MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN 'TOPYEKÜN DİRENİŞ; GAZZE' PANELİ

Filistin'in özgürlük mücadelesine dair önemli bir platform sağlayan Mardin Artuklu Üniversitesi, kampüste bulunan konferans salonunda "Topyekün Direniş: Gazze" paneli düzenledi.

Mardin 11.10.2024 16:55:00 0
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN

 Filistin'in özgürlük mücadelesine dair önemli bir platform sağlayan Mardin Artuklu Üniversitesi,  kampüste bulunan konferans salonunda "Topyekün Direniş: Gazze" paneli düzenledi.

 

İslam dünyasının Filistin'e sağlayabileceği uluslararası destek ve işbirliği imkânlarının tartışıldığı Panel akademisyenler ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. 

Filistin’in özgürlük mücadelesine yönelik atılması gereken somut adımların tartışıldığı panelde, İslam dünyasının Filistin'e sağladığı desteğin güçlendirilmesi, uluslararası işbirliğinin önemi ve direnişin stratejik boyutları ele alındı.

Filistin'in maruz kaldığı zorluklar karşısında uluslararası toplumun ve özellikle İslam ülkelerinin daha etkin bir destek sunması gerektiğini vurgulayarak konuşmalarına başlayan  MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,  Filistin halkının haklı mücadelesinin yanında durmanın, barış ve adalet için atılacak adımların önemli kilometre  taşı olduğunu belirtti.

İslam dünyasının birlik ve dayanışma içinde olması gerektiğinin altını çizen Özcoşar,

"Tarihin en büyük soykırımlarından birine tanıklık ediyoruz. İnsanın vicdanını derinden yaralayan bu zulüm açıkça yapılırken, bu katliama sessiz kalmamız mümkün değil. Soykırımın gerçekleştirilmesinde öne sürülen gerekçeler, Siyonist hegemonya tarafından zincirlenmiştir. Siyonist hegemonyaya karşı uyanmamız gerekiyor. Bu hegemonya, zihinleri esir alan bir ağ gibi işliyor. 'Medeni' olarak nitelendirilen toplumlar bu soykırıma karşı tek bir cümle kuramıyor. İnsanlar, Siyonizm’e karşı seslerini yükseltmeli ve insani duyarlılık göstermelidir. Üniversite olarak yaptığımız işlere anlam kazandırarak, duyarlı ve insani sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Bu süreçte özellikle öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum. Filistin'de yaşanan insanlık dramına karşı duyarlılık gösteren ve Siyonist rejime karşı yüksek sesle tutum sergilemekten çekinmeyen tüm öğrencilerimizle gurur duyuyorum. Türkiye'deki tüm üniversiteler için örnek teşkil eden öğrencilerimizin duyarlılığına minnettarım. “dedi.

Filistin’in İsrail işgali altındaki mücadelesini tarihsel bir bağlamda değerlendirerek, Filistin halkının hak ve özgürlük mücadelesinin sadece bölgesel sorun olmadığını, İslam dünyası ve küresel barış açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Özcoşar, İslam ülkelerinin, Filistin'e yönelik işbirliğinin sadece siyasi platformlarla sınırlı kalmaması, sivil toplum, medya ve akademik alanda da güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Panele katılan konuşmacılar, Filistin’e yönelik uluslararası desteğin, barışçıl direniş stratejileriyle birleştirilmesi gerektiğini konusunda ortak bir sunum gerçekleştirdiler. Panelin önemli gündem maddelerinden olan, Filistin’e yönelik yapılan soykırımın eğitim, kültürel, sağlık ve teknoloji alanında olduğu ve İsrail’in varoluşsal anlamda kasıtlı ve sistematik bir soykırım gerçekleştirildiği üzerine konuşuldu. Ayrıca mücadelenin uluslararası hukuk çerçevesinde desteklenmesi gerektiğine işaret edildi.
 

 


ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


22.2° / 12.1°
  • BIST 100

    8863,88%-1,58
  • DOLAR

    34,29% 0,23
  • EURO

    37,36% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3025,72% 0,20
  • Ç. ALTIN

    5000,33% 0,00