``MARDİN GELİŞMESİNİ HIZLA SÜRDÜRECEK``

Mardin Valisi Ahmet Cengiz`i makamında ziyaret eden İçişleri Bakanı Muammer , İlde yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlatan Bakan Güler, yatırım oranlarının yıldan yıla iyileşmeye devam ettiğini, çözüm sürecinin bölgede yarattığı olumlu hava ned

Polisiye Haberler 2.07.2013 15:00:28 0
``MARDİN GELİŞMESİNİ HIZLA SÜRDÜRECEK``

Mardin Valisi Ahmet Cengiz`i makamında ziyaret eden İçişleri Bakanı Muammer , İlde yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlatan Bakan Güler, yatırım oranlarının yıldan yıla iyileşmeye devam ettiğini, çözüm sürecinin bölgede yarattığı olumlu hava nedeniyle OSB`de ek yapılması ihtiyacının doğduğunu kaydetti.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz`i makamında ziyaret eden Bakan Güler, son 10 yılda Mardin`de gerçekleştirilen kamu yatırımlarının önceki dönemlere göre tam 75 kat artış gösterdiğini söyledi.

İlde yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlatan Bakan Güler, yatırım oranlarının yıldan yıla iyileşmeye devam ettiğini, çözüm sürecinin bölgede yarattığı olumlu hava nedeniyle OSB`de ek yapılması ihtiyacının doğduğunu kaydetti.

Bakan Güler, Suriye`de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye`ye sığınan sığınmacılar için barınma merkezlerinin kurulduğunu anımsatarak, "Suriye`den göçün getirdiği ilave talepler için de Mardin Midyat`ta barınma merkezleri yapıldı. Bugün itibari ile 462 sığınmacının geçici koruma anlamında intikali sağlanmış oldu. Dileğimiz Suriye`de durumun en kısa sürede normale dönmesidir" dedi.

Ziyarette, basın mensuplarının Cizre, Lice ve çözüm sürecine ilişkin sorularını da yanıtlayan Bakan Güler, çözüm sürecinin zorlu olduğunu ve herkesin bu zorlu yürüyüşte aynı derecede sorumluluk içinde hareket etmesinin ve hassasiyet göstermesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini söyledi.

Terör ve uyuşturucu baronları

İçişleri Bakanı Güler, çözüm sürecini provoke edici yaklaşımlara dikkati çektiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Bu son olaylar da bizi doğruladı. Lice ilçesi Kayacık köyünde yapımı devam eden karakol inşaatını bahane ederek, sağduyulu vatandaşlarımızı provokasyona alet etmek isteyenler bu olayın maalesef tetikleyicisi oldular. Çözüm süreci ile birlikte bu bölgemizde daha da artan huzur ve barış ortamının birilerini rahatsız ettiğini biliyoruz. Bunların başında maalesef terörü kendileri için yaşam ve geçim alanı haline getirmiş olanlar geliyor. Bu bölgede uyuşturucu ve kaçakçılık faaliyetlerini kendileri açısından sürdürülebilir bir kaynak haline dönüştürmek isteyenlerin maalesef bu çözüm sürecinde büyük bir rahatsızlıkları vardır. Terör baronları ile uyuşturucu baronlarını, kaçakçılık baronlarını biraz maalesef rahatsız etmiştir bu."

Silahlı güçlere bomba ve molotofkokteyli atıldı

Lice`deki olayın bir gün öncesinde halkın provoke edildiğini ve bir mizansen yaratıldığını belirten Güler "Karakol inşasını durdurma gerekçesiyle halkı maalesef bir gün öncesinde provoke ederek yakın bir köyde toplayarak onları maalesef güvenlik güçleri ile çatışma içine sokabilecek bir mizansen yaratılmıştır. Bunları yapanları biliyoruz. Bu kişilerin çözüm süreci ile ilgili yaklaşımlarının ne olduğunu da biliyoruz. Çözüm sürecine karşı olduklarını, bunun bu konudaki kendi menfaatlerine dokunduğunu da biliyoruz. Ve maalesef o olay sırasında güvenlik güçlerine bombalar ile molotofkokteylleri ile saldırılmıştır ve silahlı tacizde bulunmuştur. Tespit edilen malzemeler de bunu teyit etmektedir" diye konuştu.

Devletin ihtiyaç duyduğu yerde ihtiyaç duyulan bütün kamu yatırımlarını yaptığını ifade eden Bakan Güler, yeni karakol inşası iddiasının ise Mardin, Diyarbakır ve de bölge için gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Vatandaşların bu durumlarda sağduyulu, sabırlı ve uyanık olması gerektiğini belirten Güler şunları söyledi: 

"Tuzaklara, provokasyonlara ve asılsız iddiaların peşine düşülmemelidir. Çözüm süreci bölgemizin ve tüm ülkemizin yararınadır. Bu süreci kendi dar ajandalarının uygulandığı bir süreç zannedenlerin bu görüşlerini tekrar gözden geçirmelerinde büyük yarar vardır. Çözüm sürecinin, alternatif devlet kurma çabalarının sürdürüleceği bir süreç olmadığını belirtmek istiyorum. Hukuk devletinde meşru güvenlik güçleri vardır. Hiç kimse bu güçlerin yerine geçerek inisiyatif alamaz. Cizre`de daha önce yapılmak istenen bundan ibarettir. Bunun gerekli takipleri yapılmıştır. 23 kişi gözaltına alınmıştır. Bu konudaki operasyonlar devam etmektedir. Cizre`nin kenar mahallelerinde 3-4 dakikaya sığdırılan bir mizansen televizyonlara geçilerek devamlılık arz eden bir durummuş gibi ülkeye yansıtılmak istenmiştir. Asıl provokasyonların başı da budur. Böyle bir hareketi kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Hukuk devleti, böyle bir çalışmaya asla müsaade etmez. Biz bunun kanuni görevlerini yerine getireceğiz."

Güler, çözüm sürecinin her şeyi ile meşru ve doğru bir adım olduğunu belirterek, halkın, bu adımı başka yönlere çekmeye çalışanların ne yaptığını çok iyi bildiğini söyledi.

"Bölgede 68 karakol kapatılmıştır"

Karakollarla ilgili yapılan spekülasyonları değerlendiren Güler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde toplam 68 karakolun kapatıldığını söyledi. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jandarma Genel Komutanlığının 2013 yılı yatırım programında 156 karakol yer almaktadır. 28`i, 2013 yılında bitirilecektir. Bu 156 karakolun 119`u Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ndedir. Bunların da 65`inin inşaatı devam etmektedir. 54`ünün ihalesi henüz daha yapılmamıştır. Güneydoğu`da inşaatı devam eden 65 karakol var. 54 ihale edilecek karakol vardır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde değil yeni bir karakol ilavesi tek bir karakol ilavesi söz konusu değildir. Yapılan bütün karakolların mevcut karakolların iyileştirilmesi, fiziki güvenliklerinin sağlanmasına ilişkindir. Yeni bir karakol yapılması söz konusu değildir. Tam tersi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu`da toplam 68 karakol kapatılmıştır. Diyarbakır`da kapatılan karakol sayısı 9`dur. Mardin`de kapatılan karakol sayısı 9`dur. Yapılan inşaatları yeni bir inşaat gibi gösterme maalesef bir çarpıtmadan ibarettir. Biz bu sene 2 Mayıs tarihli bakanlık onayımla Türkiye genelinde 298 karakolu kapattık. Amaç karakoldaki çekirdek personelden istifade etmek üzere devriye ve mobil hizmetlerini daha süratli hale getirerek alan hakimiyetini sağlamaya yönelik ve vatandaşın hemen istediğinde araçla olaya müdahale edebilecek yapıyı öngörüyoruz. Bu nedenle de kırsal alanda güvenlik hizmetlerini daha mobil ve daha hareketli hale getirecek bir yapı içerisindeyiz. Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde yapılan da budur. Mevcut karakol yerine yakınında yenisi yapılmaktadır."

Lice`deki olay sonrasında 2 mülkiye müfettişi ve Jandarma Genel Komutanlığından 2 müfettişi gönderdiklerini, bunların çalışmalarının sürdüğünü anlatan Bakan Güler, adli soruşturmanın da bütün yönüyle devam ettiğini ve gerçeklerin ortaya çıkacağını dile getirdi.

"Bu soruşturma sonucunda şeffaf bir anlayışla kanunen yapılması gereken neyse onu gerçekleştireceğiz" diyen Güler, olay yeri incelemelerinin yaptığı tespitlerde el yapımı patlayıcılar, uzaktan ve yakından atılan silahlara ait fişekler ve mermilerin ele geçirildiğini belirterek "Orada maalesef hem olay öncesi tespitlerimiz hem de olay sonrası ifadelerden de bir provokasyon olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.Gazetecilerin sorularını cevaplayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Lice`deki olaylarla ilgili "Orada terör örgütlerinin kaynağı olarak kullanılan özellikle bir Hint keneviri ekimi var. Bu konuda bakın son 2 yılda yapılan 6 operasyon, bu operasyonlarda ele geçirilenlerin tamamının piyasa değerinin 1 milyar lira olduğunu söylüyorum. Eski fiyatla bir katrilyon. Sadece Lice`de son zamanlarda yapılan operasyonların değeri 100 trilyon. Böyle bir rantı orada bir grup var, kendilerini orada sözde `alan sorumlusu` gibi ilan eden bir grup var, onlar özellikle o bölgedeki Hint keneviri ekiminden o bölge insanını kullanıyorlar ve oradan rant elde ediyorlar" dedi.

Lice`de yaşanan son olayda protestoyu gerçekleştirenlerin bir kısmının uyuşturucu ile ilgili olaylarda yer aldığını ayrıca bu operasyonları engellemek için geçmiş dönemlerde de çabalar içinde olduklarını gördüklerini belirten Güler, "Elimizdeki istihbari bilgilerde de özellikle uyuşturucu ekibine, Hint keneviri ekibine yardımcı olanlar, orda bu işin bir anlamda haracını toplayanlar, bu operasyonlardan elbetteki rahatsızlar" diye konuştu.

Protestoyu teşvik eden kişilerin bir gün öncesinde civar köylerdeki insanları protesto için topladıklarını ifade eden Güler, şunları söyledi:

"Birçok kişi Kayacık köyünde olan kişiler değil, protestoya katılanların birçoğu civar köylerden getirilmiş ama bu getirilen insanların yanında 50 kişilik bir grup, normal protesto yapanların yanında çadırları ve konteynırları yakan, tel örgüleri aşarak, patlayıcı maddelerle karakola saldıran, ellerinde bombalarla karakollara saldıran, uzun menzilli tüfeklerle ateş açan gruplar tespit ettik, olay yeri incelemesinde. Bunlardan da bir kısmının geçmişte uyuşturucu operasyonlarını engellemek için çabalar içinde olduğunu gördük. Burada olay, masum bir protesto gösterisi gibi üzeri örtülmeye çalışılıyor. Biz hiçbir şeyin üzerini örtmüyoruz. Olayın bütün gerçekliği ile açıklığa çıkmasını istiyoruz. O bölgede narko-terör dediğimiz bir olay var. Orada terör örgütlerinin kaynağı olarak kullanılan özellikle bir Hint keneviri ekimi var. Bu konuda bakın son 2 yılda yapılan 6 operasyon, bu operasyonlarda ele geçirilenlerin tamamının piyasa değerinin 1 milyar lira olduğunu söylüyorum. Eski fiyatla bir katrilyon. Sadece Lice`de son zamanlarda yapılan operasyonların değeri 100 trilyon. Böyle bir rantı orada bir grup var, kendilerini orada sözde alan sorumlusu gibi ilan eden bir grup var, onlar özellikle o bölgedeki Hint keneviri ekiminden o bölge insanını kullanıyorlar ve oradan rant elde ediyorlar."

"Bunların arkasında siyasi bir güç var mı?" şeklindeki soru üzerine Güler, "Ben siyasi gücü bilmem ama bu işin içinde olanların bir takım siyasilerle bağlantılı olduğunu biliyorum. Olayın bir de o boyutunu değerlendirmek gerek. Ben size isim vermem ama bu soruşturmanın sonunda da açıklanacak. Orada yapılan protestolarda görev alanların bağlantılarını da biliyoruz biz" değerlendirmesinde bulundu.

Emniyetteki bazı yer değişikliklerinin sorulması üzerine Güler, bunların gerekçesinin "kıdem, liyakat ve işteki bilgi, görgü ve tecrübe" olduğunu söyledi.

Güler, bir soru üzerine, devlet büyükleri ile ilgili koruma tedbirlerinin bulunduğunu ve bunların titizlikle yürütüldüğünü de bildirdi.

Bakan Güler, yol kapatma eylemi sırasında kaçırılan uzman jandarma çavuşun da en kısa zamanda yuvasına dönmesini beklediklerini, bu konudaki takip ve araştırmaları sürdüreceklerini kaydetti.

 ABDULLAH ORTAÇ(AHA)MARDİN

16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33