MARDİN BÜYÜKŞEHİR'DEN KÜRTÇE TRAFİK UYARI YAZILARININ SİLİNMESİNE YÖNELİK BASIN AÇIKLAMASI

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kürtçe Trafik Uyarı Yazı ve Levhaların Silinmesi İle İlgili Basın Açıklaması yaparak, uyarı yazılarının silinmesine tepki gösterdi.

Mardin 1.08.2024 12:02:00 0
MARDİN BÜYÜKŞEHİR

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kürtçe Trafik Uyarı Yazı ve Levhaların Silinmesi İle İlgili Basın Açıklaması yaparak, uyarı yazılarının silinmesine tepki gösterdi.Mardin Büyükşehir Belediyesinden yapılan Basın açıklamasında şu ifadelere ter verildi;

 

‘’Mardin Büyükşehir Belediyesi çok dilli belediyecilik çalışmaları kapsamında kent genelinde şehir içindeki yollarda trafik uyarı yazı ve levhalarına Kürtçe uyarılar eklenmeye başlandı. Lâkin dün 30 Temmuz 2024 tarihinde ilçe belediyelerimize iletilen resmi yazıda “Karayolları Trafik İşaretleme Standartlarına aykırı olarak yatay işaretlendirmelerin yapıldığı tespit edilmiştir.” bahanesi ile yazıların “standart dışı” görülüp mesai bitimine kadar silinmesi talebi bir yana dursun yine gece geç saatlerde yazıların üzerine boya dökülerek “pêşî pêya/önce yaya” uyarı ikon yazıları silinmiştir.

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak, dinlerin ve dillerin bir arada yaşadığı, kültürlerin harmanlandığı kentimizin yapısını göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı çok dilli geliştirme amaç ve çabası içerisindeyiz. Bu amaç ve hedef doğrultusunda çok dilli belediyecilik çalışmalarımızın bir parçası olan şehir içi yollarda trafik uyarı levhaları ile ikonlara Türkçe’nin yanında uyarı açısından daha etkili olacağı ve çoğunluğun anlayabileceği şekilde anadilimiz Kürtçe de eklenmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışma kent genelinde halkımızın büyük takdirini kazanmıştır. Ancak kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ve yıllardır kayyım politikaları ile toplumumuzu dilinden, kültüründen uzaklaştırmaya çalışan ve bu bağlamda yaşamlarını zorlaştıran zihniyet tarafından Nusaybin ve Dargeçit ilçelerindeki bu uyarı levha ve ikonlara çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir.

 

Bu olay, toplumumuzun kültürel ve dilsel çeşitliliklerini yansıtan çok dillilik uygulamalarına zarar vermektedir. Kürtçe konuşan vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırmak adına yapılan bu tür uygulamalar, toplumcu belediyecilik anlayışımızın öncelikleri arasındadır. Trafik uyarı yazıları gibi temel hizmetlerin herkesin anlayabileceği şekilde sunulması, güvenlik ve erişilebilirlik açısından gereklidir.

Toplumumuzda ayrışmalara ve gerginliklere yol açmaması için bu tarz yaptırım ve yaklaşımların bir an önce son bulmasını diliyor, Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle çok dilli yapımıza yapılan bu saldırıyı kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Kent halkının büyük bir bölümünün kullandığı Kürt diline yönelik böylesi bir saldırının kabul edilemez olduğunu ve bu tür saldırıların bizim çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyeceğini belirtmek isteriz. Bu ırkçı yaklaşıma ilişkin başta adli merciler olmak üzere ilimiz STK’larını konuya sahip olmaya davet ediyoruz. Kentin zengin kültürel dokusunu korumak için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''Denildi.

 

 

ARTUKLU  HABER AJANSI-MARDİN


34.8° / 22.4°
  • BIST 100

    9833,22%0,78
  • DOLAR

    34,05% 0,00
  • EURO

    37,61% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2740,78% -0,76
  • Ç. ALTIN

    4480,76% -0,12