Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi (TLÇK), bu yıl Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kadim Akademi’nin destekleriyle Üniversitemizin ev sahipliğinde Mardin’de yapılıyor.
Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi (TLÇK), bu yıl Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Kadim Akademi’nin destekleriyle Üniversitemizin ev sahipliğinde Mardin’de yapılıyor.Kongre, Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açış programı ile başladı.
Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresine; Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, İlim Kültür Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar, İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Macit, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, Sivil Toplum Temsilcileri, Ülkemiz genelinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açış programında, Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Talha Erdoğmuş, Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat, İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Macit İlim Kültür Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar ve Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar birer konuşma yaptılar.
Salonu dolduran gençlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, düzenlenen her çalışmanın doğrudan ya da dolaylı olarak gençleri muhatap aldığını ifade etti.
Özcoşar: “Kendi Seçeneklerimizi Gençlerimize Sunabilen Bir Bilim Süreci İnşa Etmek İçin Çalışıyoruz”
Gençlerin kongreye gösterdiği ilginin kendisi memnun ettiğini söyleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, kongrenin içeriğiyle aslında gençlere hitap ediyor olması nedeniyle bu genç katılımın çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri olarak 2010’lı yılların ilk yarısında kurdukları Kadim Akademi ile o yıllardan itibaren gençlere dayatılan zihinsel ve kültürel sömürülere karşı bir arayış içerisinde olduklarını anlatan Özcoşar, kendi coğrafyamız için değer üreten, kendi seçeneklerimizi kendi gençlerimize sunabilen bir süreç inşa etmek istediklerini söyledi.
“Özgür, Özgün ve Özne Olan Bir Akademik Anlayış Oluşturmak İstiyoruz”
Özcoşar; aklı selim, kalbi selim, zevki selim bilim insanları yetiştirmek ve özgür, özgün ve özne konumundaki bir akademi anlayışı oluşturmak idealinde olduklarını ve Ahlak Bilgi Üretim kavramları merkezinde ilgili herkesle iş birliği yaparak çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, bu programın Mardin’de ve üniversitelerinde gerçekleştirilmesinde emek veren Mardin Büyükşehir Belediyesi, İLEM, TÜBİTAK ve Kadim Akademiye teşekkür etti.
Kongre ile ilgili bilgi veren Kongre Düzenleme Kurulu Üyesi Talha Erdoğmuş, nitelikli ve özgün akademik üretime katkı sağlamak amacıyla 2012 yılından itibaren Konya, Bursa, Sakarya, Isparta, Burdur, Malatya gibi Türkiye’nin farklı illerinde yer alan üniversitelerin ev sahipliğinde, Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, kongrenin salt bir akademik etkinlik olmanın ötesinde, bir tanış olma, etkileşimde bulunmayı ve lisansüstü düzeyde yürütülen çalışmaların niteliğinin artırılmasını sağlamayı amaçladığını konuşmasına ekledi.
Kadim Akademi Başkanı Doç. Dr. Ziya Polat konuşmasında, genç bir akademisyen olarak kuruluşunda emek verdiği ve bugün ulusal çalışmalara imza atan İLEM ile yöneticisi olduğu Kadim Akademi’nin iş birliği içinde Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresini yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Macit: “İLEM Adil Bir Toplumun ve Dünyanın Oluşması İçin Çalışıyor”
Konuşmasında İlmi Etüdler Derneği ile ilgili bilgiler veren İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Macit, nitelikli ilim insanları yetiştirilmesi, yetişen nitelikli ilim insanlarının bulunduğu üniversitelere katkı veren alim topluluklar oluşturması, bu alim topluluklarının bilgi üretimlerini gerçekleştirmesi ve üretilen bilginin insanlık yararına kullanılması ve bu bilginin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını kaydetti.
Adil bir toplumun ve dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla 20 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Macit, Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresinin bu amaçları gerçekleştirmek için önemli bir yol kat ettiğini belirtti.
Kongrenin, Türkiye’nin farklı illerinde çalışmalarını yürüten genç araştırmacı ve akademisyenlerin buluşup birikim aktarımında bulunmasına katkı vereceğini söyleyen İlim Kültür Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar, akademik çalışmalarını devam ettiren insanların hem ulusal hem uluslararası alanda söz sahibi olabilmelerinin çok kıymetli olduğunu anlattı. Sunar, İlmi Etüdler Derneğinin farklı kurumlarla çalışarak, farklı kurumlardan destek alarak bir iş birliği ağı oluşturduğunu bunun bile kongrenin kendisi kadar önemli olduğunu aktardı.
Açış Panelinde Yükseköğretimin Dünü ve Bugünü Konuşuldu
Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’nin (TLÇK) açış programı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın yönettiği ‘Yükseköğretimin Bugünü ve Yarını’ paneliyle sona erdi.
Panelde, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un katılımlarıyla Lisanüstü Eğitimin Felsefesi ile Yükseköğretimin Güncel Meseleleri ve Geleceğe Hazırlık konuları konuşuldu.
Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi 3 gün devam edecek.
Kongre Üniversitemizin ev sahipliğinde Edebiyat Fakültemizin Kasımiye, Nisibis ve Zinciriye salonlarında 3 gün boyunca gerçekleştirilecek 26 oturumla devam edecek.
Ülke genelinden kongreye katılımda bulunan araştırmacı ve akademisyenler toplam 107 bildiri sunacak.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01