Birçok alanda şehre değer katacak uygulamaları ile adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi şimdide ‘Sıfır Atık Projesi’ çalışmaları ile farkındalık yaratmaya devam ediyor.
Birçok alanda şehre değer katacak uygulamaları ile adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi şimdide ‘Sıfır Atık Projesi’ çalışmaları ile farkındalık yaratmaya devam ediyor.
Mardin Artuklu ÜniversiteSİ , çevre koruma, yeşil kampüs ve sıfır atık projelerine yönelik başlatmış olduğu çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek Mardin Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürütmüş olduğu organik atıkların dönüştürülmesi çalışmalarını tamamladı.
14 Haziran 2021 tarihinde Üniversitemiz bünyesinde Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Koordinatörlüğünün kurularak bundan sonraki süreçlerde, çevrenin korunması yanında üniversite öğrencilerinin ve yerel halkın çevreye ilişkin farkındalığını artırarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması çalışmalarına katkı sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.
Üniversitemizin Proje Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen ve Kampüs alanına yerleştirilen ‘Kompost Ünitesi’ ile yiyecek artıkları, kampüs alanımızda bulunan dal, yaprak, ağaç parçaları ve ot gibi organik atıkların tekrar doğaya kazandırılacağının belirtildiği uygulamada, kompost cihazın çalışma düzeneği hakkında kısa bir bilgi verildi. Paylaşılan bilgide; “Yemekhane mutfağında yemek hazırlık safhasında oluşan biyobozulur atıklar, çay ocaklarından çıkan çay posaları, bahçeden dal, yaprak, ağaç parçaları, çim vb atıklarının kompost ürününe dönüştürülmesi için kompost ünitesi kurulur. Komposta dönüşecek atıklar içerisindeki sıvının azaltılması maksadıyla öncelikle delikli süzme kabına boşaltılmakta, süzülen atıklar tartıldıktan sonra içerisindeki nemi azaltmak üzere içerisine talaş ilave etmek için uygun talaş miktarı hesaplanarak eklenmektedir.
Kompost makinası, besleme ve olgunlaşma haznesi olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İlk aşamada süzülen, tartılan ve içeresinde talaş ilave edilen atıklar, besleme haznesinden cihaza verilmektedir. Besleme haznesinde bulunan parçalama bölümünde parçalanan atıklar, daha sonra olgunlaşma haznesinde geçmektedir. Besleme kapasitesi günlük yaklaşık olarak 200 litre olup, 15 gün boyunca sürekli besleme yapılmakta, 15 günün ardından atıkların olgunlaşma haznesine aktarımı yapılmaktadır. Kompostun olgunlaşma haznesine aktarımından sonra başlayan 15 günlük zaman diliminde besleme haznesinde besleme devam ederken, diğer haznedeki kompostun olgunlaşma süreci tamamlanmış olmaktadır. Ortalama 1000 kg atık beslendiğinde, 30 günlük süreçte toplam 180-200 kg kompost ürünü elde edilmektedir. Elde edilen bu kompost ürünler yeşil alanlarda toprak şartlandırıcısı olarak kullanılmaktadır” ifadeleri yer aldı.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00