MARDİN İL MÜFTÜSÜ ENVER TÜRKMEN KURBAN KESME İBADETİNİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

2024 Kurban Bayramı'nın yaklaşılması vesilesiyle kurban ibadetinin önemine değinen Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen, kurban kesmek Müslümanların üzerine gerekli bir ibadet olduğunu belirtti.

Mardin 29.05.2024 12:59:00 0
MARDİN  İL MÜFTÜSÜ ENVER TÜRKMEN KURBAN KESME İBADETİNİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

2024 Kurban Bayramı'nın yaklaşılması vesilesiyle kurban ibadetinin önemine değinen Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen, kurban kesmek Müslümanların üzerine gerekli bir ibadet olduğunu belirtti.

 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen, kurban kesmenin önemi, mezheplere göre kurbanın hükmü ve kurban edilecek hayvanda bulunması gereken şartlar hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 

 

İmkanı olan her Müslümanın kurban kesmesi, üzerine gerekli bir ibadet olduğunu ifade eden Türkmen, kurban kesmek kişinin takvasını öne çıkarmasına vesile olacağını kaydetti.

 

Kurban kesmenin önemine binaen hadisleri hatırlatan Türkmen, “Allah’ın izniyle bu sene 16 Haziran'da Kurban Bayramı'nı idrak edeceğiz. Bu vesileyle tabii ki milletimiz, insanımız kurban kesmeye büyük önem veriyor, büyük değer veriyor. Öncelikle Hazreti Peygamber Efendimiz, 'hâli vakti yerinde olup da kurban kesmeyen bizim namazgahımıza yaklaşmasın.' buyurmaktadır." dedi.

 

Kurban kesmenin mezheplerdeki hükmü hakkında konuşan Türkmen, “Kurban, Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre sünnet-i müekkededir. Ancak ister vacip olsun, ister müekkede olsun Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın az önce ifade etmiş olduğum hadisini dikkate alarak hâli vakti yerinde ise Kurban Bayramı günlerinde Şafii mezhebine göre kurban bayramının 4 günü olan 16, 17, 18, 19 Haziran günleri, Hanefi mezhebine göre de kurban bayramının 3 günü olan 16, 17, 18’inci günlerde kurban kesmek için gayret göstermelidir. Diğer ibadetler olduğu gibi Kur'an’da Müslümanların üzerine gerekli bir ibadettir. Müslüman olan, hâli vakti yerinde olan, zekât verme seviyesine gelmiş ve yaklaşmış olan her Müslüman kurban keserek bunu yakınlarıyla, ihtiyaç sahipleriyle, yoksullarla paylaşmalı, onların da kurban ibadetini yaşamalarını sağlamalıdır.” ifadelerini aktardı.

 

Kurban ederken önemli olan takvamızın öne çıkmasıdır”

 

Kurban edilecek hayvanda bulunması gereken özellikler hakkında da bilgi veren Enver, “Kurban edilecek hayvanlarda bir takım özellikler olması gerekir. Aslında burada bizim en önemli dikkat edileceğimiz bir konu, kendimize layık gördüğümüz şeyi Rabbimize de layık görmeliyiz. Bugün biz kurban olarak neyi layık görmüşsek, yarın kıyamet gününde yüce Allah o kurbanı karşımıza çıkaracak. İşte bana gönderdiğiniz kurban budur diyecek. Yarın mahcup olmamak için elimizden geldiği kadar kusurlu olan hayvanları değil de kusursuz, gerçekten yüz güldürecek, insanların zevkle etlerini yiyecekleri hayvanları kurban etmeye dikkat etmemiz lazım. Kurban ederken bizim önemli olan burada takvamızın öne çıkmasıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu gibi, ‘sizin kurbanlarınızın ne eti ne de kanı Allah'a ulaşır. Ancak sizin takvanız Allah'a ulaşacaktır’ buyurmaktadır. Dolayısıyla ibadetimizi yaparken niyetimizi halis ve salih tutmamız gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

 

Hazreti İbrahim Aleyhisselam'dan miras kalan bu kurbanı elimizden geldiği kadar kesmek için fırsat kollamalıyız”

 

Enver, vekâletle kurban kesmeye de değinerek, “Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl olduğu gibi bu yılda vekâletle kurban organizasyonu yapmaktadır. Belli bir miktar karşılığında vekâletle kurban kesme organizasyonu bu yıl da düzenlenerek ayrıca Filistin’e de gönderilecektir inşallah. Kardeşlerimiz kendileri eğer kesemeyeceklerse başkanlığımıza, il ve ilçe müftülüklerimize müracaat ederek kurbanlarını kestirebilirler ve biz bu kurbanları inşallah ihtiyaç sahiplerine ulaştırırız. Geçen yıl bin 29 adet kurban bağışı ilimizde hem ilçelerde, köylerde ve tüm mahallelerde kesimi yapılarak tam 45 bin aileye bu kurban etleri ulaştırılmıştır. Hazrete Âdem Aleyhisselam'dan başlayan ve bizim kesmiş olduğumuz kurban bize Hazreti İbrahim Aleyhisselamdan miras kalan bu kurbanı bizler de elimizden geldiği kadar kesmek için fırsat kollamalıyız. Kesmemek için bahane uydurmamalıyız. İster Şafii olalım, ister Hanefi olalım, hangi mezhebe mensup olursak olalım vekâletle kurban veya bizzat kendimiz keserek kurban ibadetimizi yerine getirmeye çalışalım. Kurban kesmeye yükümlü olan herkes kurbanını vekâletle kestirebilir. Şimdiden bütün Müslüman kardeşlerimizin Kurban Bayramı'nın hayırlara vesile olmasını, kurbanlarının kabul olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.” ifadelerini kaydetti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


 


41.6° / 29.2°
  • BIST 100

    10739,94%2,57
  • DOLAR

    32,80% 0,05
  • EURO

    35,10% -0,10
  • GRAM ALTIN

    2490,58% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3973,22% 0,00