MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÜNİ-AFAD PROJESİNİ BAŞLATIYOR

Mardin Artuklu Üniversitesi , 81 ilde bulunan 200’ü aşkın üniversitede uygulanmak üzere önemli bir projeye imza atıyor.

Mardin 1.03.2023 20:30:00 0
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÜNİ-AFAD PROJESİNİ BAŞLATIYOR

Mardin Artuklu Üniversitesi , 81 ilde bulunan 200’ü aşkın üniversitede uygulanmak üzere önemli bir projeye imza atıyor. 

 

ÜNİ-AFAD adı verilen projeyle ülkemizde meydana gelecek deprem ve olası bir afet halinde süratle harekete geçebilecek, hayati önem arz eden ilk 72 saat zarfında arama kurtarma çalışmaları yürütebilecek, ilk yardım, can kurtarma, psikososyal destek ve sığınakların yönetimi gibi konularda ilk müdahaleyi yapabilecek nitelikli ekipler kurulması öngörülüyor.

ÜNİ-AFAD Projemiz, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Altunhan koordinatörlüğünde hazırlanıyor. Projemizin hayata geçirilmesi ile bütün üniversitelerimizde arama kurtarma gönüllüsü öğrencilerden AFAD ve diğer profesyonel ekiplerle uyum içinde sahada görev yapacak gruplar oluşturulmuş olacak.

Rektör Özcoşar: Üniversitelerin Birikiminin ve Gücünün Arama Kurtarma Çalışmalarında da Kullanılmasını İstiyoruz 

ÜNİ-AFAD Projelerini Yükseköğretim Kurulu onayında/koordinasyonunda bütün illerde/üniversitelerde uygulanabilir şekilde hazırladıklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, deprem kuşağında yer alan ülkemizde yaşanacak olası deprem senaryolarında üniversitelerimizde kurulacak ve eğitilecek genç ekiplerle ilk dakikada olaya müdahale edilebilecek şekilde projelerini çalıştıklarını anlattı.

Ülkemizin zaman zaman çeşitli doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Rektörümüz Özcoşar, sadece ilgili devlet kurumlarının değil ülke olarak bu duruma hazırlık yapılması, tüm kurum ve kişilerin toplumsal bir duyarlılıkla bu süreçte sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Üniversitelerin ülkenin birikimi ve gücü olduğunu sözlerine ekleyen Rektörümüz, bu birikimi ve gücü arama kurtarma çalışmalarında da değerlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.  

Altunhan: Enkazı Elleriyle Kazıyıp İki İnsanımızı Kurtaran Üniversiteli Mahmud Projemizin İlham Kaynağı

Elazığ depreminin yaşanmasının hemen ardından yıkılan binaya koşup elleriyle enkazı kazıyan ve iki vatandaşımızı canlı olarak çıkaran Suriyeli üniversite öğrencisi Mahmud el Osman’ın bu mücadelesi ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite öğrencisi Mahmud’a teşekkür edip bu gençlerimizin Allah sayısını arttırsın sözleri üzerine bu projeyi hazırlamaya karar verdiklerini söyleyen ÜNİ-AFAD Proje Koorinatörü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim üyemiz Doç. Dr. Abdullah Altunhan, bütün üniversite öğrencilerinin bu duyarlılıkta olduklarını ifade ederek Mahmud örneğinde olduğu gibi bir afet anında bütün illerde bulunma üniversitelerimizde oluşacak ÜNİ-AFAD kurtarma ekipleriyle olaya anında müdahale edilmesini sağlamak istediklerini belirtti.

Türkiye’de 200’ü aşkın üniversite olduğunu söyleyen Altunhan, her üniversitenin bu çalışmaya katılması ve bünyesinde ÜNİ-AFAD ekipleri oluşturması durumunda hem sayısal olarak büyük bir arama kurtarma kapasitesi kazandırılmış olacağını hem de ülkemizin hangi noktasında bir afet oluşursa oluşsun en yakın üniversite ÜNİ-AFAD ekipleri aracılığıyla anında müdahale edilebileceğini kaydetti. 

Mardin’de Pilot Uygulaması yapılacak Proje YÖK’e Sunulacak

Üniversitemiz tarafından hazırlanan ve pilot çalışması yapılacak olan ÜNİ-AFAD projemiz, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar tarafından Yükseköğretim Kuruluna sunulacak. 

Yükseköğretim Kurulumuzun onayı ve işbirliği sonucunda çalışma bütün üniversitelerde uygulanma aşaması başlayacak.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00