MARDİN İL AFAD MÜDÜRLÜĞÜNDEN HAK SAHİPLİĞİ DUYURUSU

Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Hak Sahipliği İlanı yayınladı.

Mardin 14.07.2023 09:21:00 0
MARDİN İL AFAD MÜDÜRLÜĞÜNDEN HAK SAHİPLİĞİ DUYURUSU

Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Hak Sahipliği İlanı yayınladı.Mardin  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü taafından yayınlanan Hak Sahipliği ilanı şöyle;

 

İ  L  A  N

KAHRAMANMARAŞ Merkezli 06.02.2023 tarihli depremler nedeniyle Başkanlığımızın 07.04.2023 tarih ve E-95199804-952.01.04.03-534460 sayılı yazısı ile genel hayata etkili sayılan MARDİN İLİ VE İLÇELERİ MAHALLELERİNDE konutları, ahırları ve işyerleri yıkık-ağır ve orta derecede hasar gören mülk sahibi, hissedarı veya hasar gören konutta oturan evli evlatlarından afetzede olan ve afetzede listelerinde isimleri bulunanlara 7269, 5327 ve 4133 Sayılı Kanunlar ve Resmi Gazetenin 13.04.2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 142 nolu kararnamesine  göre yapılacak yardımlar için afetzedelerin HAK SAHİPLİĞİ VE BORÇLANDIRMA işlemleri verilen 60 günlük yasal süre 17.07.2023 tarihinde başlayıp, 14.09.2023 tarihinde sona erecektir.

 

 Afetzedelerden konut, işyeri ve ahır yapımı veya onarım yardımı almak isteyenlerin yasal ilan süresi içerisinde (17.07.2023-14.09.2023) Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemleri için e-Devlet kapısı sistemi üzerinden veya müracaat işlemini yapamayan vatandaşlarımızın Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan Başvuru Noktalarına müracaatı gerekmektedir. İlan edilen yasal sürede müracaat etmeyenler bu yardımlardan yararlanamayacaklardır.

 

Afetzedeler Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden veya başvuru noktalarından kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla yaptırabileceklerdir.

 

İlgililere duyurulur.

                                                                                    

                                                                                                                                                                        MARDİN VALİLİĞİ

                                                                                               

Talep ve taahhütname verme süresi:

Başlama Tarihi : 17.07.2023

Bitiş Tarihi        : 14.09.2023

 

 

İ  L  A  N

KAHRAMANMARAŞ Merkezli 06.02.2023 tarihli depremler nedeniyle genel hayata etkili sayılan MARDİN İLİ VE İLÇELERİNDE BULUNAN MAHALLELERDEKİ konut, işyerleri ve ahırları Yıkık-Ağır ve Orta derecede hasar gördüğü 7269 sayılı Kanunun 13. üncü maddesine göre oluşturulan yetkili Fen Kurullarınca tespit edilmiş olup e-Devlet kapısı sistemi üzerinden ulaşıma açılmıştır.

DEPREM afeti nedeniyle yapılacak inşaat yardımları aşağıdaki esaslara göre yapılacaktır.

Yapılan tespitler sonucu DEPREM afetinden konut, işyeri veya ahırlarının Yıkık-Ağır ve Orta derecede hasar gördüğü belirlenen gerçek kişiler 7269, 5327 ve 4133 sayılı Kanunlar ile 7269 sayılı Kanunun 29. maddesine göre çıkartılan “Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik” ve Resmi Gazetenin 13.04.2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 142 nolu kararnamesine hükümlerine göre hak sahipliği işlemleri yapılacaktır.

KİMLER HAK SAHİBİ OLABİLİRLER;

  • Konut, ahır ve işyerlerinin (dükkan ve fırın gibi) afetten hasar gördüğü tespit edilen mülk sahipleri. (Çok katlı binalarda daire sahipleri)

 

Bunlardan birden fazla konut, işyeri ve ahırları hasar görenler varsa yalnız bir konut, bir ahır ve bir de işyeri için hak sahibi olabilirler.

 

  • Mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı 2. nci ve 3. üncü konut veya dairelerde afetten önce ve afet tarihinde oturduğu belirlenen evli evlatlar.
  • İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya işyeri hasar görenler.

 

Bunlardan da birden fazla konut, işyeri ve ahırı hasar görenler, hasar gören konut, işyeri ve ahır adetini geçmemek kaydı ile birlikte veya ayrı ayrı  hak sahibi olabilirler.

 

  •    Deprem gören yerlerin bitişiğinde veya yakınında, üzerinde hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere Bakanlığımızca tespit edilip imar planına dahil edilen kısımlar içinde kalan konutları istimlak edilen aileler,
  • Depremden konut, işyeri ve ahırları YIKIK-AĞIR derecede hasar görenler ile konutları kamulaştırılanlar (kamulaştırma nedeniyle konut bedeli istemeyip yerine yeni konut isteyenler) yeni yapılacak konutlardan veya kendilerinin yapacakları konutlara Evini Yapana Yardım kredisi alabilmek için,
  • Konut, işyeri ve ahırları afetten dolayı ORTA hasar görenler ve yapılacak olan yardımlar için hak sahibi olabileceklerdir.
  • Konut, işyeri ve ahırları afetten dolayı AZ hasar görenlere ise konut, işyeri ve ahır yardımı yapılmamaktadır.

 

Buna göre; hak sahibi olabilmenin esas şartı afetzede listelerinde ismi bulunan afetzedelerden adlarına yazılan konut, işyeri veya ahırların mülkiyetine sahip olup, kendilerine Deprem afeti nedeniyle inşaat yardımı yapılmasını isteyenler; Talep ve taahhütnameleri nüfus cüzdanlarındaki kayıtlara uygun olarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkililerine bizzat kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla teslim edeceklerdir. Aynı anda ilgili banka görevlilerince de gerekli borçlanma işlemleri yaptırılacaktır.

 

Talep ve taahhütname vererek müracaat edilirken aşağıda belirtilen evraklar da talep ve taahhütname ile verilecektir.

  1. HASAR GÖREN KONUT, İŞYERİ VE AHIRLARINA AİT CİNS TAHSİSLİ TAPU KAYDINI.
  2. Hasar gören bina gecekondu ise tapu tahsis belgesini.
  3. Hasar gören binanın cins tashihi yapılmamış ise yani tapu bağ, bahçe, arsa, vs. tapusu ise bu vasıflara ait tapu ile birlikte binaya ait ilgili belediyesinden alınacak emlak beyannamesinin bir örneğini, (emlak beyannamesindeki ada, parsel numarası ile tapudaki ada, parsel numarası aynı olmalıdır)
  4. Muhtara verilen listelerden ismi olup kendisine ait olmayan arsa veya arazi üzerine inşaat ruhsatı alarak bina inşa eden yapı sahipleri varsa inşaat ruhsatı ile ilgili belediyesinden alınacak emlak beyannamesinin bir örneğini binanın afetten önce iskan edildiğine dair elektrik ve su makbuzlarını.
  5. Hasar gören konut, işyeri ve ahırın tapu ve emlak kaydı ölü kişiye ait ise müracaat edecek varis, ölü kişiye ait veraset ilamı, bu belge çıkartılmamış ise ilgili nüfuz dairesinden alınacak ölü kişinin vukuatlı nüfuz kayıt örneğini yukarıda belirtilen binaya ait belgelerle verecektir.
  6. Kadastro görmemiş köylerde yukarıda belirtilen kayıtların bulunmaması halinde köy muhtarlarından alınacak ilgili mülkiye amirine tasdik ettirilmiş ilmühaber, elektrik ve su makbuzlarının da eklenerek binanın mülkiyetine dair mülkiyet ilmühaberi vereceklerdir.
  7. Talep ve taahhütname verecek kişinin iki adet nüfus cüzdanının fotokopisi. (önlü-arkalı)
  8. Hasar tespit listelerine ismi geçmiş olması kaydıyla ebeveynine ait 2. nci ve 3. üncü bir hasarlı konutta oturan evli evlatların talep ve taahhütname vererek müracaat etmeleri halinde ebeveynine ait 1-2-3- üncü maddelerindeki belgeler ile birlikte evlilik cüzdanının afet tarihinden önce hasarlı binada ikamet ettiğine dair ikametgâh ilmühaberini, elektrik, su makbuzlarının bir fotokopisi,
  9. 4133 sayılı Kanun ile 7269 sayılı Kanuna eklenen Ek madde 8’ e göre 1. ve 2. nci derecede deprem bölgelerindeki konutları orta hasar gördüğü belirlenen ve betonarme olmayan binalarını yıkıp yeniden yapmak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere ağır hasarlılar gibi değerlendirilerek konut veya konut kredisi verilebilir. Bu durumda olanlar talep ve taahhütnamelerine kendi el yazılarıyla “Orta hasarlı konutumu yıkıp yeniden yapmak istiyorum” açıklamasını yazacaklardır.
  10. İmar planında yapı yapılması sakıncalı olarak belirlenen yerlerde ruhsatlı olarak yapılan yapıların sahipleri, inşaat ruhsatı ile birlikte yukarıdaki 1. 3 ve 4. maddelerindeki belgelerden mevcut olanlarını vereceklerdir.

 

Bu belgeleri verenlerin durumları 1. inci sayfada belirtilen Yönetmelik’ in 20. maddesine göre ilgili mülki amir başkanlığında oluşturulacak Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca incelenecek, bunlardan yeni konut, işyeri ve ahır yardımı alabilmek için hak sahibi kabul edilenler ile edilmeyenler belirlenecektir

KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ

  1. Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar.
  2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar.
  3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
  4. Hasar gören konut, işyeri ve ahırlarının mülkiyetine sahip tüzel kişilikler.
  5. Kendilerine ait olmayan arsa ve arazi üzerine inşaat ruhsatı almaksızın konut, işyeri ve ahır yapanlar.

   6.Yer kayması, su baskını, kaya düşmesi ve benzeri sebeplerle imar planında yapı yapılması sakıncalı olarak belirlenen yerlerde ruhsatsız olarak yapılan yapıların sahipleri hak sahibi olamayacaklardır.

YİNE YUKARIDA YAZILI BELGELERİ VEREMEYENLERİN DURUMLARI İLGİLİ RESMİ KURULUŞLARDAN ARAŞTIRILACAK, ARAŞTIRMA SONUCUNDA MÜLKİYETİ İSPAT EDİCİ HERHANGİ BİR BELGESİ BULUNMAYANLAR HAK SAHİBİ OLAMAYACAKLAR VE KENDİLERİNE KONUT VE KONUT KREDİSİ VERİLEMEYECEKTİR.

 

 HAK SAHİPLERİNİN BORÇLANDIRILMASI

-Daimi iskan konutu olarak yapılan konutların borçlandırması 20 yıl vadeli, ilk iki yıl ödemesiz, 18 yılda yıllık eşit taksitler halinde ve faizsizdir.

-Orta hasarlı konutları için onarım yardımı yapılacakların kredisi 10 yıl vadeli ve faizsizdir.

-Yeni işyeri yapılacaklar için işyeri kredisi 5 yıl vadeli, yıllık % 4 faizli olarak, 7269 sayılı Kanunun 40. maddesine göre borçlandırılacaktır.

 

Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca durumlarının incelenmesi sonucu hak sahibi kabul edilemeyenlerin yapmış oldukları borçlandırmaları iptal edilecektir.

Talep ve taahhütname verme ve borçlandırma süresi 7269 sayılı Kanuna göre 2 ay ( 60 gün) olup, bu süre ilanın yapıldığı tarihten itibaren başlamıştır. Afetzedelerin biran önce gerekli inşaat yardımlarının yapılabilmesi için 2 aylık süre beklenilmeden talep ve taahhütnamelerini en kısa sürede doldurulup, gerekli borçlandırmalarını yapmaları gerekmektedir.

 

Mülk sahibi, ebeveynleri vefat etmiş, reşit olmayan kişiler için velisi veya vasisi tarafından müracaat edebilecektir.

                       

                                                                                                                                                                         MARDİN VALİLİĞİ

Talep ve taahhütname ve borçlandırma süresi:

Başlama Tarihi : 17.07.2023

Bitiş Tarihi        : 14.09.2023

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55