MARDİN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 'TER TESTİ' YAPILABİLEN ÖNEMLİ SAĞLIK MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDU!

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, ciddi bir genetik rahatsızlık olan Kistik Fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan ter testi yapılmaya başlandı.

Mardin 13.09.2024 12:45:00 0
MARDİN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde,  ciddi bir genetik rahatsızlık olan Kistik Fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan ter testi yapılmaya başlandı.

 

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halime NAYIR BÜYÜKŞAHİN, şunları ifade etti:

 

İlk defa hastanemize ter testi aleti alındı. Bakanlığımız, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetiminin destekleriyle hastanemizde artık ter testi aleti var. Ter testi, kistik fibrozis hastalığının tanısında kullanılan altın standart bir testtir. Kistik fibrozis hastalığının tanısının erken konulması hastaların izlemde daha iyi kilo, daha iyi akciğer sağlığı ve daha uzun ömürlü olmalarına sağlamaktadır. Hastalığın tanısının erken konulması amacıyla 2015 yılından itibaren yeni doğan taramasına başlanmıştır. Topuk kanı değerlerinin yüksek olması durumunda hastalar tanının netleşmesi için ter testi yapılan merkeze yönlendirilmektedir. Ülkemizde ter testi yapan merkez sayısı azdır. Hastaların başka illere gitmesi zaman alıp tanı sürecini geciktirebileceği gibi aileler içinde maddi ve manevi külfet oluşturmaktadır. Bölgemizde doğum oranının yüksek olması ve bundan dolayı ihtiyacın fazla olması sebebiyle bu test şehrimizdeki ve çevre illerdeki hastaların rahat, kısa sürede bu teste ulaşmasını ayrıca kistik fibrozis tanısı almaları durumunda gerekli tedavilerin hızlıca başlanmasına imkan sağlayacaktır. Ter testi aleti şehrimize ve çevre illere hizmet edecek bir alettir” şeklinde konuştu.

 

     Ter testini tanıtanDoç. Dr. Halime NAYIR BÜYÜKŞAHİN, 

:

“Ter testi yapılırken ilk önce hastanın kolu temiz bir bezle silinir. Daha sonra kola terlemeyi uyaracak iki tane disk 5 dakika süre ile takılır. Bu işlem ağrısızdır. Son aşamada ter toplanır. Bu işlemler yaklaşık yarım saat sürer. Bir tüpe toplanan terin alette analizi yapılır ve terdeki klor ölçülür. Ter testi, yeni doğan taraması pozitif saptanan bebeklere, kistik fibrozis tanılı hastanın kardeşlerine ve kistik fibrozis bulguları olan hastalara yapılmaktadır. Kistik fibrozis düşündüren durumlardan bazıları tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, büyüme/gelişme geriliği, bronşektazi, tekrarlayan pankreatit, tekrarlayan sinüzittir.

     Her yaş grubunda hastaya ter testi yapılabileceğini aktaran BÜYÜKŞAHİN, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ter testi, iki haftadan büyük, 2 kg’ın üstünde ve 36 haftanın üstünde olan bebeklere yapılır. Mekonyuma bağlı bağırsaklarda tıkanıklık gelişmesi durumunda yeni doğan bebeklerde yeni doğan taraması negatif gelebilmekte, bu bebeklere de ter testi yapılması gereklidir. Bu bebeklere doğum sonrası 48 saati geçtiklerinde ter testi yapılabilir. Bunların dışında her yaşta insana bu test yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


 

 


18.2° / 9.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01