Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Örnek Geri Dönüşüm Uygulaması

Mardin Artuklu Üniversitesi ‘Sıfır Atık Projesi’ ile başarılı çalışmalar sürdürmeye devam ediyor.

16.08.2022 12:46:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesi

Mardin Artuklu  Üniversitesi  ‘Sıfır Atık Projesi’ ile başarılı çalışmalar sürdürmeye devam ediyor.

 

Atıklarımızı kontrol altına almak, yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibi ve entegre bir yaklaşımla atıkların yönetimini sağlamayı hedefleyen Mardin Artuklu üniversitesi bünyesinde kurduğu Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Koordinatörlüğü ile israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini önlemeye yönelik başarılı çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

 

Atıkların geri dönüşüm ve kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafının, hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıplarının yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Mardin Artuklu Üniversitesi  Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Koordinatörlüğü sorumlusu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt, "Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı arttırarak dünyanın dengesini bozmakta ve böylece sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi kez daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları bireysel, kurumsal, üniversiteler ve belediye genelinde yaygınlaşmaktadır. Üniversitemiz, bünyesinde kurulan Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Koordinatörlüğümüz ile çevrenin korunması yanında üniversite öğrencilerinin ve yerel halkın çevreye ilişkin farkındalığını artırarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılmasına katkı sağlamaktır.” ifadelerini kullandı. 

 

Mardin Artuklu Üniversitesi  bütününde sıfır atık ve çevre yönetimi kapsamında yapılan faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bozkurt, "Sıfır atık ve çevre yönetimi kapsamındaki sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Sıfır Atık Birim Sorumlularını oluşturduk. Oluşturulan birim sorumlularıyla koordineli bir şekilde sıfır atık yönetmeliğine uygun geçici atık depolama alanları ve atık toplama kutuları yerleştirdik. Yapılan faaliyetler sonucunda; Mardin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontroller sonucunda Üniversitemiz Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandı.

 

Mardin Artuklu  Üniversitesinde Sıfır Atık kapsamında temel seviye çalışmaları önemli ölçüde tamamlanarak gerekli olan geçici atık depolama alanı, sıfır atık kutuları, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları halen devam etmektedir. Temel seviye sıfır atık belgesi almaya hak kazanan üniversitemiz nitelikli belge olarak tanımlanan Gümüş, Altın ve Platin seviyeler için de başvuru yapmayı hedeflemektedir.” dedi.

 

Prof. Dr. Bozkurt, dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren “UI Green Metric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi”ne başvuru çalışmalarının da başlatılmış olduğunu ifade ederek,  üniversitemizin yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik yolunda önemli bir adım daha atacağının müjdesini verdi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07