoşar, Bu yıl öğrenci alımı yapacak olan Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin Tarla Bitkileri Bölümünün yürüteceği eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında bölge çiftçileriyle uygulama sahalarında bir araya gelinerek hem nitelikli öğrenci yetişmesinin hem de yörede tarımla iştigal eden kesimin sorunlarına çözümler üretilmesinin sağlanacağını anlattı.

 

Tarım Fakültesi Anız Yakma Sorununu Gündemine Alıyor


Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Özcoşar, doğru bilinen yanlışları ve faydalı düşünülen zararlarıyla kırsal alanlarda başvurulan babadan/dededen kalma bir yöntem olan anız yakmanın Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültelerinin gündemine alınacağı ve konuya dair bilgilendirme ve bilinçlendirme süreci başlatılmasının kararlaştırıldığı bilgisini de verdi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 


38.6° / 24.3°
  • BIST 100

    10647,91%-0,31
  • DOLAR

    32,71% -0,31
  • EURO

    35,10% -0,38
  • GRAM ALTIN

    2451,15% -0,25
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45