MARDİN BB'DE İMZALANAN SÖZLEŞME İLE KADINLARA REGL İZNİ GETİRİLDİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve TÜM-BEL-SEN arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadınlar , her ay kendilerinin belirleyeceği bir gün regl izni alabilecekler.

Mardin 11.06.2024 17:00:00 0
MARDİN BB

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve TÜM-BEL-SEN arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM-BEL-SEN) çalışanların sosyal ve mali haklarında önemli iyileştirmelerin olduğu toplu iş sözleşmesi imzalandı. 

Büyükşehir Belediyesinde yapılan TİS’e Eş Başkanlar Devrim Demir, Ahmet Türk, Genel Sekreter Mehmet Raci Bilici, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Aziz Aksin, TÜM-BEL-SEN Mardin Şube Başkanı Deniz Araç ve diğer yetkililer katıldı. 

1 Haziran 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında geçerliliği olacak sözleşme ile birçok alanda iyileştirme yapıldı. Yapılan sözleşmede bazı maddeler ise şöyle; Sosyal denge tazminatı her ayın 15’inde verilmek üzere yenilendi. Çalışanların kreş çağındaki çocukları unutulmayarak anadilde eğitim de dahil olmak üzere eğitim ve bakım hizmeti vermek amacıyla çocuk bakım evleri (kreş) açılacak. 

-Kadınlara ayda bir gün regl izni

Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadınlara özel günleri unutulmadı. Buna göre, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Hayır Gününde bir gün ücretli izinli sayılacak. Çalışan kadınlar, her ay kendilerinin belirleyeceği bir gün regl izni alabilecekler. 

-Babalık iznine ek 10 gün ücretli izin

Engelli çalışanlar 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde ve 10-16 Mayıs Engelliler haftasında ilk iş gününde bir gün izinli sayılacak. Eşi doğum yapan erkek çalışanın resmi babalık izni haricinde 10 gün ek ücretli izin verilecek. Doğum yapan kadın çalışana resmi analık izni haricinde 8 hafta ücretli izin verilirken yazılı talep halinde ise 2 hafta diğer ebeveyn tarafından kullanılabilecek.

Yılda bir kez tüm memurlara zorunlu tam teşekküllü çek-up yapılması, çek-up bulgularının olumsuz çıkması halinde daha ileri tetkiklerin yapılması işverence sağlanacak. İşveren, işyerinde çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere ‘mobing kurulu’ kurulacak. Kurulda yetkili sendikalardan en az birer temsilci bulundurulacak. 

Çalışanlara her iş günü net 150 lira yemek ücreti ödenecek. 24 saat esasına göre görev yapan itfaiye memur personeline ise 3 öğün yemek ücreti bedeli olarak çalıştıkları gün sayısı kadar ilk iki öğün için 150 lira diğer 3. öğün için ise 150 lira ödenecek. Takip eden her yılda yemek ücreti yüzde 100 oranında zam yapılacak. Çalışan birden çok eşli evlilik yapar veya yapmış ise sözleşmeden doğan haklardan faydalanmayacak.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


39.1° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,30%0,76
  • DOLAR

    32,81% 0,06
  • EURO

    35,18% -0,10
  • GRAM ALTIN

    2452,64% 0,32
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00